Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı ilk toplantısı bugün gerçekleştirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun başkanlığında icra edilen toplantıda, yaşanan darbe kalkışımı karşısında tüm Meclis üyelerinin imzasıyla ortak bildiri yayımlandı. Başkan Gümrükçüoğlu’nun okuduğu ortak bildiride, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihanetini yapan bu şer güçlerine karşı idam cezası da dâhil olmak üzere tüm yaptırımların değerlendirilmesini talep ediyoruz” denildi.
Gece başlayan darbe girişimin sabaha kadar sona erdirildiğini ve anayasal düzenin yeniden tesis edildiğini vurgulayan başkan Gümrükçüoğlu, “Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, tüm bakanlarımız, memleketimizin yetiştirdiği tüm evlatlar memleket için canlarını ortaya koymaktan çekinmeden bu büyük vatan hainliği teşebbüsünü ortadan kaldırmışlardır. Hem de hiç vakit kaybetmeden bunu yapmışlardır. 15 Temmuz akşamı teşebbüs edilen bu hadise karşısında aynı günün sabahına kadar tekrar anayasal düzen tesis edilmiştir” dedi.
Yaşanan olaylar neticesinde 2008 vatan evladının şahadet mertebesine ulaştığını hatırlatan Gümrükçüoğlu, Trabzonlu şehitler hakkında da kamuoyunu bilgilendirdi. Gümrükçüoğlu sözlerini özetle şu şekilde sürdürdü: “Bugün öğle itibariyle vatanı ve milleti için, anayasal nizamın tekrar tesis edilmesi, temel insan hak ve özgürlükleri için 208 insanımız şehadet mertebesine ulaşmıştır. Bu 208 şehidimizin 60’ı emniyet mensubu, 3’ü asker ve kahir ekseriyeti sivil vatandaşlarımızdır. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, yakınlarımıza ve bütün milletimize başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyoruz. 2008 şehidimiz arasında şehrimizin şehitleri de bulunmaktadır. Ankara’da tedaviye gönderdiğimiz gencimiz Yomralı Sedat Kaplan, hain saldırı karşısında kaldığı otelden direniş için sokağa çıkmış ve olmuştur. Akçaabatlı Samet Uslu kardeşimiz İstanbul’da şehit düştü. Hainlerin Gölbaşı Özel Kuvvetler Komutanlığına yaptığı kalleş saldırıda Özel Harekât Şube Müdürü Meriç Alemdağ şehit oldu. Trabzonlu kardeşimiz Köksal Karmil, Boğaz Köprüsü’nün işgal edilmesi sırasında açılan ateş sonucu şehadet mertebesine ulaştı. Yine Şalpazarı ilçemizden Salih Akgün Boğaz Köprüsü’nde tankın karşısına çıkmış ve şehadet mertebesine ulaşmıştır.”
Başkan Gümrükçüoğlu’nun yaptığı değerlendirme ve açıklamaların ardından Meclis üyeleri şehitler için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi ve İstiklal Marşı okundu. Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında AK Parti, CHP ve MHP’ye mensup tüm Meclis üyelerinin imzasıyla kaleme alınan ortak bildiri de kamuoyuna arz edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından okunan bildiride şunlar kaydedildi:

MECLİS ÜYELERİNDEN ORTAK BİLDİRİ
“Ülkemiz 15 Temmuz 2016 tarihinde, Aziz milletimizin kendi bağrından çıkarttığı ve Mehmetçik güzel adını verdiği Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mensubu gibi görünen fakat vatana ihanet çetesi olan küçük bir azınlığın gerçekleştirmeye çalıştığı alçakça bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalmıştır. Türk milletinin kaynakları ile vatanımızı ve milletimizi korumak için her türlü imkân sağlanan ordumuzun içine gizlice sızabilen bu hain çete ellerindeki silahlarla halkın üzerine ateş etmiş, devletin kurumlarını bombalamış, kendilerine karşı çıkan vatansever askerlerimizi, polislerimizi ve sivil vatandaşlarımızı şehid etmiş, Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımızı öldürme girişiminde bulunmuş ve dahası Milletimizin meclisini defalarca bombalamıştır. Tarihimizde eşi görülmemiş hain ve katil güruhunun bu alçakça saldırısı kendilerinin de yetiştikleri ülkeye ve vatandaşlarına karşı yapılmıştır.
Böyle bir kanlı terör eylemiyle, darbe girişiminde bulunanların ve onların bağlı bulunduğu okyanus ötesindekilerin bu zamana kadar ülkemize verdiği zararların bedellerini hem bu dünyada hem de ebedi hayatta ödeyecekleri hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihanetini yapan bu şer güçlerine karşı idam cezası da dâhil olmak üzere tüm yaptırımların değerlendirilmesini talep ediyoruz.
15 Temmuz 2016 tarihinde yurt dışından verilen talimatla yurt içindeki asker kıyafetlerini giymiş teröristlerce yapılan alçakça kalkışma halkımız tarafından büyük bir tepkiyle karşılaşınca hainler, canlarını ortaya koyan güvenlik kuvvetlerimize ve ordumuzun asli unsurlarına teslim olmak zorunda kalmıştır. Milletimiz, hürriyet ve demokrasiye olan bağlılığını hayatı pahasına ortaya koyarak bütün dünyaya örnek olmuştur. Bir grup hain tarafından hangi kurum işgal edilmişse oraya giden, kendisine kurşun sıkılmasına rağmen yolundan dönmeyen yüce Türk Milleti ilelebet payidar olacaktır. Aynı şekilde ülkemizin her yerinde ve Trabzon’umuzda da haince girişilen bu terör eylemi lanetlenmiş ve halkımız gerek şehir meydanında gerekse ilçe meydanlarında alanları doldurarak “Beni yöneten insanı ben belirlerim, benim görevime kimse kalkışmasın, saldırganların topu tankı varsa benimde imanım, hürriyetim için vereceğim canım ve kanım var” mesajını dünyaya vermiştir.
Halkımızın bu terörist darbe girişimine karşı sergilediği kararlılık, Türkiye’de demokrasinin daha da yerleşmesi ve gelişmesi adına son derece önemlidir. Bütün dünya bilmelidir ki, bugün olduğu gibi gelecekte de milletimize, millî iradeye, Gazi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, devletimizin kurumlarına uzanacak her el, karşısında halkımızı bulacaktır.
Bu vatan haini azınlık terör grubu dışında onlarla mücadele eden komuta kademesindeki tüm subay, astsubay ile on binlerce ordu mensubu askerlerimizi ve emniyet müdürlerimizle on binlerce polisimizi Türk Milletinin evlatları olarak bağrımıza basıyoruz.
Ayrıca yaşanan darbe girişiminden sonra TBMM’de bulunan tüm siyasi parti gruplarının darbe girişimine ortak bir tavır ve dille karşı durmalarını uçak bombaları altında Millet Meclisinde toplanmalarını ülkemiz adına son derece önemli buluyoruz ve Gazi Meclisimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bunun yanında ülkemizin her yerinde ve Trabzon’umuzda da tüm siyasi partilerimizin darbeye karşı durması Demokrasimiz, Özgürlüğümüz, Cumhuriyetimiz için en büyük garantimizdir ve bütün siyasi partilerimizle gurur duyuyoruz. Bu ortak tavır ve ortak dil, milletimizi ve millî iradeyi daha da güçlendirecektir. Aynı tavrı vatanımızın her yerinde ortaya koyan Yüce Milletimize, tüm Sivil Toplum Kuruluşlarımıza ve başından beri temel insan hak ve özgürlükleri için canla başla gayret gösteren Yasama, Yürütme ve Bağımsız Yargının yanında 4.cü Demokrasi kuvveti olduğunu samimiyetle ispatlayan yerel ve ulusal basın yayın kuruluşlarına, yerel ve ulusal yayın yapan televizyonlara ve bütün çalışanlarına halkımız adına minnet ve takdirlerimizi sunuyoruz.
Türkiyemiz şehidlerimizin acısını yaşadığımız büyük bir demokrasi imtihanından yüreği yaralı fakat başı dik çıkmıştır. Ülkemiz, Devletin kurumlarına sızmış, amacı ülkesine hizmet değil, bağlı bulundukları güç odaklarına uşaklık yapmak olan hainleri temizleyerek yoluna daha güçlü ve daha emin adımlarla devam edecektir.
Bu uğurda canlarını veren şehitlerimizi, yaralı gazilerimizi ve mücadele eden tüm kahramanlarımızı Milletçe daima yüreğimizde yaşatacağız ve asla unutmayacağız. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görev yapan tüm meclis üyeleri olarak, Trabzon’daki bütün ilçe belediye meclis üyeleri ile, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri çalışanları ve Trabzon Halkı adına şehitlerimize Allah’tan (c.c.) rahmet, yakınlarına ve Milletimize başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyoruz. Aziz Milletimize geçmiş olsun diyoruz.”