Gezi boyunca proje, bölgede bulunun tarihi binalar ve mekânlar ile kervanyolunun işlevi hakkında KTÜ Öğretim Üyesi ve Tema Vakfı Trabzon Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ile Araştırmacı Yazar Süleyman Bilgin heyete bilgiler sundular. Vali Kızılcık’a ziyaretinde Alay Komutanı Albay Turgay Aras, Sürmene Kaymakamı Şevket Atlı, Köprübaşı Kaymakamı Hamza Özer, Sürmene Belediye Başkanı Fikri Usta, Köprübaşı Belediye Başkanı Ali Rıza Hacıefendioğlu, proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ve bölge muhtarları katıldı.

Proje, Köprübaşı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Sürmene Belediyesi, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından yürütülmekte olup, havza haritasının çıkarılması tarihi ve kültürel değerlerin haritaya işlenmesi amaçlanmaktadır.

İncelemeye Kervan yolu üzerinde bulunan tarihi Karacakaya Köyü ziyaretiyle başlandı. Ardından Kervan yolu takip edilerek Kahvedüzü, Madur dağı Harmantepe şehitliği, Ağaçbaşı Turba Bataklığı, Taşlı Yaylası ve güzergâhta bulunan tarihi mekânlar gezildi. Kervanyolu güzergâhının bu bölümdeki noktası olan Kaymakamevi civarı Trabzon üzerinden İstanbul’dan ve Anadolu’nun batısından, Bayburt üzerinden ve Ortadoğu’dan gelen malların değiştirilip ticaret yapıldığı tarihi kaynaklardan bilinmektedir.

Projenin önemine değinen Vali Kızılcık  “Medeniyetlere beşiklik etmiş olan ülkemizin dört bir köşesi gizli saklı hazinelerle dolu. Doğu Karadeniz Bölgemizde bu hazinelerini en güzideleri mevcut olup Doğu Karadeniz Bölgemizin çok önemli bir merkezi olan Trabzon'umuz doğal güzellikleri ile tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir il konumundadır. Bizler küresel ısınmanın gerçek olduğu dünyamızda 21. Yüzyılda, Trabzon'umuzu alternatif turizm merkezi haline getirebilmek için o güzellikleri tozunu üzerinden üfleyip insanlığın hizmetine sunmak için çaba sarf ediyoruz. Bu nedenle Sivil Toplum Kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz ile üniversitemiz ve buradaki hocalarımız ile beraber çalışarak projeler uyguluyoruz.

Bu projelerden biri olan “Kervanyolu’nu Turizme Kazandırma Projesi” kapsamında geçmişte Bayburt'tan Erzurum'dan geçip Orta Doğuya İran ve Hindistan’a ve şu anda üzerinde bulunduğumuz kervanyolu güzergâhından Trabzon ve İstanbul'a kadar uzanan İpek Yolunun bir bölümü olan “Kervanyolu’nu Turizme Kazandırma Projesi”nin turizm anlamında tekrar canlandırabilme amacını gütmekteyiz. Bu projemiz Sürmene ve Köprübaşı ilçemizden başlayıp şu anda içinde bulunduğumuz taşlı yaylasından devam etmekte. Burayı gelip gördüğümüzde şunu çok rahatlıkla ifade edebilirim ki tarihimiz kültürümüz gerçekten çok zengin. Bir ticaret yolu olan bu hat üzerinde aynı zamanda zenginliğin ve ince zevkin de yansıtıldığı çok güzel konaklar, evler ve hanlara rastladık. Bu güzelliklerin insanımız tarafından görülmesi, beğenilmesi ve yaşanılması arzusundayız. Bu çerçevede “Kervanyolu’nu Turizme Kazandırma Projesi” kapsamında buraların tabelalandırılmasından tutunuz da seyir yerlerinin yapılması ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Eminim ki bundan sonra uygulanacak projeler ile burası da saklı cennet olan bu doğal güzellikleri ile maruf bu bölgemizi de insanlık turizmine, ülke turizmine ve bölge turizmine kazandırmış olacağız.” dedi.

Güzergâh üzerinde bulunan tarihi binalar konusunda da görüşlerini ifade eden Vali Kızılcık “Ticaretin geçtiği dolayısıyla zenginliğin paranın olduğu bu hat üzerinde insanlar o zevklerini zenginliklerini hayat yaşam tarzlarına da yansıtmışlar. Buna paralel çok güzel ibadethaneler yapmışlar. Ahşap güzel süslemeli camiler yapmışlar. Konaklamak için kullandıkları çok güzel hanlar yapmışlar tabi ki kendilerinin yaşadıkları çok güzel evler yapmışlar. Dolayısıyla biz bu tarihi eserlerin tekrar restore edilip insanlığın hizmetine, gelen misafirlerimizin beğenisine sunma gayreti içerisindeyiz. Bu çalışmalarından dolayı Kaymakamlarımıza, KTÜ’den hocamız Coşkun Erüz’e çok teşekkür ediyoruz. Muhtarımıza ve halkımıza da duyarlılığından dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.