Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar Mehmet Erhan Çetin, Ferdi Duran, Mustafa İnan, Serkan Fındık ve Kamil Demir hazır bulundu. Taraf avukatları ile öldürülenlerin yakınları da duruşmaya katıldı.
Esas hakkındaki mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı, olayı planlayarak yapmadıklarını iddia ettiği sanıkların "kasten adam öldürme", "mala zarar verme" ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarından cezalandırılmalarını istedi.
Mütalaanın sunulmasının ardından söz alan müdahil avukatları ise sanıkların, 4 kişiyi planlayarak ve vahşice öldürdüğünü iddia ederek, "tasarlayarak adam öldürme" suçundan cezalandırılmalarını talep etti.
Sanık avukatları ise mahkeme heyetinden, son savunmalarını hazırlamaları için süre istedi.
Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, sanık avukatlarına son savunmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

-"Allah belanızı versin demeyin, günah"-
Duruşma sonrası tutuklu 5 sanığın salondan çıkarılışı sırasında, öldürülenlerin yakınları, sanıklara "Allah belanızı versin" dedi. Sanıklar da bu kişilere "Böyle söylemeyin günah, günah" diye karşılık verdi.
Duruşma sonunda sanıkların cezaevi aracına bindirilmesi sırasında, öldürülen Ercan Altuntaş'ın annesi Ayfer Altuntaş, babası Fethi Altuntaş ile Samet Erkutoğlu'nun annesi Şükran Erkutoğlu, sanıklara yöneldi.
Cezaevi aracına doğru giderek sanıklara saldırmak isteyen ve hakaret eden Şükran Erkutoğlu ile Ayfer Altuntaş, polislerce engellendi. Polislerle Altuntaş ve Erkutoğlu ailesi arasında arbede yaşandı.
Gözyaşlarını tutamayan Şükran Erkutoğlu, cezaevi ring aracının önüne yattı, bu sırada fenalık geçirdi.
Jandarma görevlilerince ring aracına alınan 5 tutuklu sanık, Ayfer Altuntaş ile Şükran Erkutoğlu'nun bölgeden uzaklaştırılmasının ardından cezaevine gönderildi.

-Olayın geçmişi-

Balıkesir 2. Gündoğan Mahallesi'nde, 28 Aralık 2009'da, Ahmet G. ile Mehmet Durna'nın işlettiği kahvehane kurşunlanmış, daha sonra olayı gerçekleştirdiği ileri sürülen Mehmet Erhan Çetin'in zorla kaçırılarak dövüldüğü iddia edilmişti. 5 Ocakta Mehmet Durna, 9 Ocakta ise Serkan Özmen (30) ile ev arkadaşları Ercan Altuntaş (20) ve Samet Erkutoğlu (17) ortadan kaybolmuştu.

Bu olaydan 25 gün sonra, Ertuğrul köyündeki dağlık arazide, kahvehane işletmecisi Durna ile Özmen aynı çukurda, Altuntaş ile Erkutoğlu ise aynı bölgedeki farklı çukurlarda başlarından silahla vurularak öldürülmüş halde bulunmuştu.

Gözaltına alınan 7 kişiden Mehmet Erhan Çetin, Mustafa İnan, Serkan Fındık, Kamil Demir ve Ferdi Duran tutuklanmış, Ziya Y. ile Arif Ç. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına güvenlik gerekçesiyle, Balıkesir yerine Trabzon'da başlanmıştı.