Trabzon İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Beşikdüzü'nde yaşanan sel felaketi ile ilgili bir açıklamada bulundu. Açıklamada hayatını kaybeden ve felaketin oluşturduğu nedenlerde hastanelere müracaat etmiş vatadanşların sayısı verilirken; taburcu olan vatandaşların da sayısı verildi. Ayrıca olası bir salgın hastalığın önlenmesi adın, TİSKİ ile iletişime geçilerek, ilçedeki suların içilebilirliği hakkında da bilgi yayınlandı. İşte açıklamanın tamamı.


9 vatandaş müracaat etti, 8'i taburcu edildi

İlimiz Beşikdüzü ilçesinde 21/09/2016 tarihinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle açıklama yapma gereği duyulmuştur. Yaşanan sel felaketi sonucu 3 vatandaşımız heyelanın oluşturduğu göçük nedeniyle hayatını kaybetmiş, 9 vatandaşımız felaketin oluşturduğu çeşitli nedenlerle hastaneye müracaat etmiş, 8’i genel durumunun iyi olması sonucu taburcu edilmiştir. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sel felaketinden etkilenen tüm bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.


 İçme suları hakkında   

21/09/2016 tarihinde saat 15:30’da sel felaketine yönelik ihbar alınmış, durum tespitine yönelik bir ekip acilen görevlendirilmiştir. 22/09/2016 tarihinde Merkez Salgın Kontrol Ekibimiz ilçeye hareket etmiş, yapılan çalışmaları yerinde değerlendirmiş, Kriz Merkezi başta olmak üzere ilçede salgın bir hastalık oluşmasını önleyecek tedbirler üzerine çalışmalar yürütmüştür. Bu kapsamda TİSKİ ile iletişime geçilerek su kesintilerinin yaşandığı hatlara su veren depolarda süperklorlama (kısa süreli yüksek dozda klorlama) çalışmaları yapılmış, şehir şebekesini temsil eden noktalardan düzenli aralıklarla su numuneleri alınarak Halk Sağlığı Laboratuvarımızda tahlil edilmiştir. Büyükşehir Belediyemiz tarafından ilçeye su sağlamaya yönelik tankerlerde de benzer çalışmalar yürütülmüştür. 

Hastalıklara önlem olarak yapılan anons

İlçeye elektriklerin verilmesi sonrası hoparlörlerin çalışır hale gelmesiyle su kullanımı ve bulaşıcı hastalıklara yönelik alınması gereken önlemler hususunda aşağıda hazırlanan duyuru metni İlçede belediyeye anons ettirilmiştir:
Vatandaşlarımızın Dikkatine!
1. Kaynağı belli olmayan ve kirlendiğinden şüphelenilen suları kullanmayınız. İçme suyu olarak mümkünse ambalajlı hazır su tüketiniz.
2. Ambalajlı hazır su temin edilemeyen yerlerde tanker vb. başka kaynaklardan temin edilen suları kullanma suyu olarak kullanınız. İçme suyu olarak kullanılacaksa mutlaka kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanınız.
3. Şebekedeki arıza tamamen giderilip "şebeke suyunu içme suyu olarak kullanabilirsiniz" anonsu yapılıncaya kadar musluklardan akan suyu içme suyu olarak kullanmayınız.
4. Çiğ sebze ve meyveleri mutlaka bol su ile yıkayınız.
5. Çocuklarınızın sel sularıyla oynamalarına izin vermeyiniz.
6. Ateşli hastalık ya da ishal vakaları görüldüğünde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.
7. Kamu görevlilerinin uyarıları doğrultusunda hareket ediniz.
    İlçede elektrikler ve sular kesildiğinden ve Toplum Sağlığı Merkezimiz ve Aile Sağlığı Merkezimizin zemin katı da sel felaketinden etkilendiğinden 23/09/2016 tarihine kadar hizmet verilememiştir.
    Binaların su baskınlarının oluştuğu bodrum katları, cadde ve sokakların temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmaktadır. 
 
Günlük vakaalar müdürlüğümüz tarafından takip edilmektedir

Sayın Valimizin koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyemizin ve Müdürlüğümüzün yoğun çalışmaları sonucu şu anda merkez ilçemize su verilen hatlarda herhangi bir kirlilik söz konusu değildir ve şebeke suyu içilebilir hale gelmiştir. İlgili duyuru 26/09/2016 tarihinde yapılmıştır. Ancak Merkezin dışında kalan mahallelerde (eski köy şebeke hatlarında) halen çalışmalar devam ettiğinden bu mahallelerde şebeke suyunun “içilebilir” olduğuna dair Müdürlüğümüz tarafından yapılacak duyuruya kadar içme suyu olarak kullanılmaması, mümkünse ambalajlı hazır su kullanımına devam edilmesi, mümkün değilse muhakkak kaynatılarak tüketilmesi gerekmektedir. 
    Ateşli hastalık, bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan vakalar günlük olarak Müdürlüğümüz tarafından takip edilmektedir. Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ve sel felaketi öncesi dönem birlikte değerlendirildiğinde salgın olarak değerlendirilecek bir durum söz konusu değildir.
    Yukarıda belirtilen diğer uyarılara muhakkak surette uyulması hususunu kamuoyunun bilgisine sunarız.