Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, yapmayı planladıkları Tünel Akvaryum ve Tarihi İpekyolu Canlandırma Projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Her iki projenin hayata geçmesi hâlinde Trabzon'un turizmde çok önemli mesafe kat edeceğini belirten Başkan Genç, hükûmet nezdinde de her iki projenin çok olumlu olarak karşılandığını söyledi.

DOĞA TURİZMİ İVME KAZANACAK
Özellikle Mağmat Boğazı'nda hayata geçirilmesi düşünülen Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi'nin doğayla bütünleşerek şehre önemli bir turizm merkezi kazandıracağına dikkat çeken Başkan Genç, projenin Valilik bünyesinde incelendiğini ve çok olumlu bulunduğunu belirterek "Bu alan çok büyük bir mera alanı, o nedenle bakanlık tarafından bize devredilmesi gerekiyor. Gerekli izinler, kamulaştırma ve yasal prosedürler tamamlandıktan sonra çok uzun soluklu bir proje olacak. Tarihi İpekyolu Canlandırma Projemiz ise çok yönlü bir proje olarak öne çıkıyor. Eğer artan turizm potansiyelimizi korumak ve daha da canlandırmak istiyorsak bu yatırımlar şehrimiz için hayati önem taşıyor. Zira son yıllarda deniz turizminden ziyade doğa, gezi ve yürüyüş turizmi ön plana çıkmaya başladı. Bu projemiz de bütün bu turizm çeşitlerini içine alan çok kapsamlı bir proje olacak. Proje güzergâhında bulunan Maçka, Ortahisar ve Akçaabat ilçelerinde yaşayan halklarının gerek hayvansal gerekse tarımsal ürünlerini pazarlama alanı ortaya çıkacak. Proje kapsamında; Bilim Merkezi Kompleksi, Futbol Köyü, Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanları, Seyir Terası ile sosyal tesisler yapılarak turizmin hizmetine sunulacak. Bilim Merkezi Kompleksi, Akoluk Mahallesi’nde, Futbol Köyü Geçit Mahallesi sınırlarında yaklaşık 130 dönümlük alana yapılacak. Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanı ise Ortahisar ile Akçaabat ilçesi arasında kalan tarihi kaleyi içine alacak güzergâhta yapılacaktır. Orman Gezinti ve Piknik Alanları Ağıllı Mahallesi sınırları içerisinde 850 dönüm orman arazisi içinde doğaya zarar vermeyecek şekilde yapılacak." sözlerine yer verdi.

SU CANLILARININ YAŞAM ALANI OLACAK
Başkan Genç, Zağnos ve Tabakhane Vadileri arasında yapılacak olan Tünel Akvaryum Projesi için de zemin etüdünün ve gerekli jeolojik incelemelerin tamamlandığını ve bu raporun kendilerine sunulduğunu kaydetti. Genç; Akvaryum Projesi'ni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun çok beğendiğini ve destek vereceğini ifade ettiğini söyledi. Balıkçılık şehri Trabzon'da deniz canlılarını vatandaşlarla buluşturacak projenin şehre çok anlam katacak bir proje olduğunu dile getiren Başkan Genç, "Maalesef deniz kenti olmamıza rağmen birkaç balık türü dışında hiçbir deniz canlısını tanımıyoruz ve bunları televizyonlar dışında hiçbir yerde de görmüyoruz. Bu, Karadeniz ile özdeşleşmiş Trabzon'a hiç yakışmıyor. Projemiz sayesinde deniz canlılarına karşı bir farkındalık ve bilinç oluşturabilirsek zaten amacımızı da gerçekleştirmiş olacağız. Okullarımızın geziler düzenleyeceği, ziyaret edeceği akvaryumumuz sayesinde çocuklarımız deniz canlılarına, su canlılarına başka bir gözle bakacak. Böylece onların yaşam alanları olan denizlerin, suların ve derelerin daha temiz tutulması ve kirletilmemesi için önemli bir iş yapacağımızı düşünüyorum. Her iki projemizin de hayata geçmesi için hükümetimizin ve vatandaşlarımızın desteği çok önemli. Bu projelere tüm Trabzon olarak sahip çıkmalıyız." diye konuştu.