Yaklaşık 27 yıldır ayakkabı imalatı yapan Bayram Yürük, yeni neslin mesleği ekonomik nedenlerden dolayı tercih etmediğini belirtirken, imalat yapan dükkan sayısının ise giderek azaldığını söylüyor.

Özellikle Çin'den ithal edilen ayakkabıların yanı sıra piyasada kredin kartı ile ucuza satılan ayakkabıların mesleklerini bitirme noktasına getirdiğini ifade eden Yürük, "Trabzon, bir zamanlar ayakkabı imalatçıları ile dolup taşardı. Sektör sayesinde işssizliğin de bir nebze önüne geçilmiş olurdu. Ancak bugün gelinen nokta ise pek içaçıcı değil. mesleğimiz ölmek üzere. Özellikle Çin'in yanı sıra piyasada çok ucuza satılan ayakkabılar bizi olumsuz etkiledi. Ancak tüketici bu konuda bilinçli olması lazım. Bizim imal ettiğimizi ayakkabıların malzemeleri deriden Dolayısıyla bizim imal ettiğimiz ayakkabılar, inek derisinden yapıldığı için ayak sağlığı bakımında da doktorlar tavsiye ediyor. Piyasada satılan ayakkabıların hammadesi petroldan yapılıyor" dedi.

El emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınan Yürük, " Yaklaşık 15 yıl önce günde 15-20 çift ayakkabı imal ederdik. Ancak bu sıralar ancak 7-8 çift ayakkabı imal edebiliyoruz. Ekonomik olarak mesleğimiz bitmek üzere. Yeni nesil ekenomik anlamda bu işi terçih etmiyor. Zaten çok sayıdaki ayakkabı imalatçı arkadaşlarımızda başka işlere yöneldi. Biz de bu mesleğin son tanıklarıyız" diye konuştu.