Turizm sektöründe Karadeniz’in iki yakasında bulunan Trabzon ve Sochi şehirleri arasında işbirliği içen iki şehir şirketleri arasında görüşmeler devam ediyor. 

3. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesine katılmak üzere gelen Rusya Federasyonu’nun Sochi heyeti Trabzon’da kalarak işbirliği görüşmelerine devam etti. Sochi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vadim Levcenko, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda Trabzon’un turizm firmaları ile bir araya geldi. TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Özcan İlarslan toplantının açılışında yaptığı konuşmada iki ilinde yüksek turizm potansiyeli taşıdığını ve işbirliğinin geliştirilebileceğini söyledi. 

Sochi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vadim Levcenko toplantıya katılan turizm firmalarının görüşlerini dinledi. Geçmişte Trabzon ve Sochi arasında çok hareketli bir turizm yaşandığını anımsattı. Bugün gelinen noktada her iki ilin de turizm sektöründe imkânlarının artmış olduğunu vurguladı. Karşılıklı olarak bu imkânlardan yararlanılması gerektiğini belirtti. 

Vadim Levcenko, Sochi Ticaret ve Sanayi Odası’nın İstanbul’da yaptığı tanıtımların olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, “ Artık söyleyebilirim ki İstanbul’dan ilk turist kafilesini Sochi’de ağırladık. Bu daha da artacağına inanıyorum. İstanbul’dan çıkacak tur firmalarının Trabzon üzerinden Sochi’ye ve daha sonra da Kafkasya’ya açılacak bir turizm hareketi çok başarılacaktır. Bu projeye ilk etap olarak Trabzon-Sochi şehirlerini kapsayan 3-4 günlük programlara başlamayı uygun görüyoruz. Şu anda Sochi Olimpiyatlardan sonra kazanılan tesisler nedeniyle daha çok genç turistlere yönelik olarak faaliyetlerimiz sürüyor. ”şeklinde konuştu. 

Turizm firmaları ise Trabzon ve Sochi arasında turizm faaliyetlerinde yaşanan sorunları gündeme getirerek çözüm sağlanması gerektiğini vurguladılar. İki tarafında gerek sınır kapılarında turistlere daha iyi davranması ve kolaylık sağlaması gerektiği üzerinde hem fikir olundu. Bu konuda yaşanan eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ve ilgili yerlerin uyarılması konusunda daha aktif bir tutum sergilenmesi yolunun izlenmesini istediler. 

Sochi’dten gelen Consrete Voyage firmasının Genel Direktörü Saidashev Ali birçok farklı tur paketleri hazırladıklarını aile ve gençlere yönelik olmak üzere çeşitli programları uyguladıklarını söyledi. “ Biz dileriz ki aynı şekilde Trabzon’a kendi turistlerimizi yollayalım. Bizim ortak geleceğimiz için bu çok doğru bir çalışma olacaktır. Trabzon ile Sochi arasında turizm sektöründe işbirliğinden çok umutluyuz.