Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Trabzon'da ki Ayasofya Müzesini Cami yapacakları söylemlerinin ardından başlayan Ayasofya tartışmaları devam ediyor.
Bu konuda bir çok sivil toplum örgütü açıklama yaparken en son geçtiğimiz günlerde müzenin önünde çeşitli sivil toplum örgütleri müzenin camiye çevrilmesi için eylem yapmıştı. Hatta bu eylemde bölge esnafı ile sivil toplum örgütü temsilcileri arasında gerginlik yaşanmıştı.
Bugün de öğleden sonra Ayasofya Müzesinin, müze kalması için bir eylem düzenlendi. Mahalle sakinlerinin ve bölge esnafının da destek verdiği eyleme çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyeleri katıldı.
Eylemde ilk olarak konuşan Ayasofya Müzesinin bulunuduğu Fatih Mahallesi Muhtarı Zeki Batar, "Günlerce Trabzon kamuoyunu meşgul eden, geçmişten günümüze miras kalan Kültür varlıklarımızdan başı çeken Ayasofya Müzesi için yapılmak istenen değişiklik bizleri ve mahalle sakinlerini üzmüştür. Elil yıldır müze olarak kullanılan Ayasofya'yı günde ortalama 25-30 otobür yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.
Bölgemizin kalkınmasında kısaca 3 T anlamına gelen Tarım, Ticaret ve Turizm. Turizmi vn plünü zakarak yok olan tarım ve ticaretimizin açığını turizm giderleri ile öne çıkalarım" dedi.
Ayrıca daha önce cami yapılması için yapılan eylemi de kınadıklarını ifade eden Batar, "İsimlerini açıklamak istemediğim bazı sivil toplum örgütleri müze önüne gelerek yaptıkları açıklamaları kınıyorum" dedi.

TÜRKİYE'DE 900 KİŞİYE 1 CAMİ TRABZON'DA 400 KİŞİYE BİR CAMİ
Eylemde konuşan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu ise, şunları söyledi:
"Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılması istemleri, ne işin özüne, ne de bugünkü ihtiyaçlara uygun değildir. Cumhuriyet döneminde Trabzon'da çok sayıda cami yapılmıştır. Bugün 15 milyonluk İstanbul'da 3 bin 87 cami varken, 756 binlik Trabzon'da bin 903 resmi cami bulunmaktadır. Ülke çapında cami başına 900 kişi düşerken, Trabzon'da bütün nüfüs açısından bir camiye 400 kişi düşmektedir. Ortalam cemaat ise 15-20 kişidir.
Yapının bulunduğu bölgede cami ihtiyacı bulunmamaktadır. Kaldı ki böyle bir ihtiyaç varsa elbet de yeni ve modern bir cami yapılmalıdır. Peki o zaman Ayasofya cami yapma istemleri hangi gereklilikten zorunluluktan kaynaklanmaktadır.
İleri sürüldüğü gibi vakıf eserlerinin korumması söz konusu ise bu eserin en iyi biçimde korunması için bugünkü statü en uygun olanıdır"

Eylemde taşınan pankartlar ise bir hayli dikkatç ekti. Pankartlarda Bülent Arınç ve hükümete ince mesajlarildi. İşte o pankartların bazılarında şunları yazıldı:
"Şampiyonluğumu aldın, Ayasofya'ma dokunma", "Sayın Bülent Arınç, Kupamız gitti Ayasofya'mız gitmeyecek", "Ayasofya dünya mirası, Trabzon'un markası", "Ayasofya Trabzon'un hoşgörüsüdür", "Madem cami olacaktı evimizi niye yıktınız?"