Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Trabzon’da hizmet veren Kamu Hastaneleri’nin acil servisleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.

Trabzon’un en sağlıklı hizmetin verilmesi için, eski binalardaki modernizasyon çalışmalarını sürdüren Kamu Hastanelerinde çalışmalar aralıksız sürüyor. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, “Trabzon Kamu Hastanelerindeki dönüşüm planlandığı gibi devam ediyor. Bilindiği üzere daha önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesinin Numune Kampüsünün ağırlıklı olarak Kadın Doğum ve Çocuk olarak hizmet vereceği, bu kapsamda servis, yoğun bakım ve acilinin de buna göre dizayn edileceği duyurulmuştu.



Merkezde hizmet verecek tek genel acil olacak Fatih Devlet Hastanesinin de bu durum göz önüne alınarak tadilatı, yenilenmesi, büyütülmesi gerçekleştirilmiş olup bünyesine acil tıp uzmanları da katılmış ve 25 Mayıs 2016 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. Yine daha önce tadilatta olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) Kaşüstü Kampüsündeki acil servisi bitirilerek Temmuz ayında hizmete alınmıştır. Fatih Devlet Hastanesi ve Kanuni EAH Kaşüstü Kampüsü acil servisleri tam kapasite hizmete girdikten sonra Numune Kampüs’ündeki acil servis tadilata alınmıştır. Merkezdeki Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi ve Yavuz Selim Kemik Hastalıkları Hastanesi de en iyi şekilde acil servis hizmeti sunan branş hastanelerimizdir” ifadeleri kullanıldı.

 SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ...
Yazılı açıklama şu şekilde devam etti:
“Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni EAH Kaşüstü Kampüs Acil Servis’i 2016 Temmuz ayı itibari ile hasta kabulüne başlamıştır. Yeni acil servis 4.000 m² kapalı alan üzerine kurulmuş olup, modern mimarisi ile günümüzün tıbbi teknik imkânlarının kullanılabildiği üst düzey bir acil servistir.

Acil Servis bünyesinde benzer kapasitedeki her acilde olduğu gibi geniş ve ferah bekleme salonu, hastaların sağlık durumuna göre tedavi önceliğinin belirlendiği Yeşil Alan, Sarı Alan ve Kırmızı Alan bulunmaktadır. Yeşil Alan; Ayaktan başvuran, genel durumu iyi olan ve ayaktan tedavisi sağlanabilecek basit sağlık sorunları bulunan hastalara müdahale edildiği, Sarı Alan; Hayatı tehdit etme olasılığı, uzuv kaybı riski ve önemli hayatını kaybetme olasılığı olan Orta ve uzamış dönem belirtileri olan ve ciddiyet potansiyeli taşıyan durumdaki hastaların karşılandığı, Kırmızı Alan; Hayati tehditi yüksek olan ve hemen müdahale edilmesi gerekli hastaların karşılandığı bölümlerden oluşmaktadır.


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet veren sağlık tesisinde; acil serviste klinik olarak 1 doçent, 1 yardımcı doçent, 5 Acil Tıp Uzman Hekimi, 9 Acil Tıp asistanı, 7 pratisyen hekim görev yapmaktadır.

Nöbetlerde Kaşüstü’ndeki acil servisisin kendi bünyesinde günlük 1’i Acil tıp uzmanı olmak üzere toplam 5 hekim görev yapmaktadır. Bunlara ilave olarak; kadın doğum , çocuk hastalıkları , KBB , göz hastalıkları , dâhiliye , psikiyatri , anestezi , genel cerrahi branşlarından oluşan toplamda 8 uzman hekim de branş nöbeti şeklinde 24 saat acil serviste hizmet vermektedir. Bölgemizin en büyük ve donanımlı acil servislerinden biri olan acil serviste her türlü tetkik ve radyolojik görüntüleme işlemi yapılmakta olup halihazırda günlük 350 civarı hastaya hizmet verilmektedir.

ÇOCUK VE KADIN DOĞUM BRANŞ NÖBETİ TUTULUYOR
İlimizde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni EAH Kaşüstü Kampüs’ü acilinde çocuk ve kadın doğum branşlarında branş nöbeti tutulduğundan çocuk hastalıkları ile kadın hastalıkları ve doğum hastalarının acil başvurularında referans başvuru merkezi konumunda bulunmaktadır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni EAH Kaşüstü Kampüs’ü ve Fatih Devlet Hastanesi acil servislerinin tadilatı ile kapasite bakımından büyütülüp açılması sonrasında Numune Kampüsündeki acil servisin tadilata alınması, beklendiği üzere Fatih Devlet Hastanesi acil servisinin yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Kanuni EAH Numune Acilin tadilata alınması öncesi Fatih Devlet Hastanesi acilin yaklaşık 500 civarı olan hasta başvurusu ortalama 800 civarına yükselmiştir. Fatih Devlet Hastanesi acil servisinin büyütülüp genişletilmesi, acil tıp uzmanlarının eklenmesi gibi daha önceden alınan tedbirler sayesinde Fatih Devlet Hastanesi acil servisi şehir merkezindeki hasta yükünü çok iyi bir şekilde karşılar hale gelmiştir. Burada tüm personelimizin özverili çalışmalarının payı büyüktür.


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi Kaşüstü Acil Servisi açılmış olmasına rağmen halen vatandaşlarımızın bu konuda yeterli bilgi sahibi olmadığı ve bu acile başvurabilecekken şehir merkezindeki acil servislere yönlendikleri başvurulardan anlaşılmaktadır. Bu yüzden basınımız vasıtası ile Kaşüstü’ndeki Acil Servisin Temmuz ayı başlarında açıldığı ve tam kapasite ile hizmet verdiğinin duyurulması amaçlanmıştır. Acil hastaların dağılımının iyi yapılması, Fatih Devlet Hastanesi’nde gereksiz hasta yoğunlaşmasının önüne geçecek, hastalarımıza daha hızlı ve güvenli sağlık hizmeti sunulabilecektir.

Amacımız tüm vatandaşlarımıza etkili, hızlı ve güvenilir sağlık hizmetini güler yüzlü bir şekilde sunabilmektir. Bu hizmeti iyi bir şekilde verebilmek için vatandaşlarımızın da desteğine ihtiyaç duymaktayız.

Yarınları bugünlerden çok daha iyi ve güçlü olacak büyük Türkiye hayalimizle tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler dileriz”