61SAAT HABER SERVİSİ

Sürmene Belediye Başkanı  Rahmi Üstün, beraberindekilerle beraber Sürmene Çamburnu’nda, yangınla tahrip olan bölgede bir basın toplantısı düzenledi. 
 CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in Bölgede yangın sonrasında inşaatlar yapıldığı iddiasına cevap veren Üstün, “Son zamanlarda sosyal medya ve basın üzerinde bu bölge ile ilgili çok fazla spekülasyon yapılmaya başlandı. Bende Sürmene Belediye Başkanı olarak bu işin dahil edildiği için basın açıklaması  yapma zarureti hissettim. Yangının çıkış noktası tam belli değil ama 25 hektarlık alanda yangının olduğu Orman Bakanlığının Mühendisleri aracılığı ile bize bildirildi. Biz o gün buraya geldik. Teşkilatın tamamı geldi. Giresun’dan, Rize’den başka illerden yangın söndürmek için geldi. Büyükşehir’in itfaiye araçları ve ilçelerde ki itfaiyeler de geldi. Bir taraftan yangını söndürmeye çalışırken bir taraftan da sosyal medyadan haksız eleştirilenlere cevap vermek zorunda kaldık. 
Sürmene bu bölgenin en şirin ilçelerinden bir tanesi. Böyle bir ilçeye belediye bakanlığı yaptığım için gururluyum ve mutluyum. Haksız eleştirilere tahammül edemiyoruz” dedi. 


YANGINLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR… 
Bölgede Orman Yangınlarının 11. Ve 5. ayda arasında olduğunu kaydeden Üstün, “Bizim bu bölgede orman yangınları 11. Ve 5. Ay arasında olur. Yazın burada yangın görülmesi yok denecek kadar azdır. Orman Yangının burada kışın olmasının nedeni kıble rüzgarı çok şiddetli eser, hatta akşam bile esiyordu. Lodos rüzgarı estiğinde hava sıcaklığı 20 derecenin üzerine çıkıyor dolayısıyla bir sigara izmariti bile yangına sebebiyet vermekte…
Bu bölge 8 km yol ağıyla bölünmüş. İnsanlar bu yol üzerinde piknik yapıyor, mangal yapıyorlar. Ama giderken tedbirini almadan gidiyor. Döktükleri ateşi söndürmeden, sigara izmaritlerini söndürmeden gittikleri için hafif bir rüzgarda kurumuş otlar alevleniyor ve yanıyor. Yangın bu nedenle oldu. 
Yanan alanda yüzde 10 zaiyat vardır. Zaten sizde görüyorsunuz ağaçlar yeşermeye başladı. Belki 1 ay sonra gelirseniz daha çok yeşermiş olduğunu göreceksiniz. 
Bu bölgede 78 yılında 3 hektarlık, 80 yılında 1,5 hektar,. 99 yılında ki yangın 128 hektar. Neredeyse 3’de 2’yi yandı. Ama doğa kendini tekrar canlandırdı” diye konuştu. 

YANAN ALAN


2015 YILINDA TAHSİS EDİLDİ… 
Mili Parkların alanın olduğu bölgede yapılaşmanın 2015 yılında izinlerinin alındığını kaydeden Üstün, “Yangın sonrasında milli parkların hemen aşağıda 5.1 hektarlık alanda bir iş adamına tahsis ettiği, iş adamının da kendi imkanlarıyla yapacak olduğu tesislerin ihalesi bakanlık tarafından 2015 tarihinde onaylandı. Projeleri hazırlandı, inşaatları başladı. Yangın olduğunda orada ki inşaatların alt temel inşaatı yapıldı. 
Birileri yangının hemen sonrasında gelip biz demedik mi yangın sonrasında inşaatlar başladı diye.. Bu doğru değil. İnşaatlar eskiden başladı. Burada 100 kişiye istihdam sağlayacak tesis kazandırdığımız için mutluyuz. O iş adamı da Katarlı değil Sürmeli.. Şimdi Katarlı gündemden düştü, Sürmeneli gündeme geldi. Biz Katarlılara Matarlılara her hangi bir yeri vermiyoruz. Yangın olan alan buralardır. Buralarda her hangi bir yapılaşma yoktur. Milli Parkların kendi sınırları içinde 2015 yılında tahsis ettiği yerde yapılıyor. 

PEKŞEN'İN İMAR YAPILIYOR DEDİĞİ ALAN



HALUK PEKŞEN’E CEVAP VERDİ… İFTİRA ATIYOR
Orada da yapılacak yerler bellidir. Sayın Milletvekili benim de bu işe ortak olduğumu söyleyerek iftira atıyor. Ben kendisine yakıştıramadım. Sayın Milletvekili Trabzon’dan uzak olduğu için beni iyi tanıyamamış. Rahmetli ağabeyi asker arkadaşımdı, iyi bir insandı, adamdı… 
Orada villa yapılmıyor.. İş adamımızın başka bir ortağı yok. Ben ortağı değilim, iftira atıyor. Bir an önce hem benden, hem de Sürmene halkından ve kamuoyundan özür dilemesini bekliyorum. 
Yapılacak tesis 5.3 hektarlık alandı. Orman yangını ile her hangi bir bağı yoktur. Bunun için de yangın çıktı diye iddia ediyorlar, o da yalandır. 
Heyelan olan kesim vardır. Heyelan olan yer de 25 Ekim’de olmuştur. Ama yangın 7 Ocak’ta çıkmıştır arkadaşlar. Heyelanı da getirip bu işe bağlıyorlar. 
Başkalarına devretme durumu söz konusu değil. 



İLÇENİN NÜFUSU 45 BİNDEN 25 BİNE DÜŞÜYOR
Karadeniz Bölgesinin özellikle Trabzon ve Sürmene’nin sanayisi yok. Tarımı da yok. Ne fındık ne de çay. Bizim 30 sene önce nüfusumuz 45 bin şuan da 25 bin. İnsanlara istihdam sağlamak zorundayız. 100 kişilik istihdam sağlamak için milli parkların yaptığı bu yatırım bizim için çok önemlidir. Biz bir şeye karar vermeliyiz. Bu insanları bir şekilde istihdam etmeliyiz. 
Dünyada ender bulunan bu yeri turizme açmak zorundayız. İnsanları burayı gezip havasını teneffüs etmesi gerekiyor. Birileri olaya farklı şekilde bakıyor olabilir ama biz burada ki insanları burada istihdam etmek zorundayız. Her geçen yıl nüfus azalıyor. 
Milli parkların alanı belli. Bu emsal teşkil etmez. Başka yerde de yapılmaz. 
Yasala uygun olmayan bir şey olur mu? Biz de onay veriyoruz 7 Bakanlıktan onay geliyor…” ifadelerini kullandı. 



29 YILLIĞINA TABİAT PARKININ İŞLETMECİLİĞİ VERİLDİ

Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta ise, “Bizim Çamburnu Tabiat Parkının alanı 5.1 hektar. Biz Tabiat Parkları ve Mili Parklar uzun devreli gelişme planları çerçevesinde işletmekteyiz. Yangının başladığı tarihte bu faaliyetlerimiz, 6 ay öncesinden başlamıştır. Biz burada tabi ki Çamburnu Tabiat Parkında işletmecilik ihalesiyle bir vatandaşımıza ihale ile 29 yıllığına bu tabiat parkının işletmeciliğini vermiş durumdayız. Bu yatırım yapma karşılığı verilmiştir. Yatırım yapılıp, işletme süresi bitince devletimize devredecektir. Yangın iyi bir şey değil ama yangınla yapılan inşaat faaliyetlerinin uzaktan yakından ilgisi yoktur. Heyelan olan sahada Karayolları heyelan önleme çalışması yapmıştır. Biz de alanı bitirip, Türkiye’de ki tüm halkların istifadesine sunacağız. Projenin 2. Aşamasında da aşağıda üstü açık yağmur barınaklarını kaldırıp halkımıza sunacağız. 
Türkiye’de 40 tane milli park, ve 240 tane tabiat parkı var. Bu şekilde yapılaşma var. Rize Hamdüzü tabiat parkımız var. Onun yanında Artvin’de Altın Parmak var. Turizmin alt yapısını yapmaya çalışıyoruz. Karadeniz’in turizm alt yapısına biraz destek vermeye çalışıyoruz. 
Bu binalarla sınırla kalacak.
Buraı milli park değil. Burası tabiat parkı. Tabiat parkı yine kanunda belirtilen şekilde yönetilir ve idare edilir. Uzun devre gelişme planlarına göre. Bu işlem yapılabilir. Yasalara uygundur. Gelişme planı neyse ona göre yapılıyor” dedi. 

ÇÖP TESİSİNİ İSTEMİYORUZ
Başkan Üstün, son olarak Çamburnu’nda ki çöp tesisi ile ilgili olarak ise, Üstün, “Biz bu tesisin buradan kaldırılması için mücadelemizi veriyoruz. Büyükşehir 360 dönümlük alanı aldı. Trabrikap’a kiraladı. 1,5 sene içerisinde artık buradan yukarı çöp araçları gitmeyecek. Burada ki sistem değil orada ki.. Orada ki sistem farklı. 1,5 sene daha dökmek zorunda. Çünkü başka alanımız yok” dedi. 
Bölgenin işletmeciliğini alan iş adamı Ali Hancı “yöne mimarisine uygun tap kaplama var. Orman evleri yapılıyor. Katar ile bir akrabalığımız yok. Ortağım da yok” dedi.