Tarih sanat, kültür uygarlık kenti Trabzon ismine yakışır yeni bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. Karadeniz Yazarlar Birliği tarafından ilki gerçekleştirilen, ‘Tarih ve Mekan’ ana temalı ‘1. Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali’ tarihi Alacahan’da düzenlenen açılış töreni ile başladı.

            20-26 tarihleri arasında yapılacak festivalin ilkine Türkiye’nin yanı sıra Rusya, İran ve Gürcistan’dan yaklaşık 50 yazar, şair ve sanatçı katılıyor. Tarihi 17. yüzyıllara dayanan ve restore edilerek kadınlara yönelik el sanatları kurslarının yapıldığı tarihi Alacahan’daki festivalin açılışına Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rusya Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov, İran Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasi, Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze, Ortahisar Belediye Başkan Vekili Firar Bayrak ve çok sayıda sanatsever katıldı.

            Katılımcı ülkelerin ve Trabzon’un edebiyatını sanatseverlere tanıtmayı amaçlayan festival kapsamında Ortahisar, Akçaabat, Tonya ve Maçka ilçelerinde de çeşitli etkinlikler yapılacak. Etkinlik kapsamında Hamamizade İhsan Bey ve Hüseyin Kazaz kültür merkezlerinde çeşitli konferans, panel, imza ve tanıtım programları yapılacak.

            Etkinliğin açılışında konuşan Vali Öz Vali Öz, güzel bir ortamda ilimizin çok güzel bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptığını kaydetti. Vali Öz, “Trabzon kültür sanat ve ticaret şehri. Son günlerde büyük organizasyonlar ve faaliyetler yapıyoruz. Önceki gün 500’ün üzerinde işadamını ilimizde ağırladık. Bir haftadır devam eden sanat günleri etkinliğimiz var. Bu gün de bölgemizdeki ülkelerin sanatçılarıyla buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. Edebiyat festivalimizin konusu ‘Tarih ve Mekan’. Burada olduğu gibi burası tarih ve mekana çok uygun. Bu mekan ilmimizde kültürün, sanatın yöresel ürünlerin ve el sanatlarının merkezi olsun, onunla nefes alsın ve burada o yaşasın istiyoruz. Bu güzel bir başlangıç oldu. Burasının kapısı, ilimizde kültürle, sanatla ve yöresel ürünlerle uğraşan herkes için sürekli açıktır. Ticari bir kaygıdan uzak olsun düşüncesiyle sivil toplum kuruluşlarımızla, halk eğitim merkezimizle, kültür müdürlüğümüzle ve benzeri kurumlarla burayı sanatın yaşatıldığı bir mekan haline getirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca bu buluşmalar şehrimize güç katacak, kimlik kazandıracak ve nefes verecektir. Trabzon’un kültür-sanat edebiyat merkezi olduğunun içini dolduracak olan bu mekanda edebiyat festivalinin gerçekleştirilmesine katkı veren herkese teşekkür ediyorum ” dedi.

            TARİHİN, SANATIN VE UYGARLIĞIN KENTİ TRABZON ADINA YAKIŞIR BİR ETKİNLİĞE DAHA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

            Başkan Gümrükçüoğlu ise yaptığı konuşmada kültürün, sanatın ve edebiyatın kenti Trabzon’da yapılan böylesine önemli ve anlamlı bir etkinliğini şehrin var olan misyonuna önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. Başkan Gümrükçüoğlu, “Bu tarihi mekanda Trabzon’da yeni bir ilke imza atılıyor. Karadeniz Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen bu festivale her tülü desteği vermenin gayreti içerisindeyiz. Uluslararası sanatçılara, eserlere yakışan bir festival olacağına inanıyorum. Festival etkinliklerinden sonra “UTEF Kitabı’nın” festival dillerinde yayımlanarak dört ülkedeki edebiyatseverlerle buluşturulacak olmasının da çok faydalı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

            Karadeniz Yazarlar Birliği Başkanı Esma Ala Türkmen de konuşmasında Trabzon’un yeni bir festivalin sahibi olmasının sevincini yaşadıklarını kaydederek, “Trabzon sanat ve sanatçı şehri. Bu etkinliğe destek verenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

            Festivale katılan ülkelerin konsolosları ise yaptıkları konuşmalarda bu festivalin kültüre, edebiyata ve sanata çok önemli katkılar yapacağına inandıklarını dile getirdiler.

            Açılış törenin ardından Vali Öz, Başkan Gümrükçüoğlu ve beraberindekiler Alacahan’daki el sanatları atölyelerini ve kursiyerleri ziyaret ederek çalışmalarında başarılar diledi.