61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin bağımsız üyesi Ali Sağır, Giresun İl Genel Meclisinin Demiryolu ile ilgili, “Ordu-Giresun ortak liman daha sonra demiryolu gibi açıklama yaptı. Başkana muhataplarının cevap veremediğinin anlam veremiyorum” sözlerini hatırlatarak “Erzincan – Trabzon Demiryolu arasında ki çalıma var mı?” sorusunu sordu. 

Gümrükçüoğlu, Giresun ile arasında polemik konusu olmamasını istediğini kaydederek, “Giresun tabi ki komşu ilimiz, Ordu, Rize Gümüşhane komşu ilimiz. Biz hiç kimseden kendimizi üstün olarak görmüyoruz. Tarihten de gelen bir liman şehri, bir ticaret merkezi dağıtım merkezi gibi olmuşuz. Bu tarihten beri geliyor. Bir eğitim merkezi, sağlık merkezi olmuşumuz. Aynı zamanda biz top yekün kalkınmayı hedefliyoruz. Bir bölgenin bir birine omuz vererek, birlikten kuvvet doğar ile birlikte kalkınacağına inanıyoruz. Turizmi ele alalım. Diyelim mi biri Trabzon havaalanına indi. Hangi programı seçmişse, bu kısa programda 1 günlük 2 gecelik bu zamanlamaya göre seçilen destinasyonlarda bütün bölgenin istifade etmesini istiyoruz. 

Biz bu tarzda rekabetin cevap vermenin polemik oluşturacağı… 
Bizden daha küçük nüfusu ve kapasitesi olan bu komşu illerimizin biz böyle bir şeye neden olursak çok daha fazla reaksiyon gösterirler. Demiryoluna geldiğinde yapılan çalışmalar milletvekillerimiz, bakanımız ve bizim tarafımızdan da takip ediliyor. Tirebolu’dan mı öbürü diğer güzergahlarda çalışıyor. Bütün bunlar aslında fizibilite ihalesi ve proje yapımına başlanması Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünde kararlaştırılmış durumda. Bunu tayin edecek olanın ne olduğunu Ulaştırma Bakanlığını çok iyi yapmış olan şimdi Başbakanımız Binali Yıldırım benim olduğum ortamda şunları söyledi: “Hangi güzergahtan olacağını coğrafya, tepeler, vadiler, topografya ve maliyetler tayin edecek. Hangisi daha ekonomikse hangisi daha az zaman alacaksa hangisi daha kolay mal olacaksa o olacaktır. Eğer daha iyiyse Gümüşhane, Torul, Tirebolu ise daha iyiyse Gümüşhane, Torul, Maçka olacak…  Bunu derken ulaştırma bakanıydı.
Türkiye’nin 2025 projeksiyonunu bulabilir. 23 değil 25. Şimdi 17’ye başladık. 8 yıllık bir zaman. 2025 projeksiyonunu bulabilir” dedi.