61SAAT HABER SERVİSİ -  Binaların yangın merdivenleri ile ilgili son çıkan yönetmelik sonrasında Trabzon’da bir çok iş yeri sıkıntı yaşamaya başladı. Özellikle yangın merdivenleri olmayan, kaçış planları bulunmayan iş yerleri ruhsat almakta zorlanırken bu durum tartışma yarattı.
Adana’nın Aladağ İlçesinde çıkan 11’i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği yangın sonrasında, yangın merdivenlerinin önemi bir kez daha gözler önüne serilirken Trabzon’da bu sorunun nasıl aşılacağı ise merak konusu...
 
Ortahisar MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, “Bu son çıkan yönetmelik öncekileri bağlıyor. Aslında neresinden tutarsanız elinize geliyor. Bir şeyleri doğru yapma adına bir takım yönetmelikler çıkarılıyor ama eski mevcut üzerinden yürüdüğünüzde  ilerleme şansınız yok. Bu da onlardan bir tanesi. Mesela Meydan’da bir iş merkezi var, içerisinde ofisler var. O ofislerin her hangi bir tanesi devir sonrası iş yeri açmayı isteyince bütün binanın yangın merdiveni mevzuatı o ofisi bağlıyor. Bunları aşmak için şuan da arkadaşlar çalışıyorlar. Biz de önerilerimizi sunduk. Tamamını çözmek mümkün görünmüyor. Yeni bir yönetmelik gerektiriyor bu durum. Bununla ilgili Büyükşehrin itfaiyenin ciddi bağlayıcılığı var. O arkadaşlar kendi üzerine düşeni yapmaya çalışıyor” dedi.

KARŞI KARŞIYA GELMEZDİK
Yangın Merdiveni konusunun çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Çakıroğlu, “Meselenin temelinde aslında yangın merdivenleri yapılırken mevzuata uygun yapılıp yapılmadığı. Projeye uygun mu standartlara uygun yapıldı mı sorusu var.
Aslında bunlar zamanında standartlarına uygun yapılsaydı, bu teslimatlar – kabuller buna göre yapılmış olsaydı yaptırımlar zamanında doğru uygulansaydı, bugün bu şehirde bu kadar çarpık bu kadar büyük sorunla karşı karşıya gelmezdik.
Bugün yeni yapılan binalarda bu tip sorunlar yakın görmek mümkün değil. Belki ufak tefek eksiklikler vardır ama giderilecek durumda..” dedi.



DÖNÜŞÜMLE ANCAK SAĞLANIR
Sürecin nasıl ilerleyeceği sorusuna ise Çakıroğlu, “Şehir planlaması  sorunu. Ahmet Başkan, seçildikten sonra şöyle demişti: “Ben yıkan başkan olarak hatırlanacağım” Yani bu dönüşümle sağlanacak bir şey. Ya da Meydan’da Merkezde bu tip taleplere cevap verilmemesi gerekiyor. Mesela 5. Katta bir kafeterya talebine ilk önce işletmeyi açıp, ondan sonra çözüm aramak yanlış” ifadelerini kullandı.
 
VERİ TABANI OLUŞTURULMALI
Şehirde bu konuda veri tabanı oluşturulması gerektiğini ifade eden Çakıroğlu, “
Şuan da şehirde ki binaların yüzde kaçının kuralına uygun, mevcut hali biliyor. Bununla ilgili belediyenin elinde istatistiğin olduğunu düşünmüyorum. Trabzon ilçemiz Ortahisar’da şu kadar konut var şu kadarında yangın merdivenleri tamdır bununla ilgili istatistiki bilgi olduğunu düşünmüyorum. Aslında bunun yapılması lazım. İlk önce veri tabanının oluşması lazım. Çünkü işi yaparken bilgiye ihtiyaç var” diye konuştu.
 
YURDUN YAPI KULLANMASI YOK
Son olarak Yalıncak’ta  Kredi Yurtlar Kurumu tarafından işletilen Ahmet Yaşar Efendi Yurdu’nun bulunduğu binanın yapıl kullanması olmadığını ileri süren Çakıroğlu, “Yalıncak’ta yapı kullanması yokken kredi yurtlar kurumu ora ile anlaşma imzaladı. Devletin bir kurumu yüzlerce öğrencinin barınacağı yurt kiralıyor. Kiralamış olduğu yurdun yapı kullanması yok. Yapı kullanma ne demektir? 14 – 15 tane kurumdan onay alınmış halidir. Yani yapının kullanıma hazır olduğunu gösteren belgedir. Buna yangın da dahil. Eğer bunu Kredi Yurtlar Kurumu gibi ciddi bir kuruluş dikkate almıyor eğer böyle anlaşma yapıyor, bunu da kamuoyuyla ilgili kurumlarla paylaşan bir belediye meclis üyesinin söylediği dikkate alınmayıp hala orası faal bir şekilde devam ediyorsa ve buraya belediyeler hizmet veriyorsa o zaman amiyane tabirle takkeyi ele almak gerekiyor” dedi.
 
ONLARCA ÖRNEK VAR...
Çakıroğlu, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Denetlemeyi ben yapmıyorum. Ben bana gelen ihbarı değerlendiriyorum, doğru mudur değil midir diye...  Baktık orada ki yanlışlıklar doğru. Büyükşehirde onayladı. Her hangi bir şey yapılmadı. Konut alanında sosyal tesis olarak faaliyet gösteren yurt söz konusu. Bunun ilgili onlarca örnek verilebilir. Devlet işletmeciliği, yurt işletmeciliği böyleyse diğerlerinde vatandaşların minnacık ofisi için çıkartılan gürültüyü samimi bulmuyorum”