Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 2012 yılı Ekim ayı toplantısı Birlik Başkanı Metin Kara başkanlığında toplandı. İlçe ve merkez odalarının katılımıyla gerçekleşen toplantı öncesi Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan Kemal Akpınar son çıkan teşvik yasasıyla ilgili bilgilendirme konuşması yaparken, daha sonra söz alan Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara, esnafın yaşadığı sorunuları dile getirerek yapılması gerekenleri sıraladı. Kara, son yıllarda dünyada yaşanan mali krize rağmen Trabzon'da son 4 yılda 13 bin 303 işyeri açıldığına dikkat çekerek "Biz esnaf ve sanatkarlar her zaman istikrarlı ve siyasi ortamda yaşar.

Yeni işyerlerinin açılmasıyla mutlaka ekonomide canlanma olur, esnaf işsizliğe çare olur, istihdam alanları oluşturur. Esnaf ve sanatkarın yaygın olduğu ülkelerde gelir dağılımı dengelidir. Bölgeler arasında gelişmişlik farkı azdır, onun için bizler çok önemliyiz. Bugün bakıldığı zaman küçük ve orta boy işletmelerin yüzde 99'unu bizler oluşturmaktayız. 2008 yılında Amerika'da başlayan küresel mali kriz bütün ülkeleri etkilerken ülkemizde bundan etkilendi. Bugün bakıldığında zaman 2008 Eylül, 2012 Eylül sonu itibariyle Türkiye genelinde 717 bin işyeri açılmıştır. Bu 4 yıllık süre içersinde Trabzon'umuzda 13 bin 303 işyeri açılmıştır. Bu işyerlerinin açılmasıyla mutlak surette istihdama çok büyük katkı sağlamıştır. Bugün ne devletimiz nede büyük bir kuruluşun bu kadar istihdamı sağlaması mümkün değil. Bu devlete yük olmadan hem istihdamı hemde vergi veren bir topluluğuz. Esnafımızın en temel sorunlarından bir tanesi piyasalarda talep daraltmasının oluşturduğu azalan iş hacmi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlardır" dedi
.
Esnafın yaşadığı sorunlara değinen Kara, "Sıkıntılarımız çok fazla, sorunlarımız vardır. Bugün AVM'ler ve zincir marketler, mağazalar esnaf ve sanatkarlarımızın en önemli sorunları arasında. Sektördeki haksız ve insafsız rekabet ortamı ensafa zarar veriyor. Bugün parekente sektöründeki kuralsızlıktan beslenen haksız rekabet çok sayıda esnaf ve sanatkarımızı yok etmektedir. Sadece merkezlerde değil, ahtopot gibi ilçelerimizde bile ara sokaklara kadar dağılmış bir durumdadır. Gerçekten küçük esnafın bunlarla rekabet etme şansı çok azdır. Bu itibarla onlarca işyerimiz hergün kapanıyor" ifadelerini kullandı.