Trabzon’da yapılan yatırımları incelemek için Trabzon’a gelen TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile birlikte yapılan kentsel dönüşüm projesi çalışmalarını yerinde inceledi.
Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Çolak’ın da hazır bulunduğu incelemeler kapsamında Başkan Turan aynı zamanda kendi mahallesi olan Çömlekçi’de yapılan dönüşüm çalışmalarını inceledi. Turan ve Başkan Gümrükçüoğlu mahalleyi baştan sona gezerek yapılan çalışmalar hakkında teknik bilgiler aldı.

TOKİ Başkanı Turan, Çömlekçi’de Trabzon’un tarihi ve kültürünü sergileyen çok güzel bir proje uygulayacaklarını ifade ederek, kentsel dönüşüm çalışmalarının planlandığı şekliyle sürdüğünü söyledi. Burada mahalle sakinleri ile de sohbet eden Turan, “Çömlekçi’de elimizden geldiğince vatandaşlarımızı mağdur etmiyoruz. Herkese hakkını vermenin gayreti içerisindeyiz. Projenin tamamlanması ile Çömlekçi Trabzon’un en prestijli mahallelerinden birisi olacak” ifadelerini kullandı.

Başkan Gümrükçüoğlu etap etap yapılacak Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesinde birinci etapta kamulaştırma çalışmalarında sona yaklaşıldığını kaydetti. Başkan Gümrükçüoğlu, “Çömlekçi birinci etapta 134 binadan 132’si kamulaştırıldı. Anlaşma sağlanan binalardan 84’ü yıkıldı. Çömlekçi’ de bugüne kadar hak sahiplerine yaklaşık 74 milyon TL ödendi. Bu projenin yapılmasında emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Turan, Başkan Gümrükçüoğlu ve beraberindekiler daha sonra Yenicuma Mahallesinde yapılmakta olan 353 konut inşaatında incelemelerde bulundu.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi de ziyaret eden Turan, Başkan Gümrükçüoğlu ve teknik elamanlarla birlikte gece geç saatlere kadar TOKİ ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yaptıkları projeleri masaya yatırarak gelinen son durum hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Gümrükçüoğlu yapılan çalışmaları değerlendirdi

Başkan Gümrükçüoğlu TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ve teknik ekibinin Trabzon’a gelmeleri ile birlikte sahada yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.

Akyazı sadece stad değil, spor kompleksidir

Akyazı spor kompleksinde çalışmaların hızla devam ettiğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Çalışma programında ilk olarak şehrin çok büyük projelerinde birisi olan Akyazı Spor Kompleksi’nde Sayın Valimizin de katılımı ile son durumu değerlendirdik. Akyazı Spor Kompleksi sadece bir stadyum değil. Kamp eğitim alanları, idari binaları, çim sahaları tenis kortları, voleybol, basketbol sahaları ile birlikte tam bir spor kompleksi. Stat 7 gün 24 saat yaşayacak olan bir yapılanma ile İnşallah 2015-2016 futbol sezonunun ikinci yarısının sonlarına doğru tamamlanacak.” ifadelerini kullandı. 

Maçların oynanması için sadece stadın yapılmasının yeterli olmadığını kaydeden Gümrükçüoğlu, “İlgili kurumlarımızın da işlerini takip etmeleri ile Karayollarının yolları yapması, doğalgazın gerçekleşmesi, elektrik sisteminin ve aydınlanmasının yapılması, TİSKİ tarafından su ve kanalizasyon işlemlerinin yapılması için çalışmalar sürdürülmekte. Bu anlamda 15 günde bir ilgili kurumlarla değerlendirme toplantıları yapılıyor.

Bu kompleksin Trabzon’a kazandırılmasını sağlayan dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na,  Gençlik Spor Bakarlarımızın tümüne, o dönem Gençlik ve Spor Bakanlığı yapmış Sayın Faruk Nafiz Özak’a,  o zaman ki TOKİ Başkanımız ve Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar’a, sonraki TOKİ Başkanlarımız Sayın Haluk Karabel ve şimdiki Başkanımız Sayın Mehmet Ergül Turan’a, milletvekillerimize, kurumlarımıza, bürokratlarımıza ve emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Bu dev proje şimdiden Trabzon’a hayırlı olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

Ayasofya’da kültürel ve sosyal faaliyet alanlarının anlaşmaları tamam

Ayasofya kentsel dönüşümünün yapıldığı alanda da incelemelerde bulunduklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “ Ayasofya’daki kentsel dönüşüm ve Ayasofya’nın çevresinin temizlenmesinin sonucunu yerinde tespit ettik. Oradaki sosyal ve kültürel faaliyetlerin sürdürülebileceği alanların anlaşmasını yaptık ve onun satın almasını da gerçekleştirmiş olacağız. Bu da Trabzon’umuza çok güzel bir kültür, turizm, sosyal hayat açısından bir açılım temin etmiş olacaktır ve bu alanın otoparkını da hizmete sunma imkanına kavuşmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.  

Hacıkasım Camii etrafından Tabakhane köprüsü arası rekreasyon yapımı yakında ihale edilecek.

 Tabakhane kentsel Dönüşüm alanında da incelemelerde bulundukların kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Kentsel dönüşümlerimizin devam ettiği Bahçecik bölgemize geçtik ve Tabakhane Kentsel Dönüşümü kapsamında Yenicuma Mahallesi’nde yapılan konutları inceledik. İnşaat çalışmaları büyük bir hızla devam etmekte. Bu yılın sonuna kadar bu inşatların tamamlanması hedefleniyor. Bu konutlar kamulaştırma karşılığında daire alan vatandaşlarımıza verilecek.

Tabakhane’de Hacıkasım Camii etrafından Tabakhane köprüsü bölgesine inen bölge için yapılan projeyi yerinde inceledik. Onun da yapım ihalesi yakında başlayacaktır. Tabakhane’de Maraş Caddesi’nden aşağı olan bölgede ise son adım olarak gerçekleştirilecek olan projenin de tüm hazırlıkları tamamlanmış durumda.” diye konuştu.

Narlıbahçe için yeni çalışma yapılacak

Narlıbahçe kentsel Dönüşüm Projesi için süratle yeni bir çalışmanın yapılmasının kararını aldıklarını belirten Gümrükçüoğlu, “Narlıbahçe bölgesinde de incelemelerde bulunduk. Narlıbahçe’de hazırladığımız bir projenin maliyet etkinlik açısından fizibil olabilmesi için yani masrafını karşılayabilmesi için yeni bir çalışmanın tekrar daha süratle yapılması ve 3-4 ay içerisinde neticenin değerlendirilmesi ortak kararına varmış olduk.” İfadelerini kullandı. 

Çömlekçi’de dönüşüme devam

Başkan Gümrükçüoğlu dev vaatlerinden biri olan Çömlekçi’de de incelemelerde bulunduklarını kaydederek, “Oradaki vatandaşlarımızla da görüşerek, muhtarımızla da görüşerek taleplerini aldık. Çömlekçi’de 22.5 dönüm alanda hazırlanmış olan projenin daha da büyütülmesi ve ilave bir 22.5 dönüm daha ilave edilerek hemen hemen 50 bin metre karenin projenin içine dahil edilmesi, Trabzon’un en güzel kentsel dönüşümü olacak Çömlekçi’de yatırımlarımızı gerçekleştirirken, vatandaşlarımızın hiçbirini mağdur etmeyecek şekilde hakkedişlerini edinebilmeleri, daire ve işyeri edinmek isteyenlere de bu imkanların değerler ölçüsünde sağlanabilmesi karalarına vardık. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Çömlekçi Trabzon’umuzun çok güzel bir projesi olacaktır. Trabzon’un tarihine yakışır, eski günlerinde olduğu gibi huzurun mahallesi ve modern görünümü ile Trabzon’a gelenleri karşılayacaktır.” dedi. 

Trabzon geleceğe güvenle bakabilir

Trabzon’un geleceğe güvenle bakabileceğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Bugün 81 ilimiz içerisinde yaşanılabilirlik kriterleri yönünden 4’cü sırada olan şehrimiz hele hele son yılarda gerek yerli gerekse yabancı turistler tarafından çok büyük ilgi görmektedir. Bu güzel kentsel dönüşüm adımları ve projelerle birlikte İnşallah önümüzdeki yıllarda hem yaşanılabilirlik kriterleri yönünden birinci sıralara doğru yükselebilecektir. Trabzon, Dünyaya sunabildiği beğenisi, rahat yaşam koşuları ile en tercih edilen bir tarihi şehri haline gelebilecektir. Bunun sağlanması için bizlere her zaman bizzat tensipleri ile destek veren  zamanın Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere projeleri devam ettiren Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na,  bakanlarımıza, milletvekillerimize Trabzon halkı adına şükranlarımızı sunuyorum” ifadelerini kullandı.