61SAAT HABER SERVİSİ

Mania kriterlerine uymayan ve ruhsatları iptal edilen Yalıncak’ta ki binaların yeniden ruhsatlandırılması için Trabzon Ortahisar Belediyesi Meclisi kentsel tasarım projeleri ile ilgili komisyon kurulmasına oy çokluğu ile karar verdi.

Yoğun tartışmalara neden olan kararla ilgili mecliste konuşan İmar Komisyonu Başkanı Faruk Kanca, “Şehrimizde uzun zamandır mania, gölgelendirme sivil havacılıkla ilgili çalışma yapılıyor. Bu noktada büyükşehir belediyesinin yazdığı karar doğrultusunda mania kriterlerini aşan Yalıncakta binaların ruhsatları iptal edildi.

VATANDAŞLARIN MÜRACAATLARI VAR
Vatandaşların, “kesilen katlarımızı kesin, bili engellemeyin” diye müracaatları var. Kentsel tasarımlar belediye meclisinin kararı doğrultusunda karar veriliyor. Bunları kesmek belediye meclisinin kararıyla oluyor. Bunlar zaman kaybı. Biz burada meclis kararıyla beraber belediyemizin imar müdürlüğüne yetki vereceğiz. Maniadan dolayı katları kesilen ruhsatları, Belediye İmar Müdürlüğünde kurulacak komisyon marifeti ile incelenecek ve kesilecek katlarla yeniden ruhsatlandıracak. Kesilen katlar diğer bloklar üzerinde alınıyorsa oraya koyacaklar. Bu şekilde yine ruhsatlar verilecek ama hiçbir harç ve ücret talep edilmeyecek.

Sivil havacılıkığın çalışması devam ediyor. Bugün kesildi bu hakları ama yarın kazanabilirler. Eğer yeniden verilirse kaybedilen haklar yine kendilerine verilecek. Yine ruhsata bağlanacak.
Şuan da konu meclisin yetkisini belediyeye vermek ve belediye de bunla ilgili komisyon kurmak. Bu komisyon da bu işleri halledecek” dedi.

BELEDİYE CİDDİ ZARARLARLA KARŞILAŞACAK

Konuya en sert muhalefet ise Ortahisar Belediye Meclisi MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu’ndan geldi. Çakıroğlu, ruhsat iptallerini mahkemeye taşıdığını ifade ederken, “Bu hukuki açıdan bir çok sakatlığı olan karar. Bu karar bu şekilde idare tarafından uygulanmaya çalışıldığında belediyenin ciddi zararlarla karşılaşacağı aşikar.
Büyükşehir belediyesinin mühürleme yetkisi yok. İlçe belediyesinin yetkisinde olan konu. Mühürlemenin kararları da kanunda açıkça yazılıyor. Şuan da yapılan çalışma sanki yeni bir keşif, şehre yeni bir havaalanı kazandırılmış gibi bir durum” dedi.

1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE MALİYET
Konunun Yalıncak’ta 3-5 bin konutu ilgilendirdiğini ifade eden Çakıroğlu, “Bu konu, Yalıncakta yapılan 3 - 5 bin konutu ilgilendiriyor. Eğer büyükşehrin düşündüğü gibi bu konu gerçekleşirse bu Amerikan doları ile 1 milyar doların üzerinde maliyet. 100 bin lirası olmayan belediye bunu nasıl tanzim edecek. Kaynağı nedir? Kestiği katı kullanabileceği alan yoksa nasıl yansıtacaksınız?. Burada kat mülkiyeti var. 14’ünce katına kadar bitmiş binalar söz konusu. Kat mülkiyetleri kurulmuş, tapulandırılmış. Orada yapılan bölüm kadar hak sahibi tapu söz konusu. Yabancı almış yerli almış fark etmez kimin aldığı.

BELEDİYE MECLİSİ KARARI MAHKEMEYE TAŞINDI
Bu meclis kararını ben mahkemeye taşıdım.
Büyükşehir belediyesi zabıtası ile sanki kapı kapı dolaşıp mühürleme yapıyor. Bu vizyona yakışmıyor. İlçe belediyelerini yok sayarak bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Sayın başkan soruyorum Yalıncak’ta 10 katlı bina yapıldı. Anlatılan kriterlerin üstünde durum söz konusu. Ne yapmayı düşünüyorsunuz. 7. Kattan sonra 6 tane bağımsız bölümü yıkmayı mı düşünüyorsunuz. Tapu sahibi var. Nasıl yıkacaksınız. Edinilmiş mülkiyet hakkı böyle belediye kararı ile birinin elinden alınır mı?. Böyle bir ülke de mi yaşıyoruz” dedi.

İSTİMLAKLAR YAPILABİLİR
Çakıroğlu’na cevap veren Kanca ise, “Havaalanı uluslararası uçuşlara açık… Bu yeni çalışmalarla uluslararası statümüzü kaybetmek istemiyoruz. Mania kriterlerinin üzerinde olan kayıplar diğer blokların üzerine dağıtılacak. Mevcut aşmış olanlar ne yapılacak? Yıkılacak mı? Bunların istimlaki de söz konusu olabilir. Zaten yapılmış. Henüz inşaat halinde olan bina ise, diğer aşmayan blokların üzerine bu mesafeler verilecek. Zeminde verilebiliyorsa zeminde verilecek. Verilemeyen durumlarda sıkıntı ve tazminat söz konusu olabilir. O hukuk meselesi onun hukukçuların incelemesi lazım. Biz komisyonu yetki veriyoruz komisyon da onların hakkını ihlal etmeden bunları devam edecek” diye konuştu.