61SAAT HABER SERVİSİ - Yaşanan bu krizin en fazla vuracağı illerden biri olarak da Trabzon görülüyor. Doğu Karadeniz  Bölgesinden yapılan ihracatta ülke bazında Rusya ilk sırada yer alırken geçen yılın ilk 9 ayında bu ülkeye toplamda 4 milyar 575 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşmişti.

Ancak bu yıl Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından açıklanan rakamlarda yüzde 40'lık bir düşüşle ilk 9 ayda 2 milyar 764 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşmişti.
Fakat Rus uçağının, açıkça sınır ihlali yaptığı için vurulması sonrasında Rusya'nın Türkiye'ye özellikle ekonomik olarak yaptırımda bulunacağı ifade ediliyor.

Dün ilk olarak Rus Dışişleri Bakanı Lazrov, vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemeleri yönünde uyarıda bulunurken ardından askeri anlaşmaların da askıya alınabileceği iddia edilmişti.  Tüm bu yaşanan gelişmelerin Trabzon'a yansımasının nasıl olacağı ise merak konusu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydederek, " Biz barıştan yanayız. Etkilemeden her şeyi sağ duyu içinde düşünüp eski ticari ilişkilerimizi devam ettirmek istiyoruz.  Burada bizle alakalı bir durum yok. Hükümetler karar alıyor. Bekleyip sağ duyu içinde hareket edeceğiz. Rusya'ya yaş sebze meyve yanında inşaat malzemeleri ihracatı yapıyoruz" dedi.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Yardımcısı ve DEİK Denetim Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran, Rus gümrüklerinden Türk mallarının çıkışının durdurulduğunu belirterek, “Bize gelen bilgiler bu yönde. Şu anda Türk ürünlerinin Rusya’ya girişi durduruldu gibi bir şey” dedi.
Rusya’nın misilleme olarak ticareti kullanmasını beklemediklerini belirten Dalgakıran, “Bunun çok kalıcı olacağını düşünmüyoruz. Şu anda kriz var. Her iki ülke de bunun makulünü bulacaktır. Mutlaka çözüm bulacaktır. Çünkü birbiriyle ilişkisi olan, ticaret hacmi 30 milyar dolara ulaşmış iki ülkeden bahsediyoruz. Umuyoruz ki sorun kısa sürede giderilecektir.”