Engelli insanların bu dünyada çektikleri çileye ortak olmak istesekte asıl engelli biziz aslında çoğumuzun haberi yok! Evet engelliyiz. Hepimiz Engelliyiz! Düşünce engelimizden dolayı onları anlayamıyor ve dünyaya onların gözüyle bakamıyoruz. İşte kör insanlığın bu engelinden yola çıkan Trabzon Belediyesi, Esentepe Mahallesi’nde bulunan Engelli Danışma Merkezi’nde 15 engelli vatandaşımıza Osmanlı’dan günümüze süregelen ‘Tel Kırma’ sanatını öğretiyor. Hatta bununla da kalmayıp, 37 gün süren kursa katılan engellilere günlük 20 TL harçlık veriliyor. Kursu değerlendiren engelliler ise, yine kurs boyunca belediyenin tahsis ettiği araçlarla evlerinden alınarak kurs sonunda tekrar evlerine bırakılıyor.

Verilen bu gibi kurslar, engellilerin de meslek sahibi olmaları ve onların da içimizden biri olduğunu unutmamak adına takdire şayan çalışmalar olarak nitelendiriliyor. Engelli vatandaşlarımızın elinden çıkan ürünlere biraz detaylı bakınca gördüm ki, aslında eğitimi alınmış olsa dahi ne denli zor ve büyük bir emek o Tel Kırma. Engelli öğrenciler, tel kırma sanatını kullanarak ortaya çıkardıkları giyim, aksesuar ve ev dekorasyonu gibi ürünleri daha sonra yapılacak sergiyle görücüye çıkaracakları için mutlulardı. Bu dönem kursu başarıyla tamamlayanlara sertifikaları verildi geçtiğimiz günlerde. Geleceğe umutla bakma sertifikasıydı aslında aldıkları, ama bizim engelli hislerimiz onların sessiz çığlıklarını duymayı yine başaramadı ne yazık ki!


Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na bu projenin detaylarını sorduğumuzda ise aldığımız yanıtlar sevindiriciydi… Engelli vatandaşların hayata tutunmalarına katkı sağlamak amacıyla birçok projeyi gerçekleştirdiklerini belirten Gümrükçüoğlu şunları aktardı: “Asıl Engelliler Karşılaşılan Engelleri Aşamayanlardır” sloganıyla engelli vatandaşların kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerine araç, gereç ve malzeme desteği veriyoruz. Verilen destekler cevapsız kalmıyor onlar da bu faaliyetlerin kıymetini bilip en güzel şekilde yanıt veriyorlar. “

Daha önce bu kurslar sayesinde,“ İşaret dili eğitimi”, “Keçe Nakışı Kursu” ile 30 engelli vatandaşı meslek sahibi yaptıklarını öğrendim. Ayrıca belediyemiz, devlet memuru olmak isteyen engelliler için de yeni çalışmalar yapmış ve daha önce “KPSS Hazırlık Kursu” açmıştı. Bu kurslarda 45 engelli vatandaş eğitim görmüş ve sınavlara hazırlanmış.

Bugüne kadar İŞKUR ile belediyenin düzenlediği dört ayrı kursla yaklaşık 90 engelli vatandaşımız meslek sahibi olmuş. Bu oluşumda harcanan gerek maddi gerek manevi destek için ben Trabzon halkı adına Sayın Başkanımıza teşekkürü bir borç biliyor ve engellilere gösterdikleri bu muazzam değer için teşekkür ediyorum. Nasıl ki, aranan bir kan acil değil sürekli bir ihtiyaç ise, engel denilen Allah vergisi kader çıkmazı da, hepimizin başına gelebilecek olan bir hadisedir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in davranış biçimi, muhataplarının engelli-engelsiz oluşuna göre şekillenmedi asla. Daha açık bir ifadeyle, kişilerin bedensel ya da zihinsel açıdan yeterli ya da engelli oluşu, onun davranışında etkin bir amil olmamış hiçbir zaman. Onlar bizim aramızda ve onların ilgiye, sevilmeye bizden daha çok ihtiyacı var iken onları sanki bir insan değilmişçesine hor görmek ne kadar aciz bir davranış! Hz. Peygamber’in dahi onları sevip sarmaladığı yerde bizim onları dışlamamız ne denli büyük bir günahtır!