Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M: Suat Hacısalihoğlu, Rusya ile ekonomik ilişkilerin canlandırılması konusunda Türk Hava Yolları’na büyük görev düştüğünü belirterek, “THY’nin Rusya Federasyonu’na seferlerini artırması ve Karadeniz şehirlerinden Rusya’ya direkt seferlerin yapılması lazım. İlk başta zararına da olsa bu seferlerin başlaması gerekir. Uçağın seferde edeceği zarar belki 5-10 bin dolardır ama işadamlarının oradaki kazançları, ihracata katkısı dikkate alındığında, bu seferlerin çok daha fazla artısı olacaktır” dedi.
 
CANLI YAYINA KATILDI
Bloomberg HT’de Sami Altınkaya’nın sunduğu Çıkış Yolu programına stüdyo konuğu olarak katılan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Ağustos’ta Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmenin Türk ekonomisine etkilerini değerlendirdi.
 
9 AĞUSTOS’TAKİ KARARLAR HIZLA HAYATA GEÇİRİLMELİ
Türk – Rus ilişkilerinden en fazla pozitif olarak etkilenen bölgenin Karadeniz ve Trabzon olduğunu belirten Hacısalihoğlu, “Geçmişte yaşanan kriz dönemlerinde de bölge insanı Rusya ile ticari faaliyetlerini sürdürmüştü. Türk – Rus ilişkilerindeki yakınlaşma Türkiye kadar Karadeniz Bölgesi için de çok önemli. Tüm arzumuz 9 Ağustos’ta atılan adımların hızlı şekilde hayata geçirilmesidir” dedi.
 
“VİZELERİN KALDIRILMASI VE CHARTER SEFERLERİ ÖNEMLİ”
Başkan Hacısalihoğlu, St. Petersburg’daki yapılan görüşmede, charter uçuşlarının artırılması, tarım ürünlerindeki kısıtlamaların kaldırılması gibi noktaların önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
“Bu olaylardan sonra bir anda her şey eskiye dönecek diye beklemek hayal kırıklığı yaratabilir. Görüşmede bence çok önemli bir nokta vardı. Gerek Sayın Putin’in gerekse sayın Cumhurbaşkanımız, vizelerin tekrar eski hale getirilmesi konusu üzerinde öncelikli olarak durdular. Bir ülkeyle ticaret gelişecekse öncelikle oraya ulaşmak gerekir. Vizen olacak ve devamlı bir ulaşım kanalı bulunacak. Turizm açısından da charter seferleri çok önemliydi. Ancak mutabakata varılması gereken önemli bir nokta da şu olmalıydı; THY’nin Rusya Federasyonu’na seferlerini artırması ve Karadeniz şehirlerinden Rusya’ya direkt seferlerin yapılması. İlk başta zararına da olsa bu seferlerin başlaması gerekir. Uçağın seferde edeceği zarar belki 5-10 bin dolardır ama işadamlarının oradaki kazançları, ihracata katkısı dikkate alındığında, bu seferlerin çok daha fazla artısı olacaktır. Vizenin yanında ulaşım çok çok önemli bir nokta. Rusya federasyonundan gelecek uçaklara da tüm Türkiye’de charter seferlerine verilen desteklerin uygulanması gerekiyor. Turizm açısından da bu çok önemli. Çünkü turist gelince ekonomiye sıcak para giriyor ve bu para hemen tabana yayılıyor.”
 
“SONBAHARDAKİ TOPLANTIYI BEKLİYORUZ”
Hacısalihoğlu, sonbaharda Türk – Rus Karma Ekonomik İlişkiler toplantısının yapılacağını da hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Bu toplantı geleceğe dönük atılacak adımlarda çok büyük etki yaratacaktır. Herkes bu kurulların çalışmalarını ve bu toplantılarda alınacak kararları bekliyor. Bu kararların devamında bakanlıklar arasındaki ilişkilerde hızla detaya inilmelidir. Bu şekilde iş dünyası olarak bizler de hızlı şekilde harekete geçeceğiz. Geleceğe dönük hazırlıklıyız.”
 
Hacısalihoğlu, Rusya Federasyonu ile enerji ve ulaşım konularındaki işbirliklerinin de eski haline dönmesinin ekonomiye güç katacağını vurguladı.