61SAAT HABER SERVİSİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim merkezi Alo 170, Trabzon'da iletişim merkezinde çalışanlara eğitim verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı eğitmenler Alo 170'in Trabzon lokasyonuna gelerek iletişim merkezi çalışanlarına kişisel gelişim, İş Sağlığı ve Güvenliği ile Yabancı Çalışma izinleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Alo 170 sosyal sorumluluk projesi olduğu ifade edilirken burada engelli, kadın, şehit yakınları ve gazilerin istihdam konusunda ön plana çıktığı kaydedildi.

İşçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Çalışma ve Sosya Güvenlik Bakanı döneminde Trabzon'a kazandırdığı ve vatandaşların Alo 170 iletişim merkezi sayesinde emeklilik günü, SSK primlerini, iş sağlığı güvenliği, yabancı çalıştırma izni, işsizlik ödeneği, kayıt dışı istihdam ve genel sağlık sigortaları gibi 260 konu başlığındaki sorunlarını çözme şansı buluyor.

Trabzon'da yapılan eğitimde ise önemli konulara yer verildi.

KAÇAK YABANCI İŞÇİ VE İŞVERENE İDARİ PARA CEZASI

Yetkililer tarafından Türkiye'de yabancı uyrukluların çalışabilmesi için çalışma izni alması gerektiği aksi durumda ise cezai durumlarının olduğunu açıklandı.
Açıklamada izinsiz yabancı çalıştıran iş verene 6 bin lira yabancı uyruklu kaçak çalışana ise 2400 lira idari para cezası verileceği yeni çıkan 6735 sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu'nda duyrulduğu ifade edildi.
Yabancı uyrukluların Türkiye'de çalışma izni başvurusunda bulunması için en az 6 aylık oturma izninin olması gerektiğini vurgulayan yetkililer başvularının e-devlet kapısı üzerinden  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın internet sitesi csgb.gov.tr adresinde üzerinden yapabilecekleri açıklandı. Yurt dışında yaşayan yabancı uyrukluların uyruğunda bulunduğu veya ikamet ettiği ise en yakın Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine giderek başvuruda bulunabildikleri kaydedildi. 2011 yılından bu tarihe kadar ise en çok Suriye vatandaşının çalışma başvurusunda bulunduğu ve Türkiye'de 3 milyona yakın Suriye vatandaşından 12 bin Suriye vatandaşının çalışma iznine sahip olduğu öğrenildi.

YABANCI İŞ ADAMI VE BİLİM ADAMINA TURKUAZ KART

Ayrıca 6735 Sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu ile gerekli şartları taşıyan nitelikle yabancı yatırımcı, bilim adamı ve sanatçılara ülkemizde süresiz çalışma ve ikamet etme hakkı sağlayan Turkuaz Kart düzenlemesi getirildiği ifade edildi.

TÜRKİYE'NİN İŞ GÜCÜ BELİRLENİYOR

6735 sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu ile kurulan Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü, söz konusu kanun kapsamında oluşturulan Danışma Kurulu kararlarını da dikkate alarak Türkiye'nin uluslararası işgücü ihityacına yönelik politikaları belirleyerek uygulamasını sağlayacağı öğrenildi.

KÜÇÜK İŞLETMELERE İSG DESTEĞİ

Trabzon'da ilk kez verilen eğitimde ise küçük işletmelere devletin İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda destek verdiği açıklandı.

Yapılan açıklamada, ''Ondan az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde hizmetler Anadolu Üniversitesi tarafından elektronik ortamda verilen eğitimleri tamamlayarak yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde işveren veya işveren vekilince de yerine getirilebilir. Aynı uygulama kamu işyerlerinde de gerçekleştirilebilir. Örneğin, ondan az çalışanı bulunan bir hukuk bürosu, muhasebe bürosu veya terzi dükkanı, manav, market, apartmanlar vb. işyerlerinin işveren veya işveren vekilleri sağlık gözetimi, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ve ortam ölçümleri dışında hizmetleri kendileri verebilirler. Ondan az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise devlet, mali destek sağlayarak sağlanacak iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedelinin sigortalı başına günlük miktarı prime esas kazanç alt sınırının günlük tutarının sırasıyla %1,4 ve %1,6’sı oranında karşılamaktadır'' ifadelerine yer verildi.