Bu projeler gerçekleştirilirse Trabzon marka kent olur, bölge gelişir, istihdam artar, insanların refah seviyesi yükselir
Tozlu Raflardan İndirilmeli

Trabzon’un rüyası olan Akyazı Spor Kompleksi yükseliyor. Trafiği rahatlatacak olan Kanuni Bulvarı’nın da yol inşaatı sürüyor. Ama şehir, sürekli konuşulan fakat adım atılmayan Trabzon’u şaha kaldıracak projeleri bekliyor. Tozlu raflara kaldırılan projeler masaya yatırılmalı, gerekirse her gün tartışılmalıdır.

Mega Projeler Şart

Şehrimize ve bölgemize büyük ivme kazandıracak öncelikli projeleri Taka Gazetesi tekrardan kaleme aldı. Eğer bu sıraladığımız projeler gerçekleştirilirse Trabzon gerçekten marka kent olur, Doğu Karadeniz Bölgesi gelişir, istihdam artar ve bölge insanının refah seviyesi yükselir.

Trabzon’un rüyası olan Akyazı Spor Kompleksi yükseliyor. Trafiği rahatlatacak olan Kanuni Bulvarı’nın da yol inşaatı sürüyor. Ama şehir, sürekli konuşulan fakat adım atılmayan Trabzon’u şaha kaldıracak projeleri bekliyor. Tozlu raflara kaldırılan projeler masaya yatırılmalı, gerekirse her gün tartışılmalıdır.

Trabzon ancak mega yatırımlarla marka şehir olur. Şehrimize ve bölgemize büyük ivme kazandıracak öncelikli projeleri Taka Gazetesi tekrardan kaleme aldı. Bu projeler gerçekleştirilirse Trabzon marka kent olur, bölge gelişir, istihdam artar, insanların refah seviyesi yükselir.

Trabzon tarihi bir kent. Bu tarihi kenti koruyamazsak tarih bizi yargılar. Trabzon ismi dünyada duyulan bir şehir. İmparatorluklara başkentlik yapmış, Karadeniz’in en önemli şehri. Bu misyona uygun bir çıkış yaparsak yine eski konumumuzu yakalarız. Trabzon’dan önemli insanlar yetişmiştir. Projelerle beraber Trabzon marka değerini arttırmalı.

Lojistik Merkez

Lojistik merkezi; globalleşen dünyada, malların ve hizmetin daha kısa sürede daha etkin şekilde dünyada tur atabilmesi için çok önemli merkezler. Bu anlamda lojistik merkezin önemi büyük.

Lojistik merkezler ülkemizin 2023 vizyonuna ulaşması adına önemli bir adım. Trabzon, kurulacak Lojistik Merkez ile bölgesel pazarlardan başlayarak dünya pazarlarına açılmalıdır. Lojistiğin felsefesinde tüm kesimlerle işbirliği yapılmalı, sadece fiziksel konumu düşünülmemeli, coğrafi konumu ve kültürel düşünce çok önemlidir. Tüm bu durum göz önün de bulundurulduğunda, Trabzon Türkiye’de ve Karadeniz Bölgesinde lojistik anlamda önemli bir merkez.

Güney Çevre Yolu

Trabzon”un güneyinden geçirilmesi on yıldır gündemimize girip çıkan “güney çevre yolu” fikrinin çok daha şiddetle savunulması gerekir. Bu savunmaya temel oluşturacak kanıtlar net olarak ortaya konulmalı, hem siyaset, hem de Trabzon kamuoyu tarafından anlaşılması sağlanmalıdır. Güney Çevre Yolu Trabzon”un kısa orta ve uzun vade de ihtiyaçları için önemlidir. Bu yol güzergâhı Trabzon”u cazibe merkezi olmasına katkı verecektir. Güney Çevre Yolu, Trabzon’un gelecek hayali içinde (stratejik planında) önemli yer tutmaktadır. Bu yol çok dar bir alana sıkıştırılmış Trabzon”u, güneye açarak, yeni yaşam alanlarının oluşmasına katkı verecektir.

Demiryolu

Trabzon’un en önemli gündem maddesi demiryoludur. Ülkemizin gerek nüfus, gerekse oluşturulan katma değer bakımından önde gelen şehirlerinden biri olan Trabzon’un, demiryolu şebekesine bağlanmasıyla sosyo – ekonomik değeri daha da yükselecektir. Yolcu ve yük taşımacılığının hizmet kalitesi açısından en uygun ve en etkin olanı olan demiryolu Trabzon ve çevre iller açısından olmazsa olmazıdır. Trabzon’un ve bölgenin geleceğini etkileyecek en önemli projelerin başında gelen Trabzon – Gümüşhane – Erzincan Demiryolu’da biran önce hayata geçmeli.

2. Üniversite

Trabzon için en önemli olan konulardan biri de 2. Üniversite konusu. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı, Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar da önemli açıklamalarda bulunmuştu. Trabzon’da ikinci üniversiteyi de açmanın gerekli olduğunu belirten Bayraktar, “Küçük düşünmemek lazım. Trabzon’u kültür merkezi yapmanın yolu budur. Trabzon’un tarihi konumu itibariyle önemli bir şehir. Büyükşehir olduk. Biz 31 büyükşehir içinde 31.sıradayız. Bu yüzden şehrimizi biraz daha parlatmamız lazım. Trabzon’un marka değerini arttırmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.

Havaalanı Pistinin Büyütülmesi

2003 yılında Trabzon Havalimanından 429 bin yolcu gidip geliyordu, 2013 yılı sonunda bu rakam 2.5 milyona çıktı. Trabzon Havalimanı uçak ve yolcu trafiği açısından Karadeniz’in en büyük havalimanı konumunda. Mevcut pist artık yetmiyor. Mevcut piste paralel bir pist inşa ederek havalimanını büyüteceği sözü verilmişti. Bunu TTSO Başkan M. Suat Hacısalihoğlu da açıklamıştı. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da başbakanlığı görevi sırasında sözünü vermişti. Hacısalihoğlu, Erdoğan’ın talimatları ile 2014 yılında Trabzon Havalimanının büyütüleceğini ve 2. Pistin yapılarak bölgede güçlü bir altyapı kazanılacağını belirtmişti.

BEKLENEN PROJELER
Demiryolu
Güney Çevre Yolu
Lojistik Merkez
Havaalanına 2. pist
2. üniversite
Kentsel dönüşümler

HAKAN ŞENER - TAKA