Vali Yavuz, Valilikte gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, darbenin devlete karşı yapıldığını, illerde de devleti temsil eden makamın Valilik makamı olduğunu belirterek, 15 Temmuz 2016 tarihinde, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası tüm birimlerin yetkililerini Valilik makamına çağırdığını bildirdi.
İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı başta olmak üzere Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı, adli birimler ve ilgili birimlerin yöneticilerinin Valiliğe geldiğini anlatan Yavuz, kentte darbe girişimi sonrası hiçbir sorun yaşanmadan, koordinasyon içerisinde sabaha kadar görevlerini yaptıklarına değindi.
Yavuz, bu süreçte darbeye karşı gerekli tedbirleri aldıklarını, Milli İstihbarat Teşkilatının da kendilerine destek olduğuna işaret ederek, "Trabzon'da darbe girişimine karşı ilk yarım saatte her şey kontrol altına alınmıştır. Her türlü tedbiri aldık. Kentte Allah'a çok şükür genel asayiş anlamında kamuoyuna da yansıdığı gibi hiçbir olumsuzluk yaşanmamıştır, birimlerimiz tam bir hiyerarşik düzende görevini yapmıştır ve hiçbir sıkıntı yaşanmamıştır." dedi.
Darbe girişimine karşı kentteki kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının, halkın desteğinin ve basının duyarlı davranışının çok önemli olduğunu vurgulayan Yavuz, "Trabzon'daki kurum ve kuruluşlar ile millet darbe girişimine karşı tam bir duyarlılık ve takdire şayan bir dik duruş sergilemiştir. Darbe girişimine karşı olan bu duyarlılık ve dik duruş çok önemlidir. Devletin yanında bir duruş sergilenmiştir. Bu duruş bizim uygulamaya koyduğumuz tedbirlerde en büyük destekçi olmuştur." ifadesini kullandı.
Darbe girişiminde bulunanların halka büyük bir travma yaşattığını ancak başarılı olamadığını anlatan Yavuz, şöyle devam etti:
"Halkın darbe girişimlerine karşı aynı duyarlılığı göstereceğini deklare ediyorum. Son süreçte Trabzon halkı örnek davranış ve duruş sergileyerek meydanlara akın etmiş, darbecilerin karşısında ve devletinin yanında olmuştur. Trabzon'un valisi olarak bundan gurur duyuyorum. Bu kahpe girişime tevessül edenler neyin ne olduğunu anlamıştır. Milletimiz canı pahasına devletine ve demokrasiye sahip çıkmış, bütün dünyaya demokrasi adına örnek bir mesaj vermiş ve ne kadar şanlı millet olduğunu bir kez daha göstermiştir."
Yavuz, darbe girişimi sonrası hayatın normale dönmeye başladığını, bu girişime kalkışanların hesabını vereceğini dile getirerek, kendilerinin de tüm birimleri ile teyakkuz halinde olmaya ve gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini bildirdi.
Darbe girişimine kalkışan vatan hainlerinin ülkenin demokrasisini yıkmak istediğini ifade eden Yavuz, darbe girişimine karşı haklı mücadelesinde şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.