2014 yılında 62. Hükümette Gümrük ve Ticaret Bakanı olan ve ardından Trabzon’dan Gümrük Bölge Müdürlüğünü, Giresun’a taşımak için o dönem çeşitli hamleler yapan Nurettin Canikli’nin etkisi bugün Başbakan Yardımcılığı döneminde de devam ediyor.

Yabancı ülkelerden gelen motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri için Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2012 yıllı Gümrük Genel Tebliğinde Karadeniz’den hiçbir liman yokken, 2014 yılında Canikli’nin bakanlığı döneminde Giresun Gümrük Müdürlüğü, bu kapsama dahil edildi.
Giresun Limanının, bu tip araçları taşıyan ağır tonajlı gemiler için uygun olmadığı iddialar arasında yer alırken, uygun olarak iki liman Trabzon ve Samsun gösteriliyor.

Ancak aradan geçen 2 yılda bugün tebliğ ile ilgili Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren değişiklik ise şaşırttı. Bugün yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğde, 2012’de yapılan değişiklikler aynen korunurken sadece Dilovası Gümrük Müdürlüğü ekleme yapıldı.  Tüm bunlar yaşanırken iktidarda ki Trabzon Milletvekillerinin bu konuda her hangi bir yol ilerleyememesi ise şaşkınlıkla karşılanıyor…

Buna göre Motorlu Kara Taşıtlarının serbest dolaşımı giriş işlemleri şu Gümrük Müdürlüklerinde yapılabilecek:

Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü
Gebze Gümrük Müdürlüğü
İzmir Gümrük Müdürlüğü
İzmit Gümrük Müdürlüğü
Mersin Gümrük Müdürlüğü
Derince Gümrük Müdürlüğü
Giresun Gümrük Müdürlüğü
Dilovası Gümrük Müdürlüğü