Trabzon Paten Kulübü tarafından, Bizim Neslin Uşakları’nın (BNU) katkılarıyla düzenlene FUTİNS (Paten ile Oynanan Futbol) Uluslararası Dostluk Maçı Organizasyonun tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi.
Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısına Trabzon Paten Kulübü yetkilileri katıldı. Burada konuşan Trabzon Paten Kulübü Başkanı, Dünya FUTİNS Federasyonu Türkiye Temsilcisi Hasan Adanur, organizasyon ile ilgili bilgiler verdi. Paten sürmenin hem eğlenceli, hem de yağ ve kalori yakma bakımından en faydalı spor olduğuna dikkat çeken Adanur,  “Sokak ve açık alanda da yapılabilme özelliği sayesinde insanları sabit alanlarla sınırlandırmaz.

Biz bu sporu katılımcılara sağladığı denge, kondisyon, koordinasyon, çabukluk ve reaksiyon zamanının gelişmesi gibi olumlu etkileri nedeni ile ayrıca insanların eğlenerek ve yardımlaşarak sosyal gelişimlerine katkı sağladığından ötürü önermekteyiz.

İnsanların sosyal ve sağlık gelişimlerine büyük katkı sağlayan paten ile ilgili dünya çapında yapılan araştırmalara göre;
İnsan vücuduna ve eklem yerlerine koşuya oranla çok daha az zarar vererek yüksek kondisyon ve dayanıklılık sağladığı kanıtlanmıştır. Kalp hastalığı riskini düşürdüğü bilinmektedir. Kasların gücünü ve dayanıklılığını artırır. Esneklik kazandırır. Stresin baş düşmanıdır. Kalça kaslarının yanlara hareketinden kaynaklanan yüksek miktarda Kalori yakma etkisi vardır. Bu hareket koşu ve yürüyüş deki düz harekete göre vücudun enerji harcaması bakımından çok daha zorlayıcıdır. Gövde kaslarınızın da Dengenizi koruyabilmesi için sürekli aktif kalmasını sağlar. Yani paten sürmek yüksek fiziksel kondisyon sağlar ve koşu yapan bir kişiden daha fazla kas gurubu çalıştırır. Ayrıca paten eklemler için çok daha az zararlıdır” dedi. 



Adanur, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Jessica Alba, Halle Berry ve Anne Hathaway gibi yıldızların müthiş bedenlerinin forma girmesini sağlamış Los Angeles’lı ünlü antrenör Ramona Braganza en iyi yağ ve kalori yakan yapılabilir sporları şöyle listeledi.
 
1. Paten ile kayma:     30 dakikada 425 kalori yakar
2. Koşma:                   30 dakikada 374 kalori yakar
3. İp atlama:               30 dakikada 340 kalori yakar
4. Hulahop çevirme:   30 dakikada 300 kalori yakar
5. Tenis:                      30 dakikada 272 kalori yakar
6. Dans etme:             30 dakikada 221 kalori yakar
7. Enerjik yürüme:      30 dakikada 170 kalori yakar”
 
 
Trabzon Paten Kulübü ile ilgili de bilgiler veren Adanur, en büyük sıkıntılarının Trabzon’da çalışma alanı eksikliği olduğunu kaydetti. Trabzon’da çalışma alanı bulamadıklarından dolayı antrenmanlarını Fatih Lisesinin spor salonunda yaptıklarını belirten Adanur, “Gençlerin o bitmez tükenmez enerjisini, sağlık ve spor için kullanmasını istedik. Farklı olana da duyulan merak ile bu yola çıktık. Geçmişte yaşadığımız imkansızlıkları bizim gibi bu spora merakı olan insanlara yaşatmamak için çalışıyoruz. Trabzon da maalesef bu sporu icra edebileceğimiz güvenli ve uygun alanlarımız yok. Böyle alanların da şehrimize kazandırılması için çalışmaktayız. Bu sporu yapmamıza katkı sağlayan, gençlere ve öğrencilere spor yapma alışkanlığı kazandırma gayretinde olan Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi Müdürü Muhittin Yücealtay ile Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi Müdiresi Gamzegül Engin’e kulüp olarak teşekkür ederiz.
Bu kulübü kurduğumuz andan itibaren gerek yurt içerisinde gerekse de yurt dışında bu spor ile ilgilenen Federasyonlar, kulüpler ve sporcular ile irtibata geçtik. Bu spora dünyada gösterilen ilgiden etkilendik. Ülkemizde de bu spora ilgi gösteren büyük gruplar olduğunu gördük. Hepsi ile tanışmak bu sporun dünü, bugünü ve yarınını görüşmek için Trabzon da büyük bir organizasyon planladık. Türkiye de ilk kez gerçekleştirilecek olan ulusal ve uluslar arası etkinliğin ilk adımını Trabzon dan attık” ifadelerini kullandı.



TRABZON’A 8 ÜLKEDEN KATILIMCI
Trabzon’da yapılacak etkinlikle ilgili de bilgiler veren Adanur, “Trabzon’da gerçekleştireceğimiz bu organizasyon için ulusal alanda İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir, Sakarya, Tokat, Samsun, Ordu, Adana, Batman, Hakkari, Gaziantep, Antalya, Mersin, Kayseri, Rize, Zonguldak ve Van illeri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’den 10 kişi için kontenjan ayrılmış durumdadır.
Bu organizasyona yurt dışından Iran, Rusya, Kamerun, Kuveyt, Hindistan, Sri Lanka, Mısır, Pakistan ile Dünya FUTİNS Federasyonu temsilcileri olmak üzere 40 kişi katılacaklar” dedi.
 
DÜNYA ŞAMPUYONASINDA, TÜRKİYE TEMSİL EDİLECEK
Türkiye’nin ilk kez temsil edileceği FUTİNS Organizasyonunda da Türkiye’yi temsil edeceklerini kaydeden Adanur, “Futins ( Paten ile Oynana Futbol ) 5 asıl 4 yedek oyuncunun yer aldığı 1 koç ve 1 yardımcı koçun olduğu paten ile oynanan bir futbol oyunudur. Dünyada 13.sü düzenlenecek olan şampiyonaya Türkiye ilk kez katılacaktır. Türkiye ve Trabzon’u temsil edecek olan kulübümüzün hedefi spor ve özellikle futbolun her türlü branşında Trabzon şehrinin ne kadar başarılı olduğunu göstermektir.
 Bu şampiyonaya katılmamızda bizlere öncülük eden her zaman ve her alanda Trabzon ve Trabzonlulara önemli katkılar sağlayan BNU Başkanı Sayın Safa Bayar Yavuz’a ve yönetimine saygılarımızı sunar teşekkür ederiz.
2017 Dünya FUTİNS Şampiyonası Alanya’da gerçekleşecektir. Bu Dünya Şampiyonasına bu gün itibari ile 27 ülke resmi katılımcı olmuş durumdadır. Dünya FUTİNS Federasyon Başkanı Arash Salmoun Pour bu şampiyonaya en az 120 takımın katılacağının bilgisini vermiştir” diye konuştu.


 

TRABZON İÇİN PLANLANAN DOSTLUK MAÇI VE EĞİTİM ORGANİZASYONUN PROGRAMI
(26-29 Ocak 2017)
 
26 Ocak 2017 Perşembe:
07:00 ile 12:00 - Yurtdışından gelecek olan 40 katılımcının karşılanması, konaklama alanına götürülmesi.
12:00 ile 13:30 – Öğle yemeği
14:00 ile 17:00 – KTÜ Nihat Turan Salonu tanışma, tanıtım ve seminer etkinliği
17:00 ile 19:00 – Akşam yemeği ve serbest zaman.,.
27 Ocak 2017 Cuma:
07:00 ile 09:00 – Yurt içerisinden gelecek olan 10 katılımcıyı karşılamak ve tüm sporcular ile sabah kahvaltısı.
09:00 ile 12:00 – KTÜ Hasan Polat Kapalı Spor Salonu FUTİNS eğitimi, kuralları ve antrenmanı.
12:00 ile 14:00 – Öğle yemeği.
14:00 ile 17:00 – KTÜ Hasan Polat Kapalı Spor Salonu FUTİNS eğitimi, kuralları ve antrenmanı.
17:00 ile 19:00 – Akşam yemeği.
28 Ocak 2017 Cumartesi:
07:00 ile 09:00 – Sabah kahvaltısı.
09:00 ile 12:00 – KTÜ Hasan Polat Kapalı Spor Salonu FUTİNS eğitimi, kuralları ve antrenmanı.
12:00 ile 14:00 – Öğle yemeği.
14:00 ile 17:00 – KTÜ Hasan Polat Kapalı Spor Salonu FUTİNS dostluk maçları.
17:00 ile 18:00 – Katılımcılara sertifika ve belge töreni.
18:00 ile 20:00 – Akşam yemeği.
29 Ocak 2017 Pazar:
07:00 ile 09:00 – Sabah kahvaltısı.
09:00 ile 17:00 – Katılımcılarla Uzungöl gezisi ve vedalaşma.