Trabzon’un mevcut olan iki turizm aksına (Sürmene-Altındere ve Uzungöl-Solaklı aksı) üçüncü bir turizm aksı (Sürmene-Köprübaşı-Kavgadüzü-Harmantepe Şehitliği- Ağaçbaşı Turba Bataklığı- Seslikaya- Teşlı Yayla- Madur Dağı: Tarihi Kerven Yolu) kazandırılma çalışmaları başladı. Proje sayesinde sürdürülebilir turizm potansiyelinin artırılması için Sürmene-Köprübaşı havzasındaki tarihi, doğal ve kültürel değerlerin tanıtımı yapılarak turizm altyapısına katkı sağlamayı amaçlıyor. Proje tanıtımı dün Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi.

EKO TURİZMİ

YENİDEN CANLANACAK

Programda konuşma yapan Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Çoşkun Erüz proje hakkında bilgi verdi. Erüz, “Kervan yolumuz antik çağdan günümüze kadar çıkıp gelebilen, Sürmene, Köprübaşı, Bayburt kervan yolunun eko turizmi yeniden canlandırma adına yeniden yapılandıran projedir. Bir zamanlar kervanlara yol olan güzergahımız artık eko turizm yolu olarak gündeme gelecek” dedi ve slayt gösterisi yaparak bölgenin özelliklerini ve tarihini anlatarak projeyle ilgili bilgi sundu.

GÜVENCE ALTINA ALMAMIZ LAZIM

Ardından konuşma yapan Kaymakam Erdinç Dolu yaptığı konuşmada, “Yeryüzündeki doğal kaynakların sürdürülebilmesinin, güvence altına alan bunu yanı sıra yöre halkının ekonomik kalkınmasına destek olarak sosyal ve kültürel bütünlüğünün korunmasını sağlayan bir yaklaşım olan Eko Turizm konusunda hem bölgemizin hem ülkemizin potansiyel bir cennet olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesinde bizle büyük görev düşüyor. Bu proje ve sizlerin de desteği ile Trabzon’a turizm alanında büyük bir aks kazandırmış olacağız” dedi.

TURİZM HAZİNEMİZ VAR

Trabzon ve Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda yerler olduğunu belirten Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, “Bu güzellikleri ve zenginliği gördükten sonra ülkemizin ve Trabzon’umuzun bu şekilde keşfedilmeyi bekleyen nice hazineleri olduğunu değerlendiriyorum. Bu hazineleri insanlık ile paylaşılması ve onlara gösterilmesi için gayret eden bu yönde çaba sarfeden tüm emekçileri de kutlamak istiyorum. Hakikaten Trabzon’umuzda kalkınma stratejimiz çerçevesinde turizmin çok özel bir yer teşkil ettiğini turizmin özellikle alternatif turizm diye isimlendirdiğimiz güneş turizminin haricinde tarih kültür ve doğa turizmi anlamında doğu Karadeniz bölgemizin büyük hazineleri barındırıyor. Ama hassasiyetle ifade edildiği gibi bunları kullanıma açarken bunların sürdürülebilir hale getirilmesi için de bizlerin çok hassas davranması gerektiğini düşünüyorum.

HEPSİ ÖNEMLİ DEĞERLERİMİZ

İnsanların kendi köklerini geçmişlerini aramakta farklı olanları keşfetme duygusuyla gezmekte dolaşmakta. Şüphesiz Sümela, Uzungöl, Atatürk Köşkü, Ayasofya bizim tarih ve kültür anlamında alternatif turizm kapsamında fevkalade önemli değerlerimiz. Ama tarihi yapılar bir o kadar bizim değerli hazinelerimizdir. Şüphesiz 18 ay sonra bu proje tamamlandığında çok daha farklı hazineleri de buraya görebilme imkanına sahip olacağız. Projenin hazırlanma fikrini ortaya atan ve hazırlanmasını sağlayan, projenin maddi desteğini sağlayan tüm kişi kurum ve kuruluşları burada tebrik ediyorum” dedi.