Trabzon’da son 4 yılda 629 kişi, sağlık çalışanlarına karşı darp, tehdit, hakaret gibi suçlardan mahkemelik olurken, bu kişilerden 207’si hakkında mahkumiyet kararı verildi. 
Suçların en fazla yaşandığı yerlerin başında 112 ambulanslar ve acil servisler gelirken, şiddete maruz kalanların yaklaşık 100’nün doktor olduğu belirtildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından beyaz kod uygulaması kapsamında Trabzon’da Nisan 2012- 12 Ekim 2016 tarihleri arasında görevlerini yapmaya çalışan aralarında 100 kadar doktorun bulunduğu sağlık çalışanları tehdit, hakaret ve darp gibi suçlara maruz kalırken, bu suçları işleyen 629 kişi mahkemelik oldu. Açılan davalardan 420 sonuçlanırken, 207 kişi hakkında mahkumiyet, 54 kişi hakkında beraat, 159 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Hakkında mahkumiyet kararı verilen, 207 kişi 3 aydan 2 yıla kadar çeşitli hapis cezalarına çarptırılırken, bir kısmının cezası ise paraya çevrildi.
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Trabzon Tabib Odası Başkanı Dr. Ahmet Rıza Güner, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmadan sorunun çözülemeyeceğini belirterek gerekenin bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti. Güner, “Başta asistan hekimler olmak üzere hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet durmak bilmemektedir. Şiddeti kaynağından çözen sistemli bir çalışmanın yanı sıra sağlıkta şiddeti caydırıcı yasal düzenleme ile diğer çalışmalar vakit geçirmeden yapılmalıdır” dedi.