61SAAT HABER SERVİSİ - Hasan Tüncell

KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi Kamu yönetim kulübü tarafıdan Kariyer Adımları 4 etkinliği altında bir panel düzenlendi. Düzenlenen panele Trabzon Vali Yardımcısı Necmettin Yalınap,Bölüm başkan yardımcısı Yrd.Doç. Yılmaz Bayram ve öğrenciler katıldı.


KTÜ Amfisinde düzenlenen panel Vali Yardımcısı Yanılalp’in özgeçmişi okunarak başlandı.

SPOR’UN ÖNEMİ
Öğrenciler tarafından alkışlar ile sahneye çıkan Vali Yalınalp sözlerine sporun öneminden bahsederek “Sporu hem günlük hem de normal hayatımızda yapmak gerçekleştirmek sağlıklı bir şekilde yaşamamızı sürdürecektir.

FUTBOLCU KAYMAKAM
1991 yılında Siirt’te kaymakam olarak görev yaptığım sırada bölge takımlarından Pervarispor’un takım kaptanlığını yaptım. Pervari’de ilkle adlı bir dergide fotoğrafıma “futbolcu kaymakam” olarak yer verdiler. Yaptığımız görev itibarı ile sürekli hareket halindeyiz.



B PLANINIZ OLSUN
Meslek hayatındaki tecrübeleri esprili bir dille öğrencilere aktaran Yalınap hayatta her zaman bir B Planın olması gerektiğine vurgu yaparak “İdari işlemler yürütürken yapılan bütün işlerin temelinde hukuk vardır. Her olay da hukuk vardır. Bizim vatandaşımız hukuka uyma konusunda yeterince uygun değil.

MEZDEKE ANISI
1984 yılında kaymakam adayı olarak başladık. 32 senelik mülki idare amirliği geçmişimiz var. Soru sorduğunuz anda illaki o soru ile ilgili bir yaşanmışlığımız var. Hatalar yapa yapa B planı C planı yapmayı öğrenmeliyiz. Bütün B planları her zaman hazır olmalıdır. Tüm resmî törenlerde, saygı duruşlarında bir sorun çıkar. Bir gün Manisa’da görev halindeyim ve Başbakan yardımcısı geliyor. Sunucu o sırada saygı duruşu ve istiklal marşı şeklinde ananos ediyor ve mezdeke çalıyor. İdare’nin en zor işi organizasyondur.

AKYAZI’DA DEV ORGANİZASYON
Trabzonspor’un yeni Stadı Akyazı ile ilgili de bilgiler veren Yalınalp ‘Trabzonspor’un stadını 18 Aralık’ta açacağız. Dün akşam Akyazı Stadındaydım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım 6 Bakan ve Katar Emirini şehrimizde ağırlayacağız. Görkemli bir açılış töreni olacak.
Dış işleri bakanlığı Genel Müdürlüğü burada protokol hatası olmamalı şeklinde bir ön hazırlık düzenlendi. 



AKSAKLIKLAR OLABİLİR
Hayatta idari amirlerinin önleyemediği aksaklıklar olacağının altını çizen Yalınap gülünç bir anısını öğrencilerle paylaştı. “Burdur’da 300 bilim adamını ağırladık ve burada bir şempozyum gerçekleştirdik. Herkes fikirlerini sundu. Her gün ayrı ayrı etkinlikler düzenledik. Bir gece ise folklör etkinlikleri yapmaya karar verdik. Etkinlik gerçekleştirilirken “simmiiiiiiitt” diye bağırarak içeri bir adam girdi.  Kalabalığı görmüş girmiş içeri (salonda gülüşmeler) Valimiz ’de diyor iyi düşünmüşsünüz, doğal olmuş. Tabi sonra anlattık. Elinizde olmayan şeyler olabilir.

SAHİLDE LAĞIM KOKUSU OLMAMALI
Trabzon sahillerinde her gün yürüyüş yaptığını kaydeden Yalınalp “Sahillerimiz maalesef temiz tutulmuyor. Lağım kokusunu hissetmememiz lazım. Büyükşehir’de bu tür yatırımların ivedilikle yapılması gerekiyor. Ordu’nun sahili bizimkinden daha güzel. Eşimle yürüyüş yapıyorum Trabzon sahilinde orada beni görebilirsiniz fakat yapılan yatırımları yeterli görmüyorum”

DİLENCİLERİN ÇOĞU SURİYELİ DEĞİL
Trabzon’un bir diğer kanayan yarası dilenciler ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Yalınap “Trabzon’da tam 1200 Suriyeli var. Suriyeli vatandaşlara karşı siyasi tavrımız ayrıdır, çocuklara karşı ayrıdır. İstiyorum ki kimse dilenmesin. Sokaklarda dilenenlerin tamamı Suriyeli değil. 32 Çocuğu dilenirken aldık ve bunların 8 tanesi Suriyeliydi. Diğerleri organize çalışan kişiler bununla ilgili bir çok gözaltı yaptık. Din kardeşliğimiz neden ile bu çocuklara nahoş bir durum yapmayalım. Çocukları aldığımız zaman Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı tesislerimiz var. Dört dörtlük bir tesis burada tüm ihtiyaçları gideriliyor. Gerek müesseslere insan ve çocuk haklarının ihlal etmeden yerleştiriyoruz.” 

BIRAKALIM GİTSİNLER
Benim anlamadığım konulardan birisi de kaçak göçmen otobüsü Hakkâri, Van ve Kars’tan giriş yapıp 17 vilayetten geçiş yapıyorlar ve Balıkesir’de yakalanıyorlar. Madem Avrupa’ya gitmek istiyorlar bırakalım gitsinler. 



LÖSEMİ VE ŞEHİT AİLELERİ İÇİN YARDIM TOPLAYANLAR İTİBAR ETMEYİN
Trabzon’da sıkça karşılaşan lösemi ve şehit ailelerine yardım toplandığı gerekçesi ile bağış toplayan kişilere de yardım edilmemesi gerektiğini kaydeden Vali Yardımcısı Altınalp konu ile ilgili “ AVM’nin önünde beni bir arkadaş lösemililere yardım gerekçesi ile beni durdurdu. Sordum izin belgen var mı diye bana sadece müracaat belgesini gösterdi. Emniyeti çağıracaktım, oradan ayrılıp uzaktan izlemeyi tercih ettim. Çocuk daha sonra kaçmıştı. Kapınıza her gelene şehit yakını hayır işi yapıyorlar diye düşünmeyin. Yüce milletimizin duygularını istismar etmeye çalışan açık gözler var. Suriye’ye Bayırbucak Türkmenlerine yardım gönderdim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Valimiz Yücel Yavuz ile göndermeye devam ediyoruz. “dedi.

DOLMUŞDA REKABET ORTAMI YARATIN
2 TL olan dolmuş zammı ve üniversite öğrencilerinin sivil sayılması ile ilgili konuşan Vali Yardımcısı konu ile ilgili öğrencilerin alternatifler yaratarak bu zammın aşağıya çekilebilme durumun olduğunu belirterek “ Dolmuşçular ile şoför esnafının davranışları ile ilgili protokol düzenledik. Ücret konusuna biz karar vermiyoruz fakat siz birkaç otobüs daha talep ederek rekabet yapmak sureti ile bu olayı düzeltebiliriz. Üniversiteye araç girişini sağlamamız gerekiyor. “

ATKI VE PLAKET 
Soru cevap şeklinde geçen toplantı sonrası Vali Yanılap’e Trabzonspor atkısı ve plaket edilirken öğrenciler Vali Yardımcısı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.