Trabzon’dan Uçuşlar
 
Trabzon’dan İstanbul Sabiha Gökçen, İstanbul Atatürk Havalimanları başta olmak üzere yurt içinde birçok havalimanına tarifeli karşılıklı seferler gerçekleştirilebiliyor. Adana Şakir Paşa, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Antalya ve Kocaeli’ne; Trabzon havalimanından (TZX) tarifeli uçuşlar gerçekleşiyor. Ayrıca Van, Diyarbakır, Hatay, Bodrum, Dalaman, Çanakkale gibi şehirlere de charter denilen sürekli ve tarifeli olmayan uçuşlar veya mevsime bağlı olarak tarifeli seferler bulunabiliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Almanya başta olmak üzere yurt dışı uçuşları da bulunan Trabzon şehrimizin hava yolu bağlantısı havalimanımız, 2016’da da Türkiye’nin en kalabalık havalimanları listesinde ilk 10’da kendine yer buldu.
 
Trabzon Havalimanı’nın Özellikleri
 
Yer hizmetlerinin oldukça başarılı gerçekleşmesiyle bilinen terminallerde iç hatlarda Trabzon havalimanı araç kiralama hizmetleri için 10 adet rent a car bürosu bulunuyor. Banka ve PTT mahalleri de yakında açılacak olan havalimanında emanet eşya ofisi, 2 adet cafe bar, lokanta sağlık merkezi hizmeti verilmekte. İç hatlarda 18’i bagajlı 10’u bagajsız olmak üzere 28, dış hatlarda da 10 check-in kontuarı bulunan havalimanın dış hatlarında duty free (gümrüksüz satış) dükkanı da yer alıyor. Her türlü yolcu ihtiyacının karşılanabileceği limanda, bekleme salonları da oldukça geniş ve günümüzde sık kullanılan akıllı cihazlar için şarj istasyonlarıyla elektrik hizmetine sahip.
 
2016’da Trabzon Yolcu Sayıları
 
2015 yılına göre %8,1 artan yolcu sayısıyla 2016 yılında Trabzon Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısı, 3 milyona yaklaşırken, tam sayı olarak 2,821,707 olarak gerçekleşti. Bu rakam iç ve dış hatlarda Trabzon’a gelen ve iç ve dış hatlarda Trabzon’dan giden tüm yolcu sayısını gösteriyor. Aktarmalı yolcuların da dahil olduğu listede, Trabzon’dan hiç aktarmalı sefer yapılmaması sebebiyle bu rakam sıfır olarak katkı sağlıyor.
 
61 milyon 322 bin 729 yolcu sayısıyla İstanbul Atatürk Havalimanı’nın en kalabalık liman olma özelliğini taşıdığı ülkemizde, 28.112.438 yolcu ile Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ikinci, 27.724.249 yolcu ile Antalya Havalimanı üçüncü kalabalık liman özelliğinde. Sırasıyla ilk ondaki diğer havalimanları da şunlar: Ankara, İzmir, Adana, Dalaman, Bodrum, Trabzon, Gaziantep…
 
Türkiye’nin dokuzuncu en kalabalık yolcu sayısına hizmet eden hava alanına sahip şehrimize hava yolu ile gelen veya hava yolu ile giden yolcuların kara yolu ile şehir merkezi ve civar il ve ilçelere seyahatleri için kullandıkları yöntemlerin başında toplu taşıma, havalimanı servisleri, Trabzon havalimanı araba kiralama firmaları ve ticari taksi seçenekleri geliyor. Turistlerin ziyaret ettikleri ilk durak ise genelde il merkez, yaylalar ve Uzungöl ve Sümela Manastırı olarak dikkat çekiyor.