Dünya üretim ve ihracatının büyük bölümünü elimizde bulundurduğumuz fındıkta, verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla Trabzon’da ‘Kaliteli Fındık Projesi’ uygulanıyor. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Koordinasyonunda, Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçı firması olan Oltan Gıda İhracat, İthalat ve Ticaret Ltd. Şti’nin finansman desteği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla “Kaliteli Fındık Projesi 2012” adı altında başlatılan proje kapsamında bugün Trabzon Ticaret Borsası binası önünde jüt çuvalları fındık üreticilerine dağıtılmaya başlandı. Fındık üretcilerinin çuvallara yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Oltan Gıda İhracat, İthalat ve Ticaret Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Veli Oltan, “Trabzon Türkiye’nin fındık üretiminde belki de sadece yüzde 10 üretiyor ama ihracatında Türkiye’nin toplamda yarısına kadar yaptığı için ve bizim firmamızda en büyük olduğu için biz bir şeyler yapma mesuliyetini hissettik. Birkaç sene sonra kalite daha da artacak. Türk fındığı Allah vergisi lezzet açısında diğer ülkelerin fındığıyla karşılaştırılmayacak kadar üstünlüğü var” dedi.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cirav ise “10-15 yıl önce böyle bir problem yoktu. Naylon çuvala fındık koyma gibi bir alışkanlık yoktu. Ancak daha sonraki yıllarda naylon çuval çok moda oldu. Naylon çuvala koyulan fındıklar bekletildikten sonra yüzde 2 oranında çürük oluyor. Fındığı topladıktan sonra hassasiyet göstermiyoruz. Gerek kurutma esnasında gerek çuvallama esnasında. Biraz yağmur yağdığında üstüne naylon çekiliyor nem yapıyor fındık çürüyor aslında yağmur yağsa daha verimli olur” diye konuştu.
Trabzon’daki görev süresi içindeki en önemli projelerden birine katıldığını belirten Trabzon Vali Vekili Adem Karahasanoğlu ise “Fındık ihracatında fındık üretiminde Türkiye lider ülke olacak. Bu liderliğini koruması ve devam ettirmesinin yolu Dünya üretimde ve ihracatta uyulması gereken kurullara uyulması gerekir” şeklinde konuştu.