Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, lojistiği Türkiye'nin geleceği olarak gördüklerini belirterek "Kısa vadede özellikle hazarı Ro-Ro gemileri ile geçmek istiyoruz. Rusya'nın Rostov şehrinden Volga nehri üzerinden Ro-Ro gemilerimizi Hazar'a indirmeyi planlıyoruz ve oradan Mahackale arasında Ro-Ro taşımacılığını yönlendirmek ve bunun bağlantılarını Afrika ile birleştirip bütün dünyaya ulaşmak istiyoruz" dedi.
Trabzon Valiliği, Trabzon Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından organize edilen 'Trabzon Lojistiğinin Geleceği' toplantısı bugün Trabzon Novotel'de yapıldı.
Toplantıya, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım'ım yanı sıra Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon'da lojistik merkez kurma çalışmalarının yaklaşık bir yıldır devam ettiğini hatırlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği ile de belli bir aşama kaydedildiğini söyleyen Vali Kızılcık, "Bu toplantı ile bu alanda bir önemli adımı daha atarak bu lojistik merkezinin en kısa zamanda vücut hayat bulması için zamanı, süreyi de kısaltmış olacağız" şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise "Trabzon bölgenin merkezi ve parlayan yıldızı,
marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu toplantıda amaç sadece ilimize, bölgemize ve ülkemize değil uluslar arası alanda belki Çin'e kadar hizmet etme açısından hedeflerimiz var" diye konuştu.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit ihracatın en önemli boyutlarından birisinin lojistik unsuru olduğunu hatırlatarak "Günümüzün gelişen rekabet ortamında maliyetin düşürülmesi en önemli unsurlardan birisi. Trabzon'a içerden bakabiliriz. Her anlamda çok şanslı bir coğrafyada yaşamaktasınız. Ama ben size Trabzon'a birazcık dışarıdan bakmanızı öneririm. Gözümüzün önüne dünya haritasını getirelim. O zaman Trabzon'un lojistik anlamda yerinin ve öneminin bambaşka boyutlara geldiğini görebiliriz. Trabzon asırlar boyu bir fonksiyonu yerine getirmiş bir il. Ekonomi Bakanlığı olarak bizim amacımız 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmaya çalışırken buna dönük altyapıyı da sağlamak. Lojistik imkanları da geliştirmek. Bu anlamda Trabzon'u ele aldığımızda Trabzon için çok önemli roller biçiyoruz. Çünkü Trabzon'la beraber biz gerek Orta Asya'ya, gerek Kafkasya'ya gerek Avrupa'nın içine ulaşmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.
Lojistiği Türkiye'nin geleceği olarak gördüklerine ifade eden Müsteşar Yardımcısı Ecevit,
"Kısa vadede özellikle Hazar'ı Ro-Ro gemileri ile geçmek istiyoruz. Tecrübe anlamında Trabzon buna hazır. Biz özellikle Rusya'nın Rostov şehrinden Volga nehri üzerinden Ro-Ro gemilerimizi Hazar'a indirmeyi planlıyoruz ve oradan Mahackale arasında Ro-Ro taşımacılığını yönlendirmek, bunun bağlantılarını Afrika ile birleştirip bütün dünyaya ulaşmak istiyoruz. Genel olarak lojistiğe Trabzon'a bakışımız anlamında önem verdiğimiz en önemli konu budur" dedi.
Diğer yandan gerek Gürcistan gerek Rusya ile çok yakın görüşmeler içinde olduklarını kaydeden Ecevit, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gürcistan'la ilgili olarak şu an için herhangi bir engelimiz gözükmüyor. Ancak Rusya'da seçimlerden kaynaklanan değişiklikler nedeniyle zaman açısından beklememiz gereken bir durum var. Çok kısa bir süre içinde yerinde incelemelerde bulunup bu hattı açabileceğiz. Bu hattı ümit ediyorum ki hep beraber açacağız. Bakanlık olarak ilk kez Trabzon'a gelmiyoruz. 8 Şubat'ta da buradaydık. Devamında Ankara'da Trabzon milletvekilleri ile bakan yardımcımızın himayelerinde toplanarak konuyu değerlendirdik. Trabzon için neler yapılabilir. Şunu gördük Trabzon bütün unsurları ve yapısıyla en hazır olan illerimizden birisi. Bütün illerimiz birbirinden değerli. Ancak biz yatırımcı bir bakanlık değiliz, Ekonomi bakanlığıyız. Biz 2023 vizyonundaki ihracat hedeflerimizi bize en hızlı neresi gerçekleştirecek bize en hızlı kimler yardımcı olacaksa bu anlamda realist bakmamız gerekiyor ve öyle bakıyoruz. Trabzon bu konseptte bizim için son derece önemli bir il ve Trabzon'un yapacağı projelere Bakanlık olarak her yönden takip ediyoruz içinde oluruz yada olmayız ama destek veriyoruz."