Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi Uzmanı Dr. Gamze Çebi, özellikle kış aylarında soba ve şofben zehirlemeleri nedeniyle merkeze başvuran hastalarda artış olduğunu bildirdi.

Çebi, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz Bölgesinde tek olan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ünitesi'nin Aralık 2015'ten itibaren Trabzon'da hizmet sunduğunu anımsattı. 
Dr. Gamze Çebi, en sık karşılaştıkları hastalıklara ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Hiperbarik oksijen tedavisini vurgun hastalığında, ülkemiz için büyük sorun teşkil eden soba, şofben zehirlenmelerinde, yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda, kronik kemik iltihapları, osteonekroz olarak adlandırılan kemik ölümlerinde, ani görme ve işitme kaybı gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanmaktayız. Özellikle kış aylarında soba ve şofben zehirlemeleri nedeniyle merkezimize başvuran hastalarımızda artış oluyor."



Çebi, tedavi sürecine ilişkin ise şunları kaydetti:
"Hiperbarik oksijen tedavisi, basınç odasına alınan hastaya 1 atmosferden daha yüksek basınçta, aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutulması şeklinde uygulanan tıbbi tedavi şeklidir. Hastalar merkezimizde bulunan çok kişilikli basınç odasında tedavi edilir ve genelde maske yardımıyla oksijen solurlar. Basınç odasına girmeden önce hastalara, pamuklu kumaştan dikilmiş özel giysiler giydiriyoruz. Hastalar basınç odası içinde yer alan koltuklarda oturarak tedavi görüyorlar. Yatarak tedavi görmesi gereken hastalar ise sedye ile basınç odasına alınıyor." 

Tedavi süresinin genellikle 2 saat olduğunu ancak hastalığın durumuna ve şiddetine göre değiştiğini vurgulayan Çebi, şunları kaydetti:
"Soba zehirlenmesi nedeniyle bilinci tamamen kapalı olarak hastanemize gelen hastanın tedavi sonrasında iyileştiğini görmek, ayağını kaybetme riski olan bir hastanın yürüyerek klinikten çıktığını bilmek bizim için tarif edilemez bir duygudur. Bu hizmetin Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kaşüstü Kampüsünde sunuluyor olması Trabzon ve bölge adına büyük bir ayrıcalıktır. Özellikli hizmet sunan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ünitelerinin ülke genelinde yaygınlaşmasını temenni ediyoruz."