Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, İhracat firması yetkilisi Şeref Bektaşoğlu ve Gemi İşletmecisi Hasan Çebi ile birlikte Sürmene Limanı’nın lojistik merkez olarak işlevsellik kazanması yönünde açıklamalarda bulundu.
Toplantıda ayrıca Trabzon’da kurulması planlanan lojistik merkeze ilişkin taslak bilgileri içeren bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda Trabzon’a bir lojistik merkez kurulması amacına yönelik projenin bölgenin stratejik konumunun sunduğu avantajlar göz önünde bulundurarak bölgenin bu yapıya ihtiyacı olduğu ve projenin hayata geçmesi neticesinde başarılı olunacağı öngörüsünde bulunuldu.

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sürmene’deki atıl halde duran limanın tersane olarak açılamamasından dolayı buraya işlevsellik kazandırmak adına lojistik merkez haline getirilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Gürdoğan “Hong Kong’da İngilizler tamamen dolgu ile bir lojistik merkez oluşturdular. Bu merkez daha sonra Shenzhen ve Singapur limanlarının genişlemesine katkıda bulundu. Bizler bu gün atıl haldeki Sürmene Limanı’nı lojistik merkez haline getirip, Trabzon, Akçaabat, Rize ve Hopa Limanları’nın daha verimli çalışmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu proje hayata geçerse Trabzon Limanı kapasitesini ikiye katlayacaktır” dedi.

Avrupa piyasasının artık cazibesini kaybettiğini dile getiren Gürdoğan “Devlet ve müteşebbisler Türkiye’nin çıkarları konusunda bir araya gelip bu projenin hayata geçirilmesi yönünde çalışmalar yapmalıdır. Dünyanın büyük ticaret hacmine sahip ülkeleri artık Avrupa pazarına değil, sıcak paranın en çok olduğu Orta Asya Ülkeleri’ne yönelmiş durumdalar. 18 ülkenin keş para hacmini görmezden gelmeyen büyük ülkeler buraya nasıl mal satmanın hesabını yaparken bizler yanı başımızda duran bu büyük pazara sırtımızı çeviriyoruz. Trabzon Limanı, Rusya’nın ticari tercihleri nedeniyle dönemsel olarak çalışır halde. Bizler Sürmene’de hazır halde duran ve kısa sürede lojistik merkez haline getirilebilecek bir limanımıza işlevsellik kazandırarak sadece Trabzon’a değil tüm Doğu Karadeniz’e ve Türkiye’ye büyük bir ticari pazar yaratmış olacağız. Nüfusuna bakıldığında bir ilimiz kadar olan Hong Kong’un lojistik merkez olarak Türkiye’nin ticari hacminin çok üzerinde olması, ülkemizin jeopolitik konumunu bir kez daha değerlendiremediğimizin bir göstergesidir. Bizler artık böyle projeleri hayata geçirerek ülkemizin jeopolitik özelliğinden faydalanır hale gelmeliyiz” diye konuştu.