61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde bugün Performans Programının görüşülmesi sırasında CHP’li üye Musa Öztürk ve bağımsız üye Ali Sağır’ın sorusu üzerine Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu konuyla ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi.
 
ŞİRKETLE GÖRÜŞMELER YAPILDI...
Ortahisar Belediyesinin CHP’li üyesi Turgay Şahin’in de sözlerine bir noktada yanıt veren Gümrükçüoğlu, “Basın yayında yer alana cevap manası değil de sizlere bilgi arz etmek manasında söylüyorum. 2009 yılında Trabzon İl Belediyesi Başkanlığı ve sizlerle birlikte meclis üyelerini yürütmeye başladığımızda daha önceden bir proje hazırlanmıştı. Bu proje raylı sistem projesiydi”  dedi.
Projeyi yapan şirketin İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ulaşım Anonim Şirketi olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, “Yapılan görüşmeler sonrasında hazırlanan  raporda, yatırım, işletme ve teknik olarak yapılabilir görülemedi. Görülemeyince dedik ki o zaman yapamayacağız. İlerleyen yıllarda incelenmek üzere uygulamaya koymayacağımızı mecliste ifade ettik. ” ifadelerini kullandı.

BİR KİŞİYE KINAMA CEZASI VERİLDİ
O dönem, Fen İşleri Daire Başkanlığı hakkında proje ihalesini hiç bir fizibilite etüdü yapmadan yaptığı için disiplin soruşturmasına tabi tuttuklarını kaydeden Gümrükçüoğlu, “O konuda da daha önce ki Fen İşleri Daire Başkanlığını, proje ihalesini hiç bir fizibilite etüdü yapmadan yaptığı için bir disiplin soruşturmasına tabi tuttuk. Orada bir elemana zannedersem soruşturmanın neticesinde teknik sorumluluğunu daha iyi yerine getirmesi için uyarma, kınama gibi bir ceza verilmiş oldu. Onu İdari Mahkemesine ilgili arkadaş verdi. Sonra Danıştay)a gönderildi orada da reddedildi ve onandı. Onun dışında hiç bir kimseyi mahkemeye vermedik.” dedi.

10. KALKINMA PLANI DEVREYE GİRİNCE...
Daha sonra ki süreçte 10. Kalkınma Planının devreye girdiğini hatırlatan Gümrükçüoğlu, “Ondan sonra ki süreçlerde 2014- 18 yıllarını kapsayan, 10. Kalkınma Planı devreye girdi. 10. Kalkınma Planında bu konuda şu şekilde bir sıralama yaptı: “Kent içi toplu taşımalarda trafik yoğunluğu ve yolculuk talebinde ki gelişmeler dikkate alınarak öncelikle otobüs, metrobüs vb.. sistemler tercih edilecek. Bunların yetersiz kaldığı güzergahlarda raylı sistem alternatifleri değerlendirilecektir. Raylı sistemlerin işletmeye açılması beklenen yıl için doruk saat tek yön yolculuk talebenin tramvay için asgari 7 bin yolcu saat, hafif raylı sitem için asgari 10 bin yolcu saat, metro sistemleri için asgari 15 bin yolcu saat gerçekleşeceği koridorlarda planlanacağı şartı aranacaktır”
 
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Hazine de bu esaslara göre dış kredilere kefil,  kabul ediyorlar. Bizim burada da konuşacağımız husus hafif raylı sistemler için olan yolcu sayısıydı. Bizim proje ön hazırlıkları bitirilip, projede elde edilecek alan ise Akçaabat’tan Yomra’ya kadar olan bölgedir.
 
AKÇAABAT’TAN YOMRA’YA KADAR
Akçaabat’tan, Yomra’ya kadar olan bölgenin projesi hazırlandıktan sonra ilk olarak Akyazı’da stadın ve dolgu alanın bulunduğu bölgede hazırlanacak olan genel istasyondan, Üniversite C Kapısı dediğimiz havaalanın üstünde ki yere kadar olan bölgenin yapım ihalesini gerçekleştirmektir.

UYGULAMA KISMI 2018’İN BAŞINDA
Yani bu hazırlığın ihale edilmesi 2017’nin başını bulup, 2017’nin 6. ayı sonrası elde edeceğimiz projeye göre, uygulama kısmının ihale edilmesi ya 2017’nin ikinci yarısında ya da 2018’in başında gerçekleştirilebilir diye tahmini düşüncemizi söylüyoruz” dedi.
 
NE ZAMAN YAPILABİLİR OLDU, ADIMIMIZI ATTIK

Rakamlara göre hareket ettiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Burada da söylediğimiz gibi rakamlar ve verilere göre hareket ediyoruz.  Bizim kendi planlamamızda düşündüğümüz yurt içi kaynaklarla kredi kullanmaktır. Daha çok iller bankasına dayanak kredi kullanmaktır. Ne zaman bu iş fizibil hale geldi ise, ne zaman yapılabilir yönden engel kalmadıysa ona göre adımlarımızı attık. 2009 mahalli seçiminden sonra elde ettiğimiz bilgiler ve verileri neyse sonuçlar onlara göre karara bağlama cihetine gittik” ifadelerini kullandı.