Trabzon'dan Femin-Art ve Trabzon Cazıları, Muğla'dan Karya Kadın Derneği, Bodrum'dan Bodurm Kadın Dayanışma Derneği, Doğu ve Güneydoğu'daki aktiviteleriyle bilinen Kamer Vakfı veya kadın sorunları konusunda akademik araştrmaların yürüldüğü üniversite kürsüleri. Almanyanın çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve kadın hakları konusunda çalışmalar yapan sivil toplum temsilcilerinin katıldığı Konferans çok verimli geçti.
''Femin & art hayatın her alanında sanatın evrensel dili ile konuşuyor. ''

Femin & art uluslararası kadın sanatçılar derneği genel başkanı Şükran ÜST, Bremen üniversitesi ziyaretini anlattı. 

 Mayıs ayanda derneğimizi ziyaret eden proje ekibinden Aslı Polatdemir, Charlotte Binder ile ropörtaj yapmış derneğimizi ve kadın sorunlarına sanatın dili ile yaptığımız çalışmaları anlatmıştık. Bu projenin devamı olan konferans ve atölye çalışmasına davet edildim. 

Femin & art uluslararası yaptığı birçok çalışmasını Bremen'deki konferansta da anlattım. Yaptığımız 8 uluslararası kadın sanatçılarla festivallerimiz, panellerimiz, sergilerimiz anlattım. Dünyada bir ilk olan dünya kadın sanatçıları 28 ülkeden ile Trabzon Bahçecik ceza evinin kadın koğuşunu resimlememiz,2012 yılından beri 27 ülke temsilciliklerimiz ve 12 şubemizle kadına şiddete dikkat çekmek farkındalık yaratmak için eşzamanlı yaptığımız '' şiddete fırça atıyoruz '' 10 metre bez üzerine resim yaptığımızı.  Barış şemsiyeleri boyama, 7 kilometre barış için resim yapma, Ayvalık şubemizin açılışını de yaptığımız 27 ülke temsilciliklerimiz ve 12 şubelerimizle eş zamanlı '' çocuklar barış istiyor ' etkinliğinde Ayvalık milli eğitimi desteği ile 80 metre bez üzerine çocuklarla barışı resimledik. Sanatın evrensel dilini kullanarak kadın, çevre, çocuk sorunlarına dikkat çektiğimizi, çalışmalarımızı yaparken alanlarda halkın içinde yaptığımızı, 25 Kasım dünya kadına şiddetle mücadele gününde Trabzon Emperyal üst geçidin ayaklarını resimlediğimizi,  belediyelerimiz valiliğimiz milli eğitim, şönim ve diğer kuruluşlarla ortak çalışmalar yaptığımızı, şubelerimizin de aynı etkinlikleri bulundukları şehirlerde yaptıklarını anlattı. İlgi ile izlediler.

"Türkiye'deki kadın hareketi çok dinamik"
Araştırma ekibinin başkanı Bremen Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu, projenin amacının Türkiye'deki kadın hareketlerini yakından tanımak olduğunu belirtti. Türkiye'deki kadın örgütlerinin oldukça dinamik olduğuna dikkat çeken Karakaşoğlu, araştırma sayesinde kadın örgütlerini ayıran ve birleştiren unsurların açığa çıktığını söyledi. Örneğin şiddetle mücadele noktasında örgütlerin birleştiğini ifade eden Karakaşoğlu, büyük protesto gösterilerinde Kürtçe'nin kullanılıp kullanılmaması gibi noktalarda ise örgütler arasında ayrışma yaşandığını ifade etti.

Araştırma görevlisi Aslı Polatdemir ise araştırmanın en önemli sonucunu "Her ne kadar Türkiye'deki farklı kadın hareketleri, çok çeşitli kimlik politikaları yürütse de çeşitli konularda bir araya geliyorlar, durum o kadar umutsuz değil" şeklinde özetledi. 

Türkiye'de kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konusunda yürütülen hararetli mücadele Bremen Üniversitesi'nin bir araştırmasına konu oldu. Mercator Vakfı'nın desteğiyle 2014-2016 yılları arasında 65 aktivistle mülakatalar yapılarak hazırlanan "Türkiye'deki Kadın Hareketlerinin Karşılaştırması" adlı araştırmaya göre, Türkiye'de canlı bir kadın hareketi var. Araştırmanın sonuçları Bremen'de düzenlenen atölye çalışmasında tanıtıldı. "Building Bridges: Türkiye'de ve Almanya'da Kadın ve Cinsiyet Politikaları İçin Ağ Oluşturma" adıyla düzenlenen atölyeye, araştırmaya etki eden Türkiye'de faaliyet gösteren kadın örgütlerinin temsilcilerinin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konularında araştırmalar yapan akademisyenler de katıldı. Yaklaşık 30 katılımcı iki gün boyunca araştırmanın içeriği, Türkiye ve Almanya'daki kadın örgütlerinin gündemi ve kadın sorunları hakkında tartıştı.
 "Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var"

Araştırmanın yürütüldüğü Ege, Karadeniz, Güneydoğu bölgeleri ve Ankara'da faaliyet gösteren örgütlerin temsilcileri ve akademisyenler de atölyeye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiler. 

Türkiye – Avrupa karşılaştırması

Katılımcıların çoğu Türkiye'deki kadın hareketinin canlılığı ile Avrupa'dan ayrıldığı konusunda hemfikirdi. Araştırma görevlisi Charlotte Binder, "Araştırma yaptığımız bütün bölgelerde çok sayıda kadın ve cinsiyet politikaları konusunda örgütün aktif olduğunu gördük" dedi.

Bremen Üniversitesi tarafından hazırlanan araştırmanın sonuçları Aralık ayında hazırlanacak olan raporla yayınlanacak. Kadın hakları savunucularının bir araya geldiği Bremen toplantısı, eşitlik mücadelesinin evrensel olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.