61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Sanat Evi tarafından organize edilen ve bu yıl 5 ülkenin katılımıyla, 8.'si düzenlenen Trabzon Uluslararası Sanat Günleri, başladı. Türkiye, Azerbaycan, Rusya, İran ve Gürcistan'ın katıldığı etkinliklerin Sanat Evinde yapılan açılış törenine Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, Ortahisar İlçe Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İran, Gürcistan ve Rusya Trabzon Başkonsolosları, Trabzon İl Kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ile Sanat Evi Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Taç ile çok sayıda vatandaş ile sanatçı katıldı. 

TRABZON'U PARASIZLIK, YETERSİZLİK VE İLGİSİZLİK AÇMAZINDAN... 
Açılış töreninde konuşan Taç, "Trabzon'u futbol ile yatıp, kalkmaktan kurtarmak zorundayız. Brezilya bir futbol ülkesi, İngiltere, Almanya'da bir futbol ülkesi. Ancak kültürel boyutta insan kalitesi arasında büyük uçurumlar olduğunu biliyoruz. Kültürel mirası ve doluluğu futbolun gölgesinde bırakamayız. Biliyor ki kültüre ve sanata yatırım insana ve turizme yatırımdır. Yerel yönetimler olarak, Kültür ve Sanat boyutunda Trabzon'u parasızlık, yersizlik ve ilgisizlik açmazından kurtarmak zorundayız. 
Ne yazık ki yıllardır bunları aşamıyor, Trabzon'un kültür ve sanat politikalarını oluşturamıyozu. Endüstrisi, sanayisi, tarımı olmayan Trabzon gibi tarihte bölgeye başkent olmuş bir kültür ve sanat şehri artık bu gün kurtuluşu turizmde aramaktadır. Bunun alt yapısını oluşturan en önemli unsurlardan birinin de kültürel ve sanatsal faaliyetler olduğunu biliyoruz" dedi. 



ÖZELEŞTİRİ YAPMAMIZ LAZIM 
Taç'ın ardından konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Trabzon'umuzu ifad eeden 3 temel özelliğimiz, bu şehrin bir tarihi ünvana sahip olması.. Bu şehrin kültür ve sanat şehri olması. Bu 3 temel özelliğimiz, bizi diğer şehirlere nazaran birazcık daha farklı kılan özelliklerimiz ve güzelliklerimizdir. Çünkü özellikle sanatçının yetiştiği bir toplum ve sanatçının fark koyduğu bir toplum medeniyet yolunda diğer milletlere nazaran ayracılık kesveder. Ben şuan da belediye başkanı olarak sizlere hitap ediyorum. Şehrimizin daha yaşanabilir, daha temiz, daha güzel olması konusunda sizlerden aldığımız irade ile birlikte hizmet etmeye çalışıyoruz. Ama ben belediye başkanı olarak da şu anlayışa sahibim. Bu şehrin yollarını, altın kaplama asfalt yol da yapsak bundan çok daha önemlisi bu şehrin yetiştirdiği bir sanatçının bu şehrin tanıtımına katkı yapması. Bunu çok önemsiyorum. 

Bu konuda tüm samimiyeti ile birlikte özeleştiri yapan da bir belediye başkanıyım. Daha çok katkı sağlamamız lazım. Kesinlikle daha çok katkı sağlamamız lazım. Biz siyasiler olarak mikrofonu elimize aldığımızda efendim Trabzon tarih şehridir, sanat şehridir, kültür şehridir diye böbürlenerek gururlanarak ifad eediyorsak, şuan da mevcut durumu itibariyle bu şehrin kültürüne, sanatına, tarihine hizmet eden tüm kurum ve kuruluşlarımıza daha fazla katkı sağlamamız lazım" ifadelerini kullandı. 



TRABZON DEDEDEN TORUNA SANATÇI YETİŞTİREN ŞEHİR
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yarıdmcısı Mustafa Akkaya ise, "Biz Trabozn Büyükşehir Belediyesi olarak şeprin kimliğini öne çıkaran bu tür etkinlikleri çok büyük derece önemsiyoruz. Etkinlik programını incelediğmiizde bütün hatlarıyla yönleriyle, çok yoğun bir 5 gün geçireceğimizi görüyoruz. Trabzon'da ki bu etkinliğin uluslararası düzeyde olması ve yurt dışından sanat severlerin de bu etkinliği katkı sağlamaları ayrıca bir öneme sahiptir. Etkinliğin uluslararası karakterö dolayısıyla kültürel gelişim etkileşim, bir birimizi daha iyi anlama ve daha yakın olma gibi pek çok faydaları beraberinde getirecek olması ayrıca sevindiricidir. Trabzon hep söylediğimiz gibi bir sanat şehri. Trabzon dededen torunlarına, sanatçı yetiştiren eşine ender rastlanan şehirlerden bir tanesi. Bu anlamda biz Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak, Trabzon'da sanatı desteklemeye önem veriyoruz. Ülkelerin ve şehirlerin gelişmişlik seviyeleri nasıl ekonomi teknoloji gibi alanlarda önemli ölçütse sanat durumu ve seviyesi daha fazla önemli ölçüttür. Sanat bir ayrıcalıktır. Sizler, sanatçılar ayrıcalıklı insansınız. Bir sanatçının dokunuşu ile hayal gücü yeteneği sayesinde evrene görünenin ötesinde pençere açılır" dedi. 



TRABZON İŞLENMEYE ADAY BİR ŞEHİR
Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara  ise,"Sanatın dışında, bu şehir geçmişiyle birikimiyle işlenmeye aday bir şehir. Türkiye'nin değil dünyanın sayılı kent şehir kavramından bugünlere ulaşmış bir şehir. Dolayısıyla kültürün bir diğer anlamı işlemek demektir. Eğer işlenmeyen, işlenmemiş ham madde halinde kalmış, geçmişte kalmış üstü kapalı bir değerimiz varsa bu bizim kültürel varlığımız olmakla günlük hayatta anlamamız, insanlığın hizmetine sunmamız o manada güçtür. Biz burayı bilen tanımlayan, anlatan, kendi cevherimize kendi insanımıza dolayısıyla işi uluslararası boyuta getiren anlatan insana ihtiyacımız vardır. Bunun anlamıtı da sanatçı ile olacaktır. Her ne kadar biz Kültür ve Turizm Bakanlığı örgütlenme cihetine gitsek bile, bunun yanında STÖ'ler, diğer tüm kurum ve kuruluşlar kendi kültürümüze, öncilik tutmalılıdır. Yerelde bugün Trabzon'dayız. Bu manada burada bir sanat evi adı altında örgütlenerek bu etkinliği yapan kuruluşu tebrik ediyorum. Biz bunların sayısını arttırmalıyız. Geleceğe taşıyan köprüler olacaktır" dedi. 
Protokol konuşmalarının ardından etkinliğin açılışı yapıldı. 12-16 Ekim tarihleri arasında etkinliklerin büyük bölümünün Sanat Evinde Yapılacağı Uluslararası Sanat Günlerinde hem Türk, hem de yabancı yazar, ressam, müzisyen olmak üzere çok sayıda sanatçı yer alacak.