Eser önümüzdeki haftalarda İrana yapılacak olan resmi ziyarette Trabzonun özel konumunu İranlı yetkililerle paylaşacaklarını kaydetti.  

Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser, ambargonun kalkması sonrası oluşacak olumlu ortamda İran ile ekonomik ilişkilerin üst seviyelere çıkarılması noktasında gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, önümüzdeki haftalarda İran’a yapılacak olan resmi ziyarette Trabzon’un özel konumunu İranlı yetkililerle paylaşacaklarını kaydetti. Konsey Başkanı Eser, “Ambargonun kalkması sonrası iki ülke arasında artması beklenen ticaret hacminde Trabzon’un hak ettiği konumu alabilmesi için İranlı yetkililere taleplerimizi ileteceğiz.” dedi. Konsey olarak amaçlarının İran ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere ivme kazandırmak olduğunu vurgulayan Eser, “Bu çerçevede İş Konseyimiz, iki ülke arasındaki ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılması; bankacılık, taşımacılık, taahhüt ve karşılıklı yatırım alanlarında iş birliğinin arttırılması başta olmak üzere ticari ve ekonomik ilişkilerin temelini oluşturan konularda girişimlerde bulunulması; somut işbirliği alanlarının tespit edilmesi gibi konularda çalışmalar yapmayı hedeflemektedir. Buna bağlı olarak Trabzon’un konumunu daha da aktifleştirmek, Trabzon Limanı vasıtasıyla ihraç ürünlerinin İran’a gönderilmesi noktasında çabalarımız sürüyor. Önümüzdeki haftalarda Sayın Ekonomi Bakan Yardımcımız ile birlikte bir İran ziyareti gerçekleştireceğiz. İran’ın Ekonomi Bakanı ile bir dizi görüşmelerimiz olacak. Ambargonun kalkması sonrası artması beklenen ticaret hacminde Trabzon’un hak ettiği konumu alabilmesi noktasında İranlı yetkililere taleplerimizi ileteceğiz. Yeni durumda İran ile Türkiye’nin, Türkiye özelinde de Trabzon’un İran ile sağlayacağı ekonomik iş birliğinin gelecek görünümünün parlak olduğunu söyleyebiliriz. Doğal olarak yeni oluşturulan alanda İran'ın ekonomik ilişkilerinin gelişmesi Trabzon'u da doğrudan ve dolaylı içerecektir.” dedi.

İRAN’DAKİ POTANSİYELİ İYİ DEĞERLENDİRMEK GEREKİYOR

 

Sadece Trabzon değil bütün bölgelere, sınır şehirlerimize yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Eser, “Ambargonun kalkmasıyla Trabzon çok aktif bir şekilde ticarete atılacaktır. İran yıllardır boş kalmış, orada her şey eksik, yatırımlar bizi bekliyor. Kapasite çok büyük, bundan ülke olarak iyi yararlanmamız gerekiyor. Bir an önce girişimciler olarak gidip orda yerimizi almamız gerekiyor. Müteşebbisleri İran’a gitmeleri noktasında teşvik ediyoruz. Dolayısıyla oradan da buraya heyetler geliyor. Trabzon’daki arkadaşlarımızın da İran ile ilgili görüşmelere katılmalarını istiyoruz. Umuyoruz ki ticaret hacmimiz 2016 yılında 30 milyar dolar seviyelerine çıkacaktır. Biz konsey olarak Trabzon’un ortaya çıkacak potansiyelden maksimum düzeyde faydalanması için üzerimize düşeni yapmaya gayret edeceğiz. Taşımacılıkta hareketliliğe bağlı olarak İran ile transit ticaretin tekrar eski düzeyine ulaşması için çabalarımızı sürdürmekteyiz. Türk-İran İş Konseyi olarak gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Trabzon’daki ihracatçılar, girişimciler, liman yetkilileri ile irtibatta olarak bölge ekonomisinin lokomotifi olan Trabzon’un İran’a ambargonun kalkmasından sonra ortaya çıkacak olan olumlu gelişmelerden faydalanması bizim de en büyük temennimizdir.” şeklinde konuştu.