Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Eylül ayı Meclis Toplantısı,TSO binasında Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy başkanlığında yapıldı. Vergi Denetim Kurulu Trabzon Grup Başkanı Ali İhsan Sazak'ın davetli olarak katıldığı toplantının açılışında konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, faaliyetleri hakkında üyelere bilgiler verdi. Hacısalihoğlu, ekonomideki göstergelerin ve dış piyasalarda yaşanan gelişmelerin önümüzdeki bir yılda herkesin daha dikkatli olması gereken bir döneme doğru gidildiğini savundu. Bu duruma herkesin hazırlıklı olması gerektiğini anlatan Hacısalihoğlu, bu süreçte dış piyasalara açılmanın önemine dikkat çekti. Oda olarak dış piyasalara yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, inşaat sektöründe faaliyet gösterin işadamlarının Rusya'nın Sochi şehrinde 2014 yılında yapılacak Kış Olimpiyatları yatırımlarından faydalanması gerektiğini dile getirdi. Sochi'de olimpiyatlara yönelik 40 milyon doların üzerinde bir yatırım yapıldığını anlatan Hacısalihoğlu, "Olimpiyatlara bir buçuk yıl kaldı. Oldukça yüklü bir yatırım var. Artık ince işler kaldı. İnşaat sektörünün bu piyasayı bırakmaması, oradaki pastadan pay almaya çalışması gerekir. Biz de oda olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız." diye konuştu.

SAHTE FATURAYA DİKKAT

Vergi Denetim Kurulu Grup Başkanı Ali İhsan Sazak da toplantıda yaptığı konuşmada, yeni kurulan kurulun yapısı ve görevleriyle ilgili işadamlarına bilgiler verdi. Sahte faturaya ilgili soruyu da cevaplandıran Sazak, sahte faturanın vergi incelemelerinde önemli bir yer teşkil ettiğini ve bu konunun mükellefleri mağdur ettiğini söyledi. Naylon fatura diye tabir edilen olan sahte belgenin, 3 türünün bulunduğunu kaydeden Sazak, bunları şu şekilde sıraladı: "Sahte belgenin birinci türü, mükelleflerin faturalarını taklit ederek, ikinci türü mükellefmiş gibi korsan matbaalarda bastırılan faturalar yoluyla, üçüncü türü de mükellefiyet tesis edilerek, kayıtlı bir şirket üzerinden, belgesiz mal ve hizmet alımlarını belgelendirme için düzenlenmektedir. Bunun yanında bir de yanıltıcı belge türü vardır. Bu belge, içeriği itibarıyla gerçeği yansıtmayan belgedir. Örneğin 10 alınır, 50 alındı yazılır. Bu durumda yasal olarak, düzenleyen de belgeyi alan da cezai yaptırıma muhatap olur." dedi.

Sazak, vergi mevzuatıyla ilgili olarak bilgi almak isteyen üyelere bu konuda kapılarının açık olduğunu ve her türlü yardıma hazır olduklarını sözlerine ekledi.