Trabzon'da çalışmaları süren Zağnos Vadisi, Tabakhane Vadisi ve Ayasofya Müzesi'nin çevresindeki kentsel dönüşüm projelerinde 612 bina yıkıldı. Trabzon Belediyesi ile TOKİ tarafından kentte ilk uygulanan Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 4. ve son aşama çalışmaları devam ediyor. 2004 yılında başlayan proje kapsamında yıkılacak 636 yapıdan 583'ü kamulaştırıldı. Kamulaştırma çalışmaları tamamlanarak yıkılan 492 bina için 3 bin 426 hak sahibine 161 milyon 315 bin lira ödeme yapıldı.

Yaklaşık 30 hektarlık alanda devam eden projenin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

TABAKHANE VADİSİ


Zağnos Vadisi ile birlikte Trabzon'un kuzey-güney hava koridorlarından biri olan Tabakhane Vadisi'nde 2010 yılında başlayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacak bina sayısı 685.

Yapılan görüşmeler neticesinde 470 bina sahibi ile anlaşmaya varıldı. Kamulaştırma ücreti olarak 2 bin 723 hak sahibine 68 milyon 832 bin lira ödendi. Bugüne kadar 85 bina yıkıldı.

AYASOFYA MÜZESİ VE ÇEVRESİ


Trabzon'un önemli tarihi mekanlarından biri olan Ayasofya Müzesi'nin bulunduğu alanda da kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiriliyor. Ayasofya Müzesi'nin tarihi kimliğini ortaya çıkarmak için TOKİ ile birlikte sürdürülen projede 44 binanın kamulaştırılması için vatandaşlara 36 milyon 491 bin lira ödendi. 2.5 hektar alanda devam eden çalışmalar kapsamında 35 binanın yıkımı tamamlandı.

Peyzaj projesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçti ve rekreasyon düzenlemesinde ise ihale aşamasına gelindi.

Kentte devam eden bu 3 kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılması planlanan bin 365 yapıdan 612'sinin yıkımı gerçekleştirildi ve 6 bin 401 hak sahibine 266 milyon 638 bin lira ödeme yapıldı.

ÇÖMLEKÇİ

Trabzon'da uygulanacak Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi ile kentin meydanı ile bütünleşmesi ve bu alanın yeni cazibe merkezi olması hedefleniyor.

Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde fizibilite çalışmaları tamamlandı. Halihazır haritalar çıkarıldı ve imar planı yapıldı. Gayrimenkul değerleme çalışmaları bitirildi. Alan üzerinde uygulanacak avan proje tamamlandı. Bu projede bina sahipleri ile anlaşma çalışmaları devam ediyor.

NARLIBAHÇE


Narlıbahçe Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hayata geçirilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.