Trabzon’da gerekli ortam ve şartlar oluşmadığı için iş dünyasının önde gelen isimleri gerek sosyal paylaşım sitelerinde, gerekse de haber portalların da yaşadıkları haksızlıkları dile getirmek zorunda kalıyor. Bunlardan birincisi İşadamı Ayhan Sürmen’di. Sürmen Vali’ye bir çağrıda bulundu. Sorunlarını anlattı. Sonra Vali Kızılcık ile buluştu. Sorunları çözüldü. Böyle olmaması gerekir bu işlerin, şehrin yönetenleri şehrin dinamikleri ile bire bir görüşmeli. Fakat olmuyor. İlçe Belediye Başkanı’nın Trabzon Belediye Başkanıyla, Kaymakam’ın Trabzon Valisi ile görüşmesinin bile bazen haftalar sürdüğü şehrimizde işadamı meramını nasıl kime anlatsın. Bugün yine bir işverenin, Trabzon’un saygın Firmalarından biri olan Sözenler Bilgisayar’ın sahibi Emre Sözen’in kaleme aldığı bir yazısını yayınlıyor ve altına imzamızı atıyoruz.

İşte o yazı…

Bir esnafın günlüğü….

Bugün 2 Nisan Pazartesi sabah 8:30. Çok şükür işimin başındayım. Bu hafta geçen haftadan daha iyi olacak eminim “umuyorum”. Haberlere bir bakayım neler neler olmuş. Dakika bir gol bir. Doğal gaza ve elektriğe ZAM. HAYDAA.. Ne yapmak lazım acaba. Zaten 3-4 senedir giderleri karşılayabilmek adına personel sayımı sürekli azaltıyorum. 25-30 civarı personelle çalışırken artık 10-15 personelle çalışıyorum. Araç sayımızı da bayağı azalttık. Nereden kısacağız bilmiyorum. Neyse bugün güzel şeylerde olacak biliyorum. Allah yardım eder…

Postacı geldi.. Fatura Fatura Fatura… Elektrik faturası 600 TL civarı.. Düşündüm hesap kitap yaptım şirkette ortalama yaktığımız elektriği hesaplamaya çalıştım. Çünkü ısınma işini kömürle yapıyorduk. Tek tek çıkarttırdım elektrik harcayan cihazların sarfiyatını. Hesapladım ortalama 250-300 TL’lik elektrik harcamamız gerekiyor. Bir hata var dedim herhalde. Sonra faturayı detaylı incelerken “Kaçak kullanım bedeli…  Hizmet bedeli kaçak kullanım bedeli nerdeyse faturanın yarısı kadar. “Biz elektriği kaçak mı kullanıyorduk da yakalandık” diye düşündüm. Bu olsa olsa cezadır, herhalde dedim. Baktım hepsinde var. Yani bu neydi, elektriği çalan hırsızın parasını benden tahsil ediyorlardı. Saçma geldi. Haksızlık bu! Bizim koskoca tüketici hakem heyetimiz var oraya giderim hemen halledilir. Ben bu parayı ödemek zorunda olamam. Kaşemi de yanıma aldım Trabzon Valiliği’nde ki YÜCE tüketici hakem heyetine gittim. İki hanım efendi oturuyorlardı. Rahatsızda ettim sanırım ama durumu anlattım ve oradaki bayanlardan biri “Başvuru yapmanıza gerek yok bu konu Yargıtay da zaten oradan çıkacak sonuç herkesi bağlayacak, o yüzden gereksiz yere başvuru yapmayın” dedi.. Ve başvurumu almadı.

Neyse yapacak bir şey yok zaten bunlara sebep işimizden de olduk dedim döndüm şirkete.. Masama oturdum çalışmaya başlayayım bari derken elektrik kesildi.. Elektriğin ne zaman geleceğini öğrenmek için arızayı aradım cevap yok. Yine koyun gibi beklemek var dedik bekledik..Yarım saate geldi şükür.. Çok şükür çünkü 5-6 saat hem de mesai saatinde kesik olduğu günleri de bilirim. Buna Çok Şükür.. Tekrardan işimin başına döndüm. İçerde bir kaç müşteri oturuyor ve birden bir anons sesi. 61 XX 65? lütfen aracınızı bulunduğu yerden kaldırın. Hemen aşağıya indim ve polise “Memur bey bu araçlar burada kalmıyor zaten yaya kaldırımını da kapatmıyoruz müşterilerimiz kaçacak, burada yani Değirmendere de araç çekebileceğimiz başka bir yer yok” dedim. Oda bana “Siz buralara otopark vergisi veriyorsunuz belediyeye, gidin belediyeye söyleyin, size otopark yapsın dedi.! Baktım memur bey çok haklı. Sayın Emniyet Müdürümüz Ertan Yavaş “Burada bir tane araç kalmayacak. Kaldırım yayaların” demiş. O da çok haklı Ne güzel demiş. Sonuna kadar katılıyorum. Fakat belli kararlar verirken alt yapıyı da bir incelemek gerekmez mi? Bu araçlar burada olmayacak ama nerede olacak? Değirmendere bölgesinde Ulusoy Petrol’ün girişinden Kalkınma Mahallesi’nin girişine kadar kaç adet otopark var? Bunların kapasiteleri neler? İş merkezlerine ne kadar yakınlar? Bana gidin bunu belediyeye söyleyin diyen Emniyet Valilik X,Y,Z her kimse bilmiyor mu buranın pozisyonunu da benim söylemem gerekiyor onu anlayamadım. Zaten biz kendi araçlarımızı şirket önüne çekmiyoruz sadece müşteriler çok kısa süreliğine araçlarını çekiyorlar fakat ona da müsaade edilmedi ve o müşterilerimde araç çekecek başka yer olmadığı için gitti. Bizimki neyse de Değirmendere’de tek göz dükkânı olan yüzlerce esnaf var. Hadi biz şirketimizin arkasına veya paralı otoparka çektiriyoruz kendi araçlarımızı. Bu esnaflar ne yapıyor acaba diye de düşündüm. Çıkamadım işin içinden. Kurumların iç çatışmaları hala esnafa zarar veriyor ve bu kimsenin umurunda değil. Birden aklıma Kahramanmaraş Caddesi Gazipaşa geldi. Yol kenarları araç doluydu ama sanırım oralar Değirmendere bölgesi kadar önemli değildi ki burada akşama kadar iki üç ekip araç kaldırtıyordu. Bunları düşünürken elektrikler gitti tekrardan. O arada müşterilerde gitmişti zaten. Yazacak o kadar çok şey var ki fakat elektrik hala kesik olduğu için notebook umun şarjı bitiyor. Son olarak diyeceğim Doğal Gaza Zam, Elektriğe Zam, Petrole Zam, Telefona zam, trafik cezası, gibi gibi onlarca şey… Eyvallah zam ceza olsun itirazım yok. Fakat Bırakın bizi çalışalım. Zamlı cezalı. Ödeyelim. Lütfen Bizi Bırakın ÇALIŞALIM.

LÜTFEN….

Agah Emre SÖZEN

Sözenler Bilgisayar