Trabzon’un Gülbaharhatun Mahallesi, Emniyet Müdürlüğünün arkasında bulunan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün Yomra ilçesindeki yeni adliye binasına taşınacak olması huzursuzluk yarattı. Denetimli Serbestlik hükümlüleri konuyu Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’e taşıyacaklarını söylediler.
Yaklaşık 2 yıl önce Meydan’daki kiralık bir yerden faaliyetlerini sürdürmek üzere şu anki mevcut yerine taşınan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün yaklaşık 8 bin 500 metrekarelik binasının önce 6 bini Sağlık Müdürlüğü’ne devredildi.
Kalan 2 bin 500 metrekarede hizmetine rahatlıkla devam eden Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü’nün yeniden devreye girerek, binanın tamamını istemesi sonrasında yeni adliye binasına taşınmasına karar verildi. Yeni adliye binasında ise Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne 9 oda tahsis edileceği öğrenildi.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne geçtiğimiz günlerde Trabzon Valiliği’nden gelen yazı sonrası Milli Emlak’a ait olduğu öğrenilen binadan Kasım ayında çıkması istenilirken, denetimli serbestlik hükümlüleri ise bu duruma isyan etti.
2 BİNE YAKIN HÜKÜMLÜ NE YAPACAK?
Denetimli serbestlik hükümlüsünün ayda en az 3-4 kez evrak imzalatma, bilgi alma ve çeşitli gerekçelerle geldiği müdürlüğün Yomra’ya taşınması ise hükümlüleri büyük bir zora sokacak. Özellikle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Ortahisar ve Akçaabat ilçeleri başta olmak üzere çeşitli yerlerden müdürlüğe gelecek olanların kimileri iki, kimileri ise üç dört vasıta değiştirerek yeni adliye binasına ancak ulaşabilecek.
BİR YIL BOYUNCA AYDA 3-4 KEZ
Bir kişinin dosyasının bir yıl sürdüğü Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne ayda 3-4 kez gelecek olan hükümlülerin bu duruma tepki gösterdiği ve maddi durumu zayıf olanların ise yeni adliye binasına gidecek kadar maddi olanağa sahip olmadıkları ifade edildi. Bir şekilde suça bulaşmış bu insanların maddi olanaksızlıklar içinde yeni adliye binasına giderek işlemlerini yapamaması halinde ise infazını yakması olasılıklar içinde. Bazı hükümlülerin ise “Ben dosyamı yakarım ama oraya gitmem, ben buraya yürüyerek geliyorum” dediği iddia edildi.
VALİ’NİN YANINA ÇIKACAĞIZ
günebakış’ın ulaştığı 44 yaşındaki denetimli serbestlik hükümlüsü Aydın Günaydın, köyden Meydan’a, oradan da yürüyerek Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne ulaştığını belirterek, “Zaten köyden geliyorum. Bir de buradan oraya gideceğim. Zaten iş sorunu var. 6 aydır gelip gidiyorum. Haftada 4 gün geliyorum. Ben oraya gidemeyeceğim ve gideceğim yer Bahçecik Cezaevi olacak. Ben birçok hükümlü tanıyorum. Hepsi de böyle düşünüyor. Biz birlikte toplanıp bu konuyu Vali’ye taşımak istiyoruz. Vali’nin yanına çıkacağız, buna kararlıyız. Ben buraya gelmek için iki buçuk lira araba parası veriyorum. Bir de bizi oraya gönderecekler. Aylık 400 lirayı bulur herhalde” dedi.
ZOR BİR DURUM
36 yaşındaki Celal Varlık adındaki hükümlü ise Akçaabat ilçesine bağlı Mersin mahallesinde ikamet ettiğini ifade ederek, “Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne yaklaşık 5 aydan beri gidip geliyorum. Bulunduğum yerden tek vasıtayla Moloz’a geliyorum, oradan da buraya yürüyerek çıkıyorum. Eğer taşınma olursa ben önce Moloz’a geleceğim. Sonra tekrar arabaya binip Şana’ya gideceğim. Tekrar 2 vasıta ile döneceğim. Benim açımdan çok zor bir durum. Buraya ulaşmak daha rahat” şeklinde konuştu.