61SAAT HABER SERVİSİ

Yavuz'u Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde Başkan Yusuf Turgut ile yönetim kurulu üyeleri ve Trabzon'da basın kuruluşlarının muhabirleri karşıladı.

VALİ YAVUZ, 'TRABZON TÜRKİYE'mİZİN BELKİ DE ÇİMENTOSU'

Ziyarette ilk olarak konuşan TGC Yönetim Kurulu Başkanı Turgut, "Bu bir iadeyi ziyaret. Biz kendisini yönetim kurulu üyeleriyle ziyaret etmiştik. Sayın Valim Gümüşhane'den geldi. Komşu ilimizden geldi. Trabzon'da da geldiği günden itibaren bizimle basınla birlikte güzel diyaloglar kurdu. Muhabirliğe başladığım günden itibaren, 10. çalıştığımız valimz" dedi. Trabzon'da daha önce görev yapmış valilerden bahseden Turgut, "Sayın valimizin bu şehir için ayrı bir önemi var. 15 Temmuz gecesi Türkiye CUmhuriyeti devleti büyük bir tehdit ile karşı karşıya kaldı. O akşam sayın valimiz, ekibiyle birlikte Trabzonluların burnu kanamadan bu darbeye karşı durdu. Bununla da kalmadı, ardından da Meydan'da Atatürk Alanında bir aylık sürede milletle birlikte hiç bir siyasi düşüncesine bakmadan kol kola girdi" dedi. Vali Yavuz, Trabzon Gazetecileri cemiyetinin yeni seçilen yönetimine başarılar dilerken, özetle ise şu ifadeleri kullandı: "Trabzon basını Türkiye'de kendisini kabul ettirdi. Sadece ilimizde değil, Türkiye'de farklı başarılara sahip. Geçmişi ve şuan ki potansiyeli ile bizlere güven ve gurur veriyor. Gümüşhane'den geldik ve şahit olduk. 15 Temmuz darbe girişimini hadisesini birlikte yaşadık. Tüm her yerde söylüyorum ve söylemeye devam edeceğim. Trabzon, Türkiye'mizin belki de çimentosu. Türkiye'mizin en önemli şehirlerinden ve teminatlarından birisi. Burada yine tekrarla söylüyorum. Trabzon halkımızın engin dirayeti ve dik duruşu ile o akşam sizlerin de basın olarak muazzam desteği ile Trabzon'da her hangi bir sıkıntı yaşamadan durumu kontrol altına aldık. Bu anlamda demokrasi mitinglerinde 1 ay boyunca vatandaşlarımız neredeyse 7 24 esasına göre milletin devlet için ne demek olduğunu hem dünya aleme, hem de Türkiye üzerinde oyun oynayan bütün kesimlere ders niteliğinde muhteşem destan yazdı. Şu bir gerçek basın özelilkle yerel basın bizim için idareciler için her şey demek. Gözümüz kulağımız, en önemli haber kaynağımız.

''TRABZON'U EN İYİSİNİ YAPMAK İÇİN UĞRAŞIYORUZ'

''Ben Trabzon'da twitter'dan, yerel sitelerden bazı hadiseleri mesai arkadaşlarımdan önce sizlerden duyuyorum. 5 ay boyunca 15 Temmuz'da ki darbe girişimiyle birlikte ilimizde güzel gelişmeler oldu ve olacak. İçinde olduğumuz için fiilen biliyoruz. Acısıyla tatlısıyla hayat devam ediyor. Ama tek gayemiz şu. Halkımıza insanımıza hep daha iyisini nasıl yaparız, yaşam standardığını nasıl yükseltiriz, varsa problemi nasıl gideririzin telaşı içindeyiz. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu ile birlikte siyaseten oldukça güçlü, ilimizin sorunlarını daha kısa zamanda çözebilecek imkanlara da sahip olduğumuzu görüyoruz. Bu manada daha önce ilimizde görev yapmış, siyasette görev yapmış vekillerimiz, şuan da görev yapan bakanımız ve vekillerimizle Trabzon olarak biz en az sıkıntıyla daha iyisini nasıl yaparızın telaşı ve uğraşı içindeyiz. Bu konuda bütün arkadaşlarımızın iyi niyetli gayretlerini görüyorum.

''TRABZON MUAZZAM DERECE AKSİYONEL ŞEHİR'

''Dinamik bir yapı var. Muazzam derece aksiyonel şehir. Enerji müthiş. İş adamından, siyasetçisine, ev hanımına herkes duyarlı. Hayat ile iç içe yaşam tarzı var. Bu konuda geçmişte görev yapan valilerimiz, üst düzey yöneticilerimizle böyle bir şehirde görev yapmak bizim için gururdur. Trabzon valisi olmak bir onurdur, gururdur. Bize bu görevi tebliğ eden büyüklerimize teşekkür ediyorum''

SORU VE CEVAPLAR... 

SORU: OHAL açısından takvim var mı? Ne kadar sürecek?

CEVAP: Siyasi iradenin aldığı karardır. Bu konuda bizim her hangi bir yorum yapma imkanımız yok. Ama OHAL ilanı ile birlikte yönetim tarzı ve mevzuat açısından ayrı bir statüye kavuştu. Bu konuyla ilgili ülkemiz genelinde ne varsa Trabzon'da da aynı şartlar ve uygulamlaar var. Burada eğer her hangi bir düzenleme olsa Trabzon'a özel, bu ilan edilir. Duyrulur. OHAL ile ilgili mevzuattan kaynaklı alınan özel düzenleme Trabzon için söz konusu olmadı. Olacağa da benzemiyor. Şuan itibariyle OHAL ilan edildiği sürece devam ediyor, mevzuat açısından uygulamalar açısından. Trabzon için ekstra bir durum söz konusu değil. İlimiz genel anlamda bu konuda Türkiyemizin en güvenli, en düzenli şehridir. Bu yönüyle OHAL'in tanıdığı yetkiyi kullanacak durum olmadı. 

FETÖ ve PYD ile ilgili hem kamu bürokrasisinde ve özel sektöre ilişkin uygulamalar Adli kolluk marifetiyle yürütülen çalışmalar. Bu manada belli çalışma yürütülüyor. 
SORU: Sayın Başbakanın burada ki mitinginde otobüs üstünde duruşunuz. Kılıçdaroğlu'nun ve dün akşam CHP İl Başkanlığının istifa çağrısı...?

CEVAP: Geçtiğimiz Cuma günü Başbakanımızın ön görüşü ve programı dahilinde Trabzon ve Rize ilinde yapacakları program çalışması yapıldı. Tamamı Başbakanlığımızın resmi olarak ilan ettiği, tamamen resmi olarak uygulamaya konulan program. Gülbahar Hatun Camiinde cuma namazı kılındı. Sonrasında ilan edildiği şekliyle Meydan'da halka hitap edecek şekilde lanse edildi. Ben açıkçası okumadım görmedim. Sayın Genel Başkanın o çağrısını. Ben orada otobüs başbakanlığımızın otobüsü. Resmi otobüs. Program başbakanlığımızın resmi programı. Halka hitap konusu Başbakanımızın ve Bakanlarımızın resmi olarak yaptığı fiilen uygulamaya konulan hitaptır. Siyasi anlamda hiç bir faaliyet planlaması yoktur. Sayın Başbakanımızın ve bakanlarımızın olduğu ortamda İl İdaresi Kanunu vardır. O konunun 9. maddesi okunusursa valilerin pozisyonu tanımlanır. Her bir bakanın ayrı ayrı siyasi ve idari mesulü yürütme vasitasıdır. Sayın Başbakanımızn başta olmak üzere her bir bakanın Trabzon'da ki temsilcisiyim. Hem idari hem de siyasi temsilciyim. Başbakanımız ile birlikte 5 bakan var otobüste. Orada vali olarak bulunmamız kanun olarak gerekiyor. Bilemiyorum bunun neresinde yanlışlık var. YA Genel eBaşkanımızn yanlış bilgilendirildi. Başka diyecek bir şeyim yok. Başbakanımızın olduğu, Bakanımızın olduğu siyasi olmayan her faaliyette zaten olmamız gerekiyor. Başbakanlığın programıdır. Başbakanlığın ön gördüğü ve planladığı resmi programdır. Burada ki otobüs Başbakanlığın otobüsü. AK Parti Genel Merkezine ait otübüs değildi. AK Parti organize ettiği organizasyon değildi. Tamamen Valiliğimizin ve Başbakanlığın organize ettiği organizasyondu. Organizasyonda öyle düzenleme yoktu. Her yer Türk bayrakları ile doluydu. Belki vatandaşlarımızın münferiden getirmiş olabilir. Ama programda böyle bir şey yoktu...

SORU: Maçka'da meydana gelen terör olayı... 
CEVAP: 19 Temmuz'da ki hadisede 3 polisimizi şehit verdik. 15 Temmuz darbe girişimi 4 gün sonra o hain saldırı. Bu ülke üzerine oynanan oyunlar. Hem bölücü terör, hem de FETÖ ve diğer faktörler üst üste geldiğinde ülke olarak büyük mücadele içindeyiz. Az önce Türkiye genelinde şehit kaymakamımız için bütün şehitlerimiz için hatimler indirildi. Ülkenin yaşadığı bu manada sıkıntılı günleri hep beraber yaşıyoruz. Karadeniz'e özel, Karadeniz'e açılım grubu dediğimiz yaz aylarında faaliyet gösteren terör örgütü. Ama başta Jandarma teşkilatımız olmak üzere Karadeniz Genelinde durum tamamen kontrol altına alındı. Kış üstlenmesini yapmamalarını teminen, erzak temin etmemeleri için alınan tedbirler başta olmak üzere hem sahada hem de genel anlamda baktığımızda bölgede çok etkili faaliyetler yürütülüyor. Şuan da bölgemizde yerelde halkımızın çok büyük desteği var. Özellikle vurgulamak istiyorum. Halkımızın muazzam desteği ile hem operasyon devam ediyor, hem de hadisenin kontrol altına alınması için çalışmalar başarılı şekilyde yürütülüyor. 
Ne kadar siz tedbirli olursanız olun, yine de halkımızın vatandaşımızın bire bir desteği olmadan bu tür başarılar elde etmek kolay olmuyor. Karadeniz Bölgemizde, Trabzon'da Maçka'da ki olayı gerçekleştirenlerle ilgili çalışmalar devam ediyor. 
Sayın Bakanımızın da kamuoyunda duruşu ve dirayeti Türkiyemiz tarafından takdirle karşılanıyor. Bütün birimler, siyasi iradenin ortaya koyduğu bu dik duruş, kararlı duruş bizler için büyük bir destektir. Bu işle mücadele eden bütün kesimler terörün her türlüsünün hakkında gelip sıfırlanması için çalışıyoruz ve başaracağız.