Trabzon’da AKSA Çoruh Edaş’tan çıkarılan işçilerle ilgili tartışmalar devam ediyor.  İşten çıkarılan 3 işçi son olarak Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı düzenleyerek TES-İŞ Trabzon Şube Başkanı Cengizhan Gündoğdu ile ilgili ciddi iddialar ortaya atarken bugün de karşı açıklama geldi. Cengizhan Gündoğdu, yaklaşık 5 sayfalık yazılı bir basın açıklaması yayınlarken iddialara cevap verdi.  İşten çıkarılan işçilerden Kölemenoğlu’nun FETÖ nedeniyle işten çıkarıldığını iddia etti.
Kölenoğlu’nun açıklamalarında, FETÖ nedeniyle istifa ettirildiğini söylerken hem bakanlık hem de diğer kuruluşlardan aldığı yazılarda bu şekilde bir durumunun olmadığını ifade etmişti...


Gündoğdu’nun açıklaması şu şekilde:

15 Ağustos 2016 tarihinden itibaren Şafak Kölemenoğlu ve arkadaşlarının,  sosyal medya hesabından, daha sonra da 17 Ağustos 2016 tarihinde internet haber siteleri üzerinden Çoruh EDAŞ'dan istifa etmesi ile alakalı olarak akıl dışı, tamamen çamur at izi kalsın mantığıyla ve de kendini aklama gayretiyle kafasında kurguladığı bir senaryoyla Şahsıma karşı başlattığı karalama kampanyasına en son 6 Ekim 2016 tarihinde yaptıkları basın toplantısıyla devam ettirmişlerdir. Kendini aklamak için yanına aldığı arkadaşlarını da kullanarak içine düştüğü durumdan kendini kurtarmaya çalışan, bunları yaparken de bir zavallı görüntüsü vererek insanların merhametlerini istismar etmeye kalkan bu şahsa toplumun gözü önünde gerçekleri söylemek zorunluluk haline gelmiştir.
Aslında halkımız, bu şahısların açıklamalarına baktığında seviyesiz ve bir o kadar da fütursuzca yalan, yanlış ısmarlama ,çamur at izi kalsın iftira at yıpransın mantığı ile yapılan açıklamalarla kamuoyunun gereksiz yere meşgul edildiğini anlamıştır. Ben topluma olan saygımdan, bu ahlaksızca suçlamalarda bulunanların toplumu daha fazla meşgul etmemeleri için bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim.

ŞAFAK KÖLEMENOĞLU FETÖ İLE İLİŞKİSİ VAR ŞÜPHESİ İLE İŞTEN ÇIKARILMIŞTIR.
Anılan şahsın Çoruh EDAŞ şirketine çağrılma nedeni, Enerji Bakanlığı'nın TEDAŞ Genel Müdürlüğüne yazdığı yazıya istinaden, TEDAŞ Genel Müdürlüğünün Çoruh EDAŞ Şirketini bilgilendirme yazısı doğrultusunda olmuştur. İlgilinin işten çıkarılma nedeni kendisiyle paylaşılmıs, FETÖ teror örgütü kapsamında işten çıkartılması gerektiği kendisine söylenmiş, kendisi de bunun üzerine "Benim eşim hastanede memur olarak çalışıyor, siz beni atarsanız ona zarar gelebilir, ben istifa edersem haklarımı verir misiniz?" şeklinde yardım talebinde bulunmuş, Bu Talebi Kabul edilmiştir. Bunun üzerine Şafak Kölemenoğlu istifa dilekçesini 11 Ağustos 2016 tarihinde vermiştir, birkaç gün sonra da bütün hak edişleri tarafına ödenmiştir. Şahıs istifa ettikten sonra işyeri temsilcimizi aramış, Şahsımı kastederek ''Başkana ulaşamıyorum, ben istifa ettim. Benim kıdem tazminatım ve yasal haklarımın ödenmeme durumu olursa bana yardımcı olur mu?'' diye söylemiş. Bunun üzerine ben  ilgiliyi aradım, bana istifa ettiğini beyan etti. Kendisine moralini bozmamasını ,Devletin adaletinin er geç gerçekleşeceğini, her işin aydınlanacağını söyledim. Kıdem tazminatını ve tüm yasal haklarının şirket tarafından ödeneceğini, bu konuda bir endişe duymaması gerektiğini, aksi durumda aracı olabileceğimi söyledim.



İşten ayrıldıktan birkaç gün sonra sosyal Paylaşım Sayfasında şahsımla ilgili iftiralara başladı. Daha sonra bir haber sitesindeki Şahsımla ilgili haber nedeni ile suç duyurusunda bulunmak üzere gittiğim Trabzon Adliyesinde ilgili ile karşılaştım. ''Sosyal paylaşım hesabında aslı astarı olmayan şeyler yazıyorsun, git Şirketten niye çıkarıldığını öğren.'' dediğimde, kendisi gideceğini söyledi ama işyerine gitme cesaretini dahi gösterememiş, telefonla il Kurum Yöneticilerinden birini  aramış ,kendisine bakanlıktan gelen yazı üzerine işten çıkartıldığı söylenmiş. Buna rağmen, bu Şahıs  belli yerlerle temasa geçmiş, bunlardan birisi de bir Sendika olmuş ,onlarla beraber algı operasyonu yaparak üyeler gözünde bizim itibarımızı zedeleme yönünde çamur at izi kalsın şeklinde bir kampanyayı başlatmışlar.

İŞTEN ÇIKARILIŞ NEDENİ, TRABZON VALİLİĞİ OLAĞANÜSTÜ HAL BÜROSUNA BİLDİRİLMİŞTİR.
Şafak Kölemenoğlu'nun işten çıkartılış nedeninin FETÖ Terör örgütünden dolayı olduğunu içeren yazı  25 Ağustos 2016 tarihinde 3979 sayılı yazı ile Trabzon Valiliği Olağanüstü Hal Bürosuna yazılmıştır. Yine bu şahsın aynı nedenden dolayı çıkartıldığı 18 Ağustos tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na ( EPDK) bildirilmiştir.
Şafak Kölemenoğlu'nun basın toplantısında heyezanla dile getirdiği iftira ve karalama amaçlı sorulara cevap vermeye değmese de kamuoyu nezdinde dile getirildiği için kısaca değinmek istiyorum.

         BİZLER GÖREVDE VE EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE OLAN BİR GENEL BAŞKAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞ  SENDİKACILARIZ.
         Cengizhan Gündoğdu ve Bazı Şube Başkanları 2009 tarihinde TES-İŞ Sendikası yönetiminde bulunan Mustafa KUMLU Başkanlığındaki yönetim Kurulu için suç duyurusunda bulunmuştur. Lakin suç duyurusunda bu Yönetimden Genel Başkan Mustafa KUMLU ve iki yönetici hakkında  suç şüphesi üzerinden yürütülmüştür. Bu suç duyurusu sonuna kadar desteklenmiş, arkasında durulmuş ama maalesef Cumhuriyet Savcılığı tarafından takipsizlikle sonuçlandırılmıştır. Merak eden UYAP tan öğrenebilir.

           TES-İŞ SENDİKASI KENDİ GENEL BAŞKANI VE EN YAKINLARI HAKKINDA TEREDDÜT ETMEDEN HUKUKİ YOLLARA BAŞVURABİLEN BİR SENDİKACILAR TOPLULUĞUDUR
        Yine de işin peşi bırakılmamış Tes-İş Sendikasının başkanlar kurulunda  Mustafa KUMLU ve bir Genel Merkez Yöneticisi dışında tüm Genel Merkez Yöneticileri ve Şube Başkanları birlikte hareket etmiş, KUMLU'nun tüm engelleme gayretlerine rağmen   Tes-İş Sendikasının iştiraklerinde Genel Müdür olan KUMLU'nun yeğeninin de içinde bulunduğu bir ekip ile ilgili Sendika Başkanlar Kurulunun tespitleri üzerine Başvurulan Bilirkişilerin Raporu sonucu  suç duyurusunda bulunulmuş ve ağır cezada yargılanmaları sağlanmıştır. Dava devam etmektedir.
        Bu hamle ile Mustafa KUMLU kara bir leke  bıraktığı Sendikal alandan çekilmek zorunda kalmıştır. KUMLU'nun ekibinden bazıların intikam alma gayesi ile iftiraları, maşalar eli ile bölgemizde dillendirilmeye, paylaşılmaya başlanmıştır. Bu gün bunları yaşamaktayız.
         Görevinin başında iken kendi Genel Başkanı ve en yakınları hakkında tereddüt etmeden hukuki yollara başvurabilen bir Sendikacılar topluluğudur Tes-İş Sendikası.

           MAL BİLDİRİMLERİMİZ DEVLETİMİZİN ARŞİVİNDEDİR.
           BİZİ BİLEN BİLİR, BİLMEYENLER DE KENDİLERİ GİBİ BİLİRLER.
 
           Bizlerin mal varlıklarıyla ilgili her kongre döneminde ve sonu 0 ve 5 ile biten yıllarda muntazaman mal bildirimlerimiz noterler aracılığı ile Devletin arşivlerinde vardır. Noter olayı son birkaç yıl kaldırılmıştır, lakin ben yine de Noter kanalı ile mal bildirimimi vermişimdir. Eşimin Öğretmen olması dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı arşivlerinde de mal bildirimlerimiz yer almaktadır. 30 Seneyi aşkın çalışma hayatımın 18 yılı sendikacılıkla geçmiştir. Her şeyimiz şeffaftır ve kendimizden eminiz. Bizi bilen bilir bilmeyenler de kendileri gibi bilirler.  Dedikodu yapacağına gidip gereğini yapsınlar. İsteyen istediği incelemeyi yaptırabilir,  istedikleri Cumhuriyet Savcılığına başvurabilirler.,
         SENDİKAMIZ KÖKLÜ BİR SENDİKADIR, SEÇİMLERİMİZ DEVLET DENETİMİNE TABİDİR.
         TES-İŞ Sendikası 54 yıllık köklü bir sendikadır. Seçimlerimiz Çalışma Bakanlığından alınan Listeler üzerinden ve çok itinalı bir şekilde yapılır.  Özellikle emekli olup çalışanların Sendika üyesi olmadığı gerekçesi ile şikayette bulunanların aldığı cevap bellidir, akıl aldıkları ağabeylerine sorarak öğrenebilirler.
        SON YILLARDA ÖZEL SEKTÖRDE EN YÜKSEK ZAM ORANLARINA SENDİKAMIZ ULAŞMIŞTIR.
        Bu  şahısların işten çıkarıldığında İşletme Toplu iş Sözleşmemiz henüz bitmemişti. Sözleşmemizi 21.09.2016 tarihinde imzaladık  ve ÇORUH  AKSA çalışanlarına aşağıdaki oranlarda zam aldık.
      
2016 YILI ZAMMI ( BİRİNCİ YIL ZAMMI ORANLARI)

596 işçiden sözleşme başlangıcından itibaren ücreti zamlanan 579   sendika üyesinden;
251 inin ücretleri yüzde 22  ile yüzde 28 arasında zamlanmıştır.
33 üyenin ücretleri  yüzde 18 ile yüzde 21 arasında zamlanmıştır.
Diğer bir kategorilerde çalışan;
50  üyenin ücretleri yüzde 14 ile yüzde 17 arasında zamlanmıştır.
45  üyenin ücretleri yüzde 11 ile yüzde 13 arasında zamlanmıştır.
 
2017 YILI EYLÜL AYI ÜCRETLERİNİN 2016 ŞUBAT AYINA GÖRE DEĞİŞİM ORANI    
253 üyenin ücretleri yüzde 38 ila yüzde 46 arasında zamlanmıştır.
101 üyenin ücretleri yüzde 34 ila yüzde 37 arasında zamlanmıştır.
143 üyenin ücretleri yüzde 33 zamlanmıştır.
37  üyenin ücretleri yüzde 28 ila yüzde 30  arasında zamlanmıştır.
45  üyenin ücretleri yüzde 24  ila yüzde 27 arasında zamlanmıştır.
 
BİZLER TRİBÜNE OYNAMAYIZ. ÜYELERİMİZİN YÜKSEK HAKEM TALEPLERİNE GÖRE HAREKET ETSEYDİK ONLARI MAĞDUR EDERDİK.
Bizlerin arşivinde  2015 ve 2016 yıllarında Yüksek Hakem Heyetince bağıtlanmış yüzlerce sözleşme var. Hiç biri yıllık yüzde onu geçmemiş, iki yıllık sözleşmelerin ikinci yılı yüzde sekizi geçmemiş. Göz göre göre, üyelerimizin zararına olabileceği aleni olan Yüksek Hakem seçeneği tarafımızdan kullanılsaydı işçiye ihanet ederdik. Bizim üyemiz bunu anlayacaktır. Biz hiç tribüne oynamadık, üyelerimizin lehine sürekli risk alarak, doğru ve gerçeklerle yürüdük ve yürüyeceğiz.
        YENİ ÜYELERİMİZ İÇİN  İÇERİĞİNDE SENDİKAL MEVZUAT, İŞ YASASI, BORDOLAMA KONULARI, İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM KONULARI YER ALAN EĞİTİM SEMİNERLERİ TERTİPLEYECEĞİZ.
         Kamudaki işçilerimiz tecrübeli olduğundan bordro okumasını iyi biliyor. Bizler tarafından anlatılan bir husun ikinci tekrarını yapmaya gerek yok. Anlatılanlara yabancı olmadıklarından arkadaşlarına aktarmada konular değişmiyor. Özel sektördeki üyelerimizin yarısından fazlası yeni. Henüz onlara yeterince vakit ayıramadığımızdan bordo okumasında ve maaş kalemlerini izahta problemler yaşanıyor, bu da Toplu Sözleşmenin izahını zorlaştırıyor. Kötü niyetli dış mihraklar da sabote amaçlı bilgiler sızdırarak Üyelerimizi olumsuz yönde etkilemek istiyorlar, bu da zaman zaman dalgalanmalara sebebiyet veriyor. Lakin bizim üyelerimiz Tekniker ve Teknisyenlerden oluşuyor, biraz daha idari konularda tecrübe yaşayabilmeleri için planladığımız  ve içeriğinde Sendikal mevzuat, İş yasası, bordolama konuları, İşçi Sağlığı İş Güvenliği ve İlk Yardım semineri ile bu açığı kapatacağız. Kimse üyelerimiz üzerinden politika yapmasın. Biz içerde en sert şekilde tartışabiliriz lakin kısa zaman içerisinde birlik oluruz. Biz üyelerimizin sağ duyusuna güveniyoruz. Maaşlar ellerine geçince bu kısmi dalgalanmalar ortadan kalkacaktır.

ÇORUH EDAŞ, ÇORUH AKSA İŞYERLERİNDE İŞÇİ ÇIKARILMASI ENDER RASTLANAN BİR İŞTİR.
Kölemenoğlu'nun yanına alarak basın toplantısına çıktığı kişilerden Fahri Kainat Avcı, şirket tarafından birkaç yıl önce işten çıkartılmıştır. Hiçbir iş yerinde sebat etmemiştir. Kurumdan ayrılan ve saygınlığı olan bir arkadaşımızın çocuğudur. Babasına biraz benzese idi o kurumda hala çalışıyor olurdu. Babasının hatırından dolayı her seferinde bir şans daha verilmiştir. Buna rağmen aynı alışkanlıklarını devam ettirmiş, Şansını iyi kullanamamış ve doğrudur Sendikamız üyesi olmadığı bir zamanda işten çıkartılmıştır. Lakin bu Şahıs işten çıkarıldığında, Artvin İlimizde o zaman Sendika üyesi olmayan hatta başka sendika üyesi olan  yaklaşık 60 işçi vardı. Onların hiç biri işten çıkarılmamıştır. Basın toplantısında isimleri olan diğer 2 kişi, işten çıkarıldıklarında sendikamız üyesi olmadıkları için ancak işten çıkartıldıktan sonra haberim olmuştur. Neden işten çıkarıldıklarını sorduğumda Şirketin "Olağanüstü Hal kapsamında daha dikkatli çalışılması, enerjinin devamlılığının sağlanmasına azami gayret gösterilmesi" ile ilgili tüm çalışanlara attığı mesajı ,sosyal hesaplarında paylaşanlara'' Şirket beni tehdit edemez.'' diye sinkaflı bir paylaşımlarda bulundukları, arkadaşlarını şirkete karşı kışkırttıkları, İşyerindeki  tutumları ve özellikle çok sık rapor almalarının  iş verimlerini düşürdüğü, kendilerinin çalışma niyeti  ve gayreti göstermedikleri nedenlerinden dolayı çıkartıldığını öğrendim.
Şafak Kölemenoğlu'nun heyazanlarının nedeni evvela kendini aklama amaçlıdır.  Bunu yaparken de İşyerinden ve Sendikadan intikam alma gayesiyle özellikle de bir Sendikayla irtibat kurarak yapmaktadır. Belli ki bu hadiseden çok etkilenmiş mesnetsiz ve kulaktan dolma çamur at izi kalsın iftira at yıpransın mantığıyla ve bazı ağabeylerinin de desteğiyle böyle bir sarmala kendini teslim etmiştir.

ÇORUH EDAŞ YÖNETİCİLERİ İLE İŞÇİLERİN AYDINLIK GELECEĞE KAVUŞMALARINA KATKI SAĞLAMAK İÇİN BİR ARAYA GELİRİZ. ASLA KARANLIK İŞLERLE İŞİMİZ OLMAZ.
TES-İŞ Sendikası Trabzon Şube Başkanlığı olarak ÇORUH EDAŞ Yöneticileri ile hep işçilerin aydınlık geleceğe kavuşmaları için, onlara katkı sunmak için görüşürüz. Asla karanlıklarla, karanlık kişilerle işimiz olmaz. Karanlık işlere bulaşanları bu örnekte olduğu gibi bu Yöneticiler kapının önüne koyar.

DİĞER DAĞITIM ŞİRKETLERİNDEN YÜZLERCE İŞÇİ ÇIKARDILAR
Diğer dağıtım şirketlerinde en az işçi çıkartan şirketin 200 kişi çıkardığı, bazı şirketlerin 500 kişiye kadar işçi çıkardığı bir ortamda,  şirket politikasına kendi inisiyatiflerini de ekleyen Yöneticiler sayesinde ÇORUH EDAŞ ın Kazancı Holdinge devir işleminin yapıldığı 2010 yılından itibaren işten çıkartılan kişi sayısı sadece 5 kişidir. Bunların hepsi Disiplin Kurulu Kararları ile işten çıkarılmıştır. Bazı çıkışlar Sendikanın da katıldığı Disiplin Kururlu Kararı ile , bazıları da  Şirketin Disiplin Kurulu Kararı ile işten Çıkarılmıştır.( FETÖ DAN ÇIKARILAN İKİ KİŞİ HARİÇ) Devirde dahi en az mağduriyet yaşanması,  Kurum Yöneticiler Sayesinde olmuştur. Bu konuda diğer şirketlerle kıyaslanmayacak derecede işçisini koruyan bir yapıyı Şirketle birlikte kurmuş durumdayız. Bizler Sendikacıyız, kimse babamızın oğlu değil lakin  doğruları Bölge kamuoyunun bilmesi gerekiyor. Bölgemiz Siyasetçileri ÇORUH EDAŞ ve ÇORUH AKSA işyerlerinde Sebepsiz yere istihdam dışı kalan insanların olmadığını iyi bilmektedir.

        Biz hiç bir gazeteciyi ''Yayını kaldır.'' diye aramadık.  Bir gazeteciye böyle bir söylemde bulunmadık ve de bulunmayız..  Biz sadece “ Keşke ÇORUH EDAŞ yöneticilerine bir telefon açıp işin gerçeğini öğrenseydiniz.”  diye söylediğimiz gazeteci olmuştur. Bundan başka hiçbir söz dahi söylemedik.
        Bizler kimsenin yolunu kesmeyiz, herkes istediği istikamete gidebilir. Bizim istikametimiz doğru ve gerçekler üzerinedir. Bizimle bu yolun yolcuları birlikte yürüyebilir. Yolu bizle buluşmayanlarla asla bir arada olmayız. Yolumuzdan da bizi hiçbir engel alıkoyamaz" ifadelerini kulandı.