Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, "Günümüz itibarıyla meme kanseri erken teşhisinde kullanılan en etkin yöntem mamografidir ve mamografinin teşhiste güvenilirliği yüzde 90'lar civarındadır." ifadesini kullandı.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanserinin yer aldığını belirtti.

Yapılan araştırmaların da kadınlarda görülen her dört kanserden birinin meme kanseri olduğunu gösterdiğini vurgulayan Hamzaoğlu, şöyle devam etti: 

"Meme kanserinde cinsiyet önemli bir risk faktörü olmakla birlikte erkeklerde de görülebilmektedir. Yaş faktörü de meme kanseri için önemli risk faktörlerindendir. Bir diğer önemli risk ise hastalığın kalıtsal olmasıdır. Birinci derece akrabalarda meme kanseri hikayesinin olması, olmayanlara nazaran meme kanseri olma riskini 2 ile 3 kat artırmaktadır. Diğer risk faktörleri arasında erken yaşta adet görmeyi, geç yaşta menopoza girmeyi, uzun süre östrojen kullanımını sayabiliriz."

Hamzaoğlu, meme kanserinde 30 yaş altında ilk doğumu yapmak ve emzirmenin meme kanserinden koruyucu bir durum olduğuna da işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Günümüz itibarıyla meme kanseri erken teşhisinde kullanılan en etkin yöntem mamografidir ve mamografinin teşhiste güvenilirliği yüzde 90'lar civarındadır. Mamografi çekimi için önerilen yaş 40 yaştır. Genç yaşlarda rutin bir uygulama olarak mamografi çekimi önerilmez. Herhangi bir risk faktörü olmayan 40 ila 69 yaş aralığındaki bayanlara Bakanlığımız tarafından 2 yıl aralarla ücretsiz mamografi çekimi yapılmaktadır. Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı KETEM'de ve PEMBE TIR'da ücretsiz olarak 40 ile 69 yaş arası kadınlarda Meme Kanseri Taraması yapılmaktadır."