TRABZON KATAR EMİRİNİN YATIRIMLARINI BEKLİYOR
Bu ay içerisinde Ankara’da Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldıklarını anımsatan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, şuraya Cumhurbaşkanı, Başbakan ve 12 bakanın katıldığını anımsattı. Bu şurada esas amacın şehirleri dinlemek olduğunu vurgulayan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “ Sayın Cumhurbaşkanımız toplantının sonuna kadar kalarak bizim gözümüzden şehirleri dinledi. Karadeniz bögesindeki 18 il adına sunum yapılması görevi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasına verildi. Bizde meclis başkanımızla birlikte katıldık. Ekonomi şurasında gündeme getirdiğimiz konuların başında bölgemizin gelişmesi ile ilğilin konaların başında olan türizle ilğili taleplerimizi ilettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın Karadenizin özellikle Trabzon’un bir turizm merkezi olması konusunda  bürokrasiye vermiş olduğu talimatla ilğili olarak bugüne kadar türizmle ilğili önemli yatırımların şehrimize geldiğini hepimiz biliyoruz.  Bu doğrultuda sağlanan devlet desteklerinde özellikle turizm teşviklerinin daha gazla verilmesini ve gerçek anlamda bu sektörde altyapının tamamlanmasını ilettik. Bu doğrultuda umuyoruz ki önümüzdeki süreçte artabilir. Sayin Cumhurbaşkanımız Katar Emiri ile Trabzon’a geldiğinde iletilen üç projenin ikiside turizm ile ilğili idi. Bu projeler Katar Emirine iletildi.  Ve en son Katar’a giderken bu projelerin tekrardan kendisine verilmesini istedi.  Bizde bu projeleri tekrar Cumhurbaşkanımıza ilettik. Umuyoruz ki en kısa zamanda bu yatırımlar hayata geçer” dedi.
 
FINDIK BAHÇELERİNİN YENİLENMESİNE  HİBE TALEP EDİLDİ
Başkan Hacısalihoğlu, diğer taraftan önemli bir konunun da şehrimizi ve bölgemizi ilğilendiren tarım sektöründe özellikle fındığın Trabzon’un konusu olduğunu ve şurada bu konuda beklentilerin dile getirildiğini söyledi. Hacısalihoğlu, “Fındık tarımında verimin artırılması konusunda eski bahçelerin yenilenmesi doğrultusunda tarım bakanlığının hibe destek sağlanması konusunda bir talepte bulunduk. Fındıkta fiyat istikrar politikası çok önemli. Fiyatların yüksek olduğunu gören diğer komşu ülkeler sürekli fındık dikim alanlarına girmektedirler. Gerek şehrimizde, bölgemizde ve ülkemizde fındıkta birim alandan elde ettiğimiz fındığı verimli hale getirdiğimizde sağlıklı bsir fiyat politikası  oluşacak, aynı zamanda  diğer ülkelerde Türkiye’nin bu istikrarlı politikasına bağlı olarak dikim alanlarını artırmayacaktır. Dünya fındık üretimi yine Türkiye’nin elinde olacaktır. Fındık bizim için çok çık önemli. Hiçbir ithal girdi olmadan tamamen ihracata dönüm bir ürün. Özellikle fındık alanlarının yenilenmesi konusunda hibe desteklerin  sağlanmasını istedik. ”
 
ÇAYDA KDV YÜZDE 1’E İNMELİ
Hacısalihoğlu, Çay ile ilğili bir talebin olduğunu, Çay’da KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi ve bir Çay Kanunu düzenlenmesi isteklerini de Şura’da gündeme getirdiklerini aktardı.
 
KARADENİZ  İLLERİNDE ORTAK SORUN ULAŞIM TALEPLERİ
18 ilin bulunduğu bölgenin ortak konularından birinin ulaştırma konusunu şura gündemine taşıdıklarını kaydeden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
 
“Ulaştırma konusunda demiryolu ve raylı sistem talebi var. Karadeniz sahil bantında  yapılacak olan demiryolunun Batum’dan 3. Boğaz köprüsüne kadar  zaman içerisinde uzatılmasının ideal olduğu düşüncesini gündeme getirdik. İçten yapılacak demiryolunun da özellikle sahil ile bağlantısının  Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolunun hayata geçmesini yineledik. Ayrıca, Karadeniz Sahil Yolu’nun çok yoğun olması nedeniyle ki İstanbul’dan Kazakistan’a kadar bu yol kulanılıyor. Belirli bölgelerde aşırı derecede trafık sıkışıklığı oluyor. Bu noktalarda bir an önce çevre yolları bağlantılarının bir an önce yapılması talebinde bulunduk. Cumhurbaşkanımız bu konuları notlarına aldı.”
 
TRABZON İLE BERABER 5 İL TEKRAR CAZİBE MERKEZİ STATÜSÜNÜ İSTİYOR
TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, “Şu anda 23 ilden oluşan cazibe merkezimiz var. Fakat daha önce,  9. Kalkınma planında 13 il cazibe merkezi olarak belirlenmişti. Trabzon da bunlardan bir tanesiydi. Buradaki 12 ilin 7’si yeni çıkan cazibe merkezi arasında yer aldı. Bunların içerisinde Trabzon, Rize, Samsun, Kayseri ve Konya yok. Bu beş ilinde tetrardan cazibe merkezleri kapsamına alınmak süretiyle etki alanı ve verilerin daha iyi çıkması adına bu düzenlemenen yapılmasını vurguladık. Cazibe merkezleri sadece geri kalmış şehirleri kalkındırmak adına değil Anadolu’da belirli illerin yerelde daha güçlü yönetilmesi ve merkez olması adına yararlı olacağını düşünüyoruz. Biz bunrlarıda talep ettik. İnaniyoruz ki önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız bunlarla ilğili gelişmeleri bizlere müjdeleyecektir” dedi.
 
CUMHURBAŞKANIMIZIN TRABZONDAN BEKLENTİSİ 25 BİN İSTİHDAM
Türkiye Ekonomi Şurasında cumhurbaşkanının kendilerinden talebi olduğunu ifade eden TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu şöyle devam etti:
 
“Geçtiğimiz yıllarda da Türkiye  Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızın da her firmanın bir eleman alması önerisi vardı. Bu toplantıda da Sayin Cumhurbaşkanımız her bölgeden konuşmacıdan bölgelerindeki işletmelere ne kadar eleman alınacağı konusunda taahhüt istedi. Bize sıra gelincede, kaç firmamız olduğunu sorusuna, sekizbin beşyüz üyemiz olduğunu söyledik. Üye sayımız kadar kişiyi işe koyabileceğimizi söyleyince, ‘az’ dedi. Biz, on bin olabileceğini iletince de Cumhurbaşkanımız bize 25 bin kişi öngördüğünü ifade etti. Bu doğrultuda biz de şehrimizde istihdam seferberliğini başlattık. Sürekli bu konuda toplantılar gerçekleştiriyoruz. Valiliğimiz, İŞKUR ve SGK ile birlikte toplantılar yapmak süretiyle çalışmalarımızı  sürdürüyoruz.”
 
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE TÜM İŞLETMELERİMİZ DESTEK VERMELİ
İstihdam konusunda yapılan son düzenlemeler hakkında da  meclis üyelerine bilgi veren Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, “ İşbaşı eğitiminde bir kişiyi işe aldığınız takdirde üç ay hiçbir şey ödemiyorsunuz. Asgari ücreti ve 773 lira olan vergileri de devlet karşılıyor. Üç aydan sonra bu işçiyi devam ettiği takdirde,  773 liralık destek 2017’nin sonuna kadar devam edecek. Ve işletme sadece maaşını ödüyor. Önemli miktarda talep var. Bu kampanyada oda olarak hepimiz işyeri sahibiyiz, sorumluluğu üzerimize alarak bir, iki yada daha fazla kaç kişi alabilirseniz, burada bazı formları doldurup İŞKUR’a teslim etmek süretiyle , hızlı bir şekilde bunu hayata geçirelim. Aynı zamanda İŞKUR ile yapmış olduğumuz bir protokolle odamızın birinci katında İŞKUR hizmet noktası yeri açtık. Amacımız sizlere daha fazla hiçmet vermek ve ulaştırmak. Şöyle bir yol izlemeyi düşünüyoruz. Üyelerimizden gelen talepleri formlarla toparlamak süretiyle  İŞKUR’a ileterek hızlı bir değerlendirmeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Burada hnepinizden destek istiyoruz. Bu sıradan bir olay değildir. Bir seferberlik olayıdır. Her halükarda bu konuya girmemiz  ve sorumluluk almamız gerekiyor. Sizlerinde imkanlarınız ölçüsünde katkı koymanızı özellikle istirham ediyoruz. İstihdah seferberliğine taplantılarla devam edeceğiz. Sizlerin de kapısını çalaçağız. Burada 31 meslek gurubuyuz. Her meslek gurubunun kendi içinde ve üyeleri ile bu istihndam seferberliğine destek vermeye davet ediyoruz.”
 
TRABZONDA AÇILAN MÜZELER TARİHE SAHİP ÇIKIYOR
Trabzon Belediyesi’nin açtığı ve sponsorluğunu  Oltan Vakfı’nın yaptığı  müzenin açılışının da gerçekleştiğini vurgulayan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, şehir adına böyle bir katkıyı gerçekleştirdikleri için Oltan Vakfı’na teşekkür etti. Hacısalihoğlu, “Bildiğiniz gibi Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu müzeleri biz ateşlemiştik. Bizden sonra Ortahisar Belediyesi, şimdi Trabzon Müzesi açıldı.  Aldığımız bilgiye göre de Trabzonspor da  müzesini yeni tesislerde daha da büyütecek. Ve bunun yanında köylerimizde de müzeler açılmaya başlandı. Bunlar çok çok önemli. Bu bakımdan inanıyoruz ki Trabzon layık olduğu şekilde tarihine önem vererek müzeleri hayata geçirecektir.”
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Fındık, Çay ve Yaş Sebze Meyve Meslek Komitesi Meclis Üyesi İlyas Edip Sevinç, fındık sektöründeki gelişmeler hakkında  bir konuşma yaptı.
 
2016 BÜTÇESİNDE TASARRUF YAPILDI
TTSO’nun 2016 yılı kesin hesaplar ve ekleri ile bilançosunun görüşlmesi maddesinde Yönetim Kurulu Muhasip Üye Murat İskender meclise bilgi verdi. Murat İskender, 2016 yılının mali yönden bir önceki yıla göre daha olumlu  geçtiğini kaydetti. İskender, 2016 yılı bütçesinin yüzde 98 gibi oldukça yüksek bir oranda gerçekleştirildiğini, giderlerin de azaltılarak  2016 yılında yüzde 15 oranında tasarruf sağlandığını vurguladı.
 
TAKDİR KOMİSYONU ÜYELERİ SEÇİLDİ
TTSO Yönetim Kurulu’nun Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı Takdir Komisyonu’na meclisten önerdiği iki asıl üye Halil Yaroğlu ve Davut Bozkurt,  iki yedek Üye olarak da Tolga Avcı ve Şaban Bülbül oy birliği ile kabul edildi. Üyelerden gelen tarife taleplerinin görüşülmesi maddesinde ise, fırıncı üyelerin meslek komitesinde onaylanan talepleri doğrultusunda eski tarifedeki 350 gram ekmek 300 grama düşürüldü.