Trabzon’da bir otelde düzenlen ‘Trabzon Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin tanıtım toplantısına İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Kemal Süleyman, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu ve yeni kurulan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Kasapoğlu birlikte katıldılar. Toplantıda sağlık alanındaki yeni oluşum hakkında bilgiler verildi.

Basın toplantısında tanıtım konuşmasını gerçekleştiren Trabzon İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Kemal Süleyman, “Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için sağlıkta dönüşümün kısa bir özetini yaparak günümüze gelmek istiyorum. Hepinizin bildiği gibi 2003 yılından önce Türk sağlık sisteminde, sağlık hizmetlerini sunan ve finanse eden çeşitli kamu kurumları vardı. Hizmet sunumu açısından ciddi sorunlar vardı ve sigortalı kişiler bile sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşıyor ve hizmet alabilmek için ceplerinden harcama yapmak zorunda kalmaktaydılar. Sağlıkta dönüşüm kapsamında SSK hastaneleri ve diğer kamu kuruluşlarının hastaneleri sağlık bakanlığına devredildi. 2006 yılında çıkarılan sosyal güvenlik kurumu ve genel sağlık sigortası kanunları ile sağlık finansmanı kurumlarda tek çatı altında birleştirildi. Tam gün yasası çıkarıldı, her hekime bir poliklinik tahsis edilerek hekim seçme hakkı ile birlikte sağlık hizmetine ulaşım kolaylaştırılarak hizmetin kalitesi arttırıldı” dedi.

Hastane yönetiminde geleneksel idareci zihniyetin artık bir işe yaramadığını belirten Süleyman, “Günümüzde hastaneler tedavi ve tıbbi bakım hizmetleri yanı sıra hekim ve diğer sağlık personeline eğitim verilen bir eğitim kuruluşu, araştırmaların yapıldığı araştırma birimi, birçok meslek grubunun birlikte çalıştığı bir örgüt, çok sayıda son teknoloji cihazın kullanıldığı işyeri ve benzeri birçok birimden oluşan kesintisiz hizmet sunan ekonomik bir işletme durumdadır. Gelinen noktada geleneksel idareci zihniyeti ile yönetimin imkansız hale geldiği görülmektedir. Yine birinci basamak (koruyucu) sağlık hizmetleri oldukça önemli olup, ana çocuk sağlığı, çevre sağlığı, bulaşıcı hastalıklar, evde sağlık hizmetleri, kronik hastalıklar, toplum ruh sağlığı, sigarayla mücadele vb. geniş bir alanda hizmet vermekte olup, sadece bu alanda odaklanmış bir yönetim şekli ihtiyacı olmuştur. Bundan sonraki süreçte Halk Sağlığı Müdürlüğü birinci basamak sağlık hizmetlerinin yürütülmesinden, kamı hastaneler birliği Genel Sekreterliği ise 2. ve 3. basamak kamu hastanelerinin vereceği sağlık hizmetlerinden sorumlu olacaklardır. Sağlık Müdürlüğü’nün 633 sayılı kanun hükmünde kararnamede belirtilen görevi ise acil(112) sağlık hizmetlerinin yürütülmesi; kurumlar arasında koordinasyon ve denetim olarak belirlenmiştir. Yeni yapılanmamız ülkemiz ve Trabzon için hayırlı olması dileğiyle tüm sağlık idarecilerine ve çalışanlarına başarılar dilerim” şeklinde konuştu.

Yeni oluşturulan bir birimle göreve gelen Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Kasapoğlu, Trabzon halkına en iyi şekilde hizmet vermenin mücadelesini vereceklerini ifade etti. Kasapoğlu, “78 kişilik bir ekibimizle 2 yıllık sözleşmeye imza atarak sağlık alanında daha iyi neler yapabilirizin mücadelesini vereceğiz. Çalışmalarımız neticesinde 6 ayda bir müdürlüğümüzden karne alacağız ve çıkan sonuca göre çalışmalarımızı şekillendireceğiz. İnşallah çalışmalarımızla Trabzon’a en hayırlı hizmeti sunacağız” ifadelerini kullandı.