Kurs hikayesini dile getiren Fatma Ayvaz “Tabi ki Karadeniz erkeklerini kandırmak ve bu aşamaya gelmekte biraz sıkıntı yaşadım. Bir ikincisi ise Karadeniz erkekleri, kadınların sosyal anlamda ve iş konusunda bir yerlere gelmelerine pek olumlu bakmaz. Ben bu kursu reklamlarda duydum, hemen reklamdan aldığım adrese gittim. Bundan eşimin hiç haberi yoktu, habersiz gidip başvurdum. Yaşımın 47 olmasından dolayı da biraz bekletildim. Ben tabi örnek olmak için mücadele ettim. Kayıt sonrasında eşim destek olmadı. Kayıttan sonra eşime, ‘4 aylık Çocuk gelişimi kursu alacağım’ dedim. Bunu nasıl karşılayacağını sordum ve kendisi karşı geldi, zorluk çıkardı, ne işin var, bu yaştan sonra okumak senin neyine gibi şeyler söyledi. Ben de her yerden bir bilgim olsun isterim. Eşim yine ikna olmadı. Ben yine de derslere başladım. Okudukça, anlattıkça, sınavlara girdikçe onun da hoşuna gitti. Sonra o da benim arkamda oldu ve destek çıktı” dedi.

Yazdığı türkünün Fadime ve Temel rolü oynayarak tüm Karadeniz kadınlarına ve eşlerine örnek olmasını amaçladığını dile getiren Fatma Ayaz türküsünün bir bölümünü okudu.

İşte İŞKUR Türküsü;
“Neneniz kurban olsun, ben kırar mıyım sizi
İki dakika dinleyin Fadime Nine’nizi
Güzel dinleyin beni, nenenizi yormayayın
Size açıklayayım gidip kayıt olmayı
Reklamlarda duyunca işi bıraktım durdum
Çabuk çabuk koşarak Emine’ye başvurdum
Evden habersiz çıktım soramadım eşime
Yine habersiz çıktım Temel geldi Peşime
Geldik karşı karşıya hiçbir yere gidemem
Emine’de söyledi seni kaydedemem
Bu durum beni aşar Emine bana dedi
Nasıl kayıt yapayım yaşın oldu 47
Öyle bana diyince aniden girdim dara
Bırak yaş sınırını yaz beni bi kenara
Canımı sıka sıka ben oraladan ayrıldım
Salı günü iki de mülakata çağrıldım”
İŞKUR’un “İşsiz Kadınların Çocuk Bakımı İle İstihdamı” kursuna katılıp iş bulma isteğini yerine getirmek isteyen Trabzonlu Fatma Ayvaz (47), eşini ikna etmek için “İŞKUR Türküsü” yazdı. Kursa gitme isteğini eşine söylediğinde olumsuz cevap alan Fatma Ayvaz yazdığı atma türküyü eşine okuyunca kursa gitme iznini zorda olsa almayı başardı. Fatma Ayvaz, kursa kayıt olma hikayesini dile getirdiği türküsünde, eşinden ve yaşı itibari ile kayıt sırasında karşılaştığı sıkıntıları dile getirdi.