Proje tahmini bütçe 40 milyon Avro olarak öngörülmekte olup, bu ay içinde projenin hazırlanması için müşavir firma ile kontrat imzalanacaktır.

AKÇAABAT İÇME SUYU VE ATIKSU ARITMA TESİSİNE KAVUŞUYOR!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Akçaabat Belediyesi ile birlikte Avrupa Birliği’nin IPA fonlarından yararlanarak yürüttüğü Akçaabat İçme Suyu temini ve Atıksu projesinin hazırlık çalışmalarına 3 Ocak 2008 tarihinde “Türkiye’de 8 belediye için içme suyu temini projjelerinin hazırlanmasına yönelik teknik destek” projesi kapsamında başlanmıştır.

Akçaabat Projesinin bütçesi yaklaşık 25 milyon AVRO olup; proje kapsamında su arıtma tesisi ve su alma yapısı, depolama tankının inşası, su şebekesi ve isale hatlarının yenilenmesi, atıksu arıtma tesisi inşası, kanalizasyon ve hatlarının yenilenmesi, pompa istasyonları inşası, belediyenin kapasitesinin geliştirilmesi, belediyenin su ile ilgili ihtiyaçlarını karşılayacak mal alımı gibi bileşenler bulunmaktadır.

Teknik yardım ve içme suyu temini inşaat ihaleleri devam etmekte olup; kontratların yıl sonu imzalanması planlanmaktadır. Atıksu arıtma tesisi ve mal alımı kontratları gelecek yıl imzalanacaktır.Su ve atıksu inşaatlarının 2016 ve 2017 yıllarına kadar tamamlanması öngörülmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı yaklaşık toplam 1,6 milyar avro bütçelik AB, IPA hibe fonlarıyla entegre su ve katı atık projelerinin yürütülmesinden sorumlu makam olarak birinci IPA dönemi 2007-2013 ) kapsamında yaklaşık toplam bütçe 930 milyon avro olan 41 adet atıksu içme suyu ve katı atık projesi yürütüyor.Bu projelerin 14 adet ihalesi inşaat aşamasında olup, 12 projenin finansman kararlarının 2012 yılı içerisinde alınması ile birlikte inşaat aşamasına geçmesi bekleniyor.

İkinci IPA dönemi (2014-2020) kapsamında yaklaşık toplam bütçesi 715 milyon avro olan 21’i entegre su ve 16’sı katı atık projesi olmak üzere 37 adet projenin hazırlanması için teknik yardım müşavirliği 2012 yılı Mart ayında başlamıştır ve bu proje hazırlık çalışmaları devam etmektedir.21 adet projenin başlangıç tarihi ise Ekim 2012 olarak öngörülmektedir.