Tamamen çevre dostu olacak ‘Kadın Köy’ler, pilot projenin ardından Trabzon, Antalya, Marmaris, Malatya, İzmit ve Konya’da da kurulacak. Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz tarafından bağışlanan 10 bin dönümlük alana, akademisyen Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi’nin mimarisini çizdiği projenin inşasına yakın bir zamanda başlanacak.

Türkiye’nin 7 bölgesinde

Harran’ın ekolojik yapısına uygun kerpiç evlerin inşa edileceği projede, evlerin dağılımı, yukarıdan bakıldığında bir ağaç şeklini oluşturacak. Müstakil olarak inşa edilecek evlerde 100 kadın çocuğuyla birlikte kalabilecek.

Köyün kurulmasındaki asıl amaç; şiddet gören kadınların sanat edinebilmeleri, topluma kazandırılmaları ve ayaklarının üzerinde durabilmelerini sağlamak. Köye evlerin yanısıra eğitim, rehabilitasyon ve spor merkezleri de inşa edilecek. Eğitim merkezlerinde kadınlara sertifika programlı el işi, biçki dikiş, takı tasarım gibi meslek kursları düzenlenecek. Kadınlar bir yandan meslek edinecek, bir yandan da toprağı ekip tarımcılık yapacak. Kadınların burada kazandıkları paralarla ise ev almaları teşvik edilecek. Projenin mimarı Yedekçi, Harran’daki projenin pilot olduğuna özellikle dikkat çekiyor. Kadınlar Köyü Projesi’ni, Harran’ın ardından Türkiye’nin 7 bölgesinde daha hayata geçirmek istediklerini belirten Yedekçi, seçilen şehirlerin ise Trabzon, Antalya, Marmaris, Maltya, İzmit ve Konya olduğunu söylüyor.

Proje dünyaya örnek olacak

Projenin bir diğer önemli özelliği ise sürdürülebilir ve erişilebilir tasarım ilkeleri ile hazırlanmış olması. Projenin dünyada ve Türkiye’de örnek olmasını hedeflediklerini belirten Yedekçi, “Köy içerisinde yapılan evler ve ulaşım karbon salınımını sıfıra indirgeyecek şekilde olacak. Burada gri suyun arıtılarak bostanlarda kullanılmasını istiyoruz. Engelli insanların kullanabileceği yeşil alanlar da tasarladık” diyor.