Trabzon'un Vakfıkebir İlçesine bağlı Körez Mahallesi'nde oturan Şükran Şirin, pekmez yaparak aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışırken pekmezin yapılışı konusunda bilgi verdi. Pekmez yapımının zahmetli bir iş olduğunu kaydeden Şükran Şirin, şöyle konuştu: "Dut pekmezinin şifa kaynağı olduğu tıbben kanıtlanmış. Biz hem ihtiyacımız için,

hem de satışını yaparak aile bütçesine katkı yapmaya çalışıyoruz. Pekmezi daha tatlı ve temiz olması için itina ile seçiyoruz. Bu da işimizi biraz daha zorlaştırıyor. Önce olgunlaşan dutlar ağaçtan silkenerek ya da toplandıktan sonra içindeki böcekler ve paslı dutlar seçilir. Seçilen dut güzelce ezilir. Ezilen dutlar tülbentte süzülür. Süzdükten sonra göz kararı biraz su ilave ederek pekmez tavasını ateşin üzerine koyuyoruz ve altını yakmaya başlıyoruz. 3-4 saat içerisinde pişen pekmez ağda kıvamına gelir. Pekmezin koyuluğu tam kıvamına geldiği zaman tava ateşin üzerinden alınır ve soğumaya bırakılır. Böylelikle pekmez pişirme işlemi tamamlanmış olur."

Öte yandan dut pekmezi hakkında şöyle denildi: "Kan eksikliği bulunanlar, mide hastalıklarında özellikle ülser hastalığına iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında fayda sağlar. Soğuğa karşı vücut direncini artırıcı özelliğe sahip. Sporcular için bir enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur. Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir. Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır."