Trabzon Belediyesi tarafından görevlendirilen lisanslı firma Kolza ve Ezici Biodizel firmaları tarafından Trabzon’da yılda 80 ton bitkisel atık yağ toplanırken, 80 ton petrol kaynaklı dizelin kullanımından tasarruf edildi. Lisanslı firmalar tarafından toplanan bitkisel atık yağın 1 litresinden 1 kg Biodizelin elde edildiğini kaydeden yetkililer, 1 litre bitkisel atık yağın doğada 1 milyon litre kullanılabilir temiz suyu kirleterek çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çektiler.
Trabzon Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli atık yağların çevreye zararını önleyip ekonomiye kazandırılması için her yıl ilk ve orta öğretim okullarında bitkisel atık yağların toplanması konusunda eğitim verilerek çeşitli yarışmalar düzenleniyor. Bunun yanında fast food, restoran, yemek fabrikaları ve lokantalar ziyaret edilerek atık yağ denetimi yapılıyor ve işletmeler bilgilendiriliyor. İşletmeler, atık yağlarını özel bidonlarda biriktirerek lisanslı geri toplama firmasına veriyor. Böylece hem çevre kirliliğinin önlenmesine , hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.
İşletmeciler ve vatandaşlar biriktirdikleri atık yağları, “Alo Atık Hattı” 444 28 45 numaralı telefonu arayarak teslim edebiliyor.